Acht genomineerde projecten voor Scholenbouwprijs 2006

18 juli 2006, 15:23
Acht projecten zijn genomineerd voor de Scholenbouwprijs 2006. Vooral in Den Haag zijn er bijzondere scholenbouwprojecten gerealiseerd: liefst drie scholen uit Hofstad zijn genomineerd. Een vakjury gaat in september bepalen aan welk project de prijs wordt toegekend.

De Scholenbouwprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt, verdeeld over de categorieën primair en voortgezet onderwijs. Daarnaast is er een Vernieuwingsprijs aan gekoppeld voor het project met de meest aansprekende vernieuwende elementen en ideeën. Minister Maria van der Hoeven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) reikt op 25 januari 2007 de prijzen uit.

De genomineerden
De eerste vier projecten betreffen het voortgezet onderwijs, de andere vier zijn gerealiseerd in het primaire onderwijs.

Hervormd Lyceum West, Amsterdam
Via een grondige verbouwing en uitbreiding bracht TANGRAM Architecten meer helderheid in de structuur van de school en kreeg het gebouw een opener uitstraling. De aula kreeg een gunstiger ligging op de begane grond, terwijl de hoofdentree werd verplaatst om beter aan te sluiten op het trappenhuis. Een kernrol in het gebouw wordt vervuld door kleur en licht. Hiermee worden leerzones en ontmoetingsplaatsen herkenbaar gemaakt.

Lyceum Ypenburg, Den Haag
De nieuwe vestiging van het Lyceum Ypenburg is ondergebracht in een zeer compact gebouw. Alle vier lagen zijn door DP6 Architectuurstudio opgezet als een ring van lokalen rond een aantal grote hallen. De verdiepingen worden ruimtelijk verbonden via vides en trappen. Naar het thema ‘groots en meeslepend’ van het Lyceum is er aan de binnenzijde een diverse wereld van licht, lucht en ruimte gecreëerd.

Metzo College, Doetinchem
In het nieuwe compacte onderkomen van het voormalige Brewinc College (Erick van Egeraat Associated Architects) hebben leerlingen min of meer een vaste plaats. Daardoor hoeven ze zich weinig te verplaatsen en zijn er minder ‘verkeersruimten’ (zoals gangen) nodig. Dit komt en goede aan het aantal onderwijsruimten en de kwaliteit ervan. Op de bovenste drie etages vormen gangen een geïntegreerd onderdeel van de onderwijsruimten, waardoor er een vanzelfsprekend geheel van voorzieningen ontstaat.

Sportlyceum Leidsche Rijn, Utrecht
Wiel Arets stond voor de opdracht om twee scholen onder te brengen in één campus. Hij creëerde eenheid door middel van een opvallende gevel. Deze is vanwege het aangebrachte reliëf en de variatie in dikte en maat van de gevelpanelen zeer levendig. De scholen onderscheiden zich van elkaar door het kleurgebruik in de gevel. Per gebouwdeel is een andere combinatie van de huisstijlkleuren van de bijbehorende school samengesteld.

OBS De Globe/Johannesschool, Amsterdam
In de Brede School in Osdorp zijn twee basisscholen, een kinderdagverblijf en de GG&GD ondergebracht. Het door Atelier Zeinstra van der Pol ontworpen complex valt op door het vele gebruik van hout, het sprankelende kleurgebruik en de indeling van de lokalen. Ze hebben alle een ‘blok’ met daarin toiletten, een garderobe, een keukenblokje en computerwerkplekken. Ook is er een insteekverdieping bij ingebouwd.

OBS Het Spectrum, Den Haag
Het nieuwe gebouw van Het Spectrum biedt een transparante, maar ook avontuurlijke omgeving voor de schoolkinderen. De groepsruimtes liggen in twee L-vormige vleugels aan weerszijden van centrale ruimte. In het centrale hart zijn alle aanvullende voorzieningen als overlegruimten en de mediatheek ondergebracht. Door het schoolplein op het dak en het glazen aquariumraam langs de speellokalen krijgt het ontwerp van Marlies Rohmer zijn herkenbaarheid.

P.C. Basisschool Prinsehaghe, Den Haag
De structuur van deze school is door Geurst & Schulze Architecten duurzaam ontworpen. Het gebouw kan verschillende vormen van gebruik in zich op nemen en is aanpasbaar aan toekomstige veranderingen. Ook de klassen zijn te veranderen naar de aard van gebruik. Voor grote bijeenkomsten zijn ze uit te breiden tot 100 vierkante meter, terwijl ze met een kleine ombouw geschikt zijn voor kleinere klassen.

Brede School t Zand, Utrecht
Om de waardevolle archeologische ondergrond van de Brede School zoveel mogelijk onaangetast te laten, koos Venhoeven CS Architekten voor een compact gebouw. Ruimtes worden meervoudig gebruikt en speelpleinen bevinden zich op het dak. Het exterieur sluit aan bij de ervaringswereld van kinderen die steeds meer gebaseerd is op film, internet en games. De vorm, het materiaalgebruik en de detaillering van de gevel doen eerder denken aan een ruimtevaartuig dan aan een schoolgebouw. Centraal in het gebouw ligt een multifunctionele hal die ontworpen is als een hortustuin.

foto Brede School t Zand : Luuk Kramer afbeeldingen : www.scholenbouwprijs.nl

Trefwoorden

onderwijs

Andere nieuwsberichten

Rijk keramisch verleden als 'verhaal' voor centrum Tegelen

14 mei, 1:32

Kraaijvanger Architects ontwerpt nieuw stadhuis Amersfoort

14 mei, 11:48

Team UNStudio breidt hotel en congrescentrum Van der Valk Eindhoven uit

12 mei, 4:00

IKC Overhoeks in Amsterdam-Noord van Rudy Uytenhaak in gebruik genomen

12 mei, 3:31

Serie discussies over diversiteit en inclusiviteit in de architectuur

14 mei, 2:48

BNA-leden krijgen extra tijd om voorzitter voor te dragen

14 mei, 10:05

Europese Commissie: einde aan vervuiling en lawaai in 2050

14 mei, 9:23

Zeeland en Zuid-Holland presenteren inventarisatie geschenkwoningen

12 mei, 5:12

'Miljarden in fondsen beschikbaar om klimaatcrisis aan te pakken'

12 mei, 9:17

‘Toename van daklozen door tekort aan woningen’

11 mei, 5:24
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan