‘Windmolens in het Nederlandse Landschap.’

5 mei 2006, 11:35
Met een masthoogte van 120 meter krijgen nieuwe windturbines een ongekende impact op het landschap. Veel van de huidige windmolens worden opgeschaald naar deze grotere modellen en bovendien worden overal extra nieuwe turbines bijgeplaatst. Atelier Rijksbouwmeester heeft in samenwerking met SenterNovem vijf prominente ontwerpers gevraagd hun visie neer te leggen over het effect van deze windmolens op ons Nederlandse landschap. Deze visies leveren nieuwe denkbeelden en vertonen grote diversiteit. Op 21 juni worden ze gepresenteerd in “11” bar_restaurant_club te Amsterdam. Dirk Sijmons, Rijksadviseur voor het Landschap, leidt het debat.

Er komen steeds meer windmolens in ons Nederlandse landschap. En de molens die er staan worden meer en meer vervangen door steeds grotere. Inmiddels hebben rendabele windmolens een masthoogte van ruim honderd meter. Rijk en provincies hebben afspraken gemaakt over hoeveel van deze ‘turbines’ er nodig zijn om voldoende groene stroom te kunnen opwekken, en dat is belangrijk voor ons milieu. Maar wat is het effect van die molens op ons landschap? Waar komen ze te staan en wordt het niet te veel van het goede? In de Flevopolders staan momenteel de meeste. Hier hebben de molens al grote invloed op het beeld van het landschap. En ook hier krijgen we te maken met ‘opschaling’; het vervangen van de bestaande molens door grotere. Bovendien zullen ook hier de windmolenparken nog verder worden uitgebreid. Hebben we in Nederland binnenkort enkele van deze windmolenparken in landschappen die zich daartoe lenen, zoals de polders, de natuurgebied en langs de kust? Of komen er molens te staan verspreid over het hele land. In Duitsland zien we een dergelijke ontwikkeling; aan de horizon staat er altijd wel ergens een windturbine.

Senter Novem heeft de vraag naar het toekomstige beeld van windmolens in ons Nederlandse landschap voorgelegd aan Dirk Sijmons, Rijksadviseur voor het landschap. Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag heeft Sijmons op zijn beurt de vraag voorgelegd aan enkele prominente ontwerpers in Nederland. De ontwerpers MVRDV, NL Architects, Ton Matton, Paul van Beek landschapsarchitecten en de beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen geven hun visie op de problematiek, en verschillende deskundigen leveren daarop hun commentaar. De Rijksadviseur voor het Landschap Dirk Sijmons leidt de discussie.

Op 21 juni zullen de ontwerpers hun visie presenteren in 11 (in het voormalig postgebouw), vlak naast het centraal station in Amsterdam. Het debat dat hier gevoerd zal worden is wel uniek te noemen aangezien de discussie over windturbines tot nu toe zich heeft beperkt tot ‘plaatsingsstrategieen’waarbij op lokaal niveau de minst hinderlijk plekken gezocht werden. Voor het eerst zijn nu integrale visies ontwikkeld, waarbij windmolens kunnen bijdragen aan landschapsbouw. Een positieve benadering dus, in plaats van het NIMBY denken.

Rijksadviseur voor het Landschap, Dirk Sijmons, maakt deel uit van het College van Rijksadviseurs, dat verbonden is aan het Atelier van de Rijksbouwmeester. Sijmons adviseert vanuit deze positie over nationale vraagstukken op het gebied van landschapontwikkeling. Het College van Rijksadviseurs wil de integratie bevorderen van het denken over landschap, infrastructuur en cultureel erfgoed bij gebiedsontwikkeling en grote projecten zoals de aanleg van de HSL, de bouw van nieuwe HSL stations en de ontwikkeling van defensieterreinen. SenterNovem adviseert de overheid over de toepassing van innovatieve energietechnieken, zoals de toepassing van windenergie.

Het symposium vindt plaats op 21 juni, van 14.00 – 18.00 in “11”, het restaurant voormalig postgebouw naast het Centraal Station te Amsterdam. De toegang is gratis, graag wel tevoren inschrijven. Informatie: Bram Verhave, Atelier Rijksbouwmeester, 06 52476545, bram.verhave@minvrom.nl

Trefwoorden

landschap atelier

Andere nieuwsberichten

Boskalis en De Vries & van de Wiel realiseren contouren Buiteneiland

Gisteren, 16:41

Door MVRDV ontworpen NIO House in Rotterdam geopend

Gisteren, 15:34

Expositie over dertigjarig Droog Design in het Nieuwe Instituut

Gisteren, 13:39

Willem Hein Schenk stopt als stadsarchitect Haarlem

Gisteren, 10:27

Kabinet wil sneller en meer klimaatbestendig laten bouwen

27 minuten geleden

Flatiron Building geveild voor bedrag van 190 miljoen dollar

Gisteren, 14:20

Winkel met hotelproducten ontworpen als een hotel

Gisteren, 11:08

Amsterdam wil darkstores op bedrijventerreinen

Gisteren, 09:36

Bijeenkomst over hoogwaardige modulaire woningbouw in Rosmalen

22 maart, 3:23

‘Een op acht kantoren hoeft niet te voldoen aan duurzaamheidsregel’

22 maart, 10:13
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan