Edgar van Ginkel, directeur Reynaers Group
Copyright: Reynaers Group
De Trudo Toren in Eindhoven, met daarin onder andere de raamsystemen van Reynaers Aluminium
Copyright: Reynaers Group
Edgar van Ginkel, directeur Reynaers Group
Copyright: Reynaers Group
De Trudo Toren in Eindhoven, met daarin onder andere de raamsystemen van Reynaers Aluminium
Copyright: Reynaers Group

Duurzaamheidsstrategie Reynaers Act vormt nieuw fundament Reynaers Group

7 december 2022, 10:10
Echt inhoud geven aan het thema duurzaamheid en oplossingen actief initiëren en uitvoeren, dat wil de Reynaers Group bereiken met Reynaers Act, een rapport waarin de nieuwe duurzaamheidsstrategie van het concern vastligt. “Een bewuste keuze om te kijken naar de feiten èn te handelen: ‘act’ dus, en niet afwachten”, aldus directeur Edgar van Ginkel.

“In het rapport staan ambitieuze doelstellingen die wij binnen de groep willen bereiken. Een aantal daarvan al op relatief korte termijn, namelijk bij ons 60-jarig bestaan in 2025”, vertelt Van Ginkel, directeur van Reynaers Aluminium, Roval Aluminium en Agentor, de drie Nederlandse bedrijven binnen de Reynaers Group.

Ten grondslag ligt het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Dat is een oproep tot actie voor regeringen, bedrijven en burgers wereldwijd om de stijging van de wereldwijde gemiddelde temperaturen te beperken tot 1,5°C in vergelijking met pre-industriële niveaus. Tijdens de klimaattop in november 2022 in Egypte bleef deze oproep overeind. Doel is om de planeet te beschermen en een gezond leven voor iedereen te garanderen. “Daar staan wij als bedrijf volledig achter. Dat niet alleen, we willen er ook actief een bijdrage aan leveren. Hoe we dat willen doen, ligt nu vast in Reynaers Act.”

Certificering en BIM
De Reynaers Group gebruikt bijvoorbeeld zo veel mogelijk gerecycled aluminium. Verder werkt men binnen het concern continu aan het verbeteren van de isolatiewaarden van de aluminium en stalen systemen voor ramen, deuren en gevels. “Aangezien gebouwen goed zijn voor 35 % van het wereldwijde energieverbruik, willen we dat verbruik verminderen door innovatieve producten te ontwikkelen waarmee klanten duurzame, energie-efficiënte oplossingen kunnen kiezen voor al hun bouwprojecten”, aldus Van Ginkel.

Bouwmaterialen zijn goed voor 47 % van het totale materiaalverbruik in de EU. Door de circulariteit van materialen te vergroten kan het milieueffect ervan aanzienlijk worden verminderd. “We zetten daarom in op het certificeren van negen extra cradle-to-cradle producten in 2023 en 2024. Ook zetten we in op productpaspoorten en BIM-modellen met een Digital Passport, zodat alle relevante productinformatie beschikbaar is zoals (de)montage- en onderhoudsinstructies, materiaalsamenstelling en duurzame systeemeigenschappen.”

Verlaging voetafdruk
In 2019 genereerden de activiteiten van de Reynaers Group een ecologische voetafdruk van 280.000 ton CO2. “Hier liggen dus volop mogelijkheden tot verbetering”, zegt Van Ginkel. Verschillende acties krijgen prioriteit om deze impact te verminderen. De vermindering is bijvoorbeeld realiseerbaar door over te schakelen op hernieuwbare energie en door het ontwerp van haar bedrijfsgebouwen, parkeerplaats en productieprocessen te herzien. “Ook in de keten nemen we actie om deze voetafdruk te verlagen, door samenwerking met duurzame leveranciers bijvoorbeeld”, legt Van Ginkel uit.

10.500 zonnepanelen op het dak van de Reynaers Campus – het hoofdkantoor in het Belgische Duffel - zijn goed voor een jaaropbrengst van 2.300 Megawatt/uur. Dat staat gelijk aan het jaarverbruik van ongeveer 750 gezinnen. Daarbij is er ruimte op de daken om die jaaropbrengst met zo’n extra 1.000 Megawatt/uur te verhogen. In Nederland leveren 478 zonnepanelen een bijdrage, net als de overschakeling naar een hybride en op termijn elektrisch wagenpark.

MVO
“Heel belangrijk zijn ook onze medewerkers. We richten ons op duurzame inzetbaarheid, veiligheid en doorontwikkeling van hun talenten”, vertelt de directeur. “Samen met onze partners en medewerkers kunnen en willen we een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid van onze planeet. Die positieve bijdrage leveren we ook tijdens bijvoorbeeld onze jaarlijkse MVO-dag waarin alle medewerkers zich inzetten voor een goed maatschappelijk doel. We maken onze inzet graag zo concreet mogelijk. Vandaar dat deze nu vastligt in dit duurzaamheidsrapport.”

Andere nieuwsberichten

Eerste woningen in kantoorgebied Amsterdam Bullewijk opgeleverd

3 februari, 1:39

Bouw woontoren Elements in Amstelkwartier van start

3 februari, 10:49

Totaalvisie van MIX architectuur voor een woonbuurt tussen bos en duin

2 februari, 5:28

Bouw woonblok Palazzo in Den Bosch van start gegaan

2 februari, 2:41

Onderzoek: geluidsoverlast voor duizenden bewoners rond A10

3 februari, 2:49

Rijnland komt met regels voor klimaatbestendig bouwen

3 februari, 9:26

Provincies: maak geschenkwoningen Watersnoodramp rijksmonument

2 februari, 10:04

Utrecht werkt aan alternatief voor verbreding A27

2 februari, 9:30

Boetes voor Amsterdamse huiseigenaren om schenden zelfwoonplicht

1 februari, 4:48

Triodos verstrekt leningen aan bedrijven met circulair en biobased verdienmodel

1 februari, 12:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan