Tarkett geeft duurzame ambities invulling met ReStart-programma

3 november 2022, 17:00
Op 28 juli 2022 was het Earth Overshoot Day; dat is de dag dat het verbruik van ecologische hulpbronnen groter is dan wat de aarde kan herstellen in een jaar. In de afgelopen vijftig jaar is die dag gestaag naar eerder in het jaar geschoven. Hadden we in 1971 onze ‘jaarvoorraad’ in december opgemaakt, in 1991 lag die dag begin oktober en in 2001 hadden we al de ecologische hulpbronnen opgemaakt die de aarde in een jaar kan hertellen. Inmiddels ligt die dag dus eind juli.

Door de groeiende wereldbevolking en de toenemende vraag naar producten, neemt de druk op natuurlijke grondstoffen en het milieu toe. Dat leidt uiteindelijk tot uitputting van natuurlijke hulpbronnen en resulteert in milieuproblemen, die een bedreiging vormen voor onze planeet. Circulariteit is een van de meest effectieve manieren om de druk op grondstoffen te verkleinen en CO2-uitstoot te verminderen. Tarkett recyclet daarom met het terugname- en recyclingprogramma ReStart zo veel mogelijk installatieafval en gebruikte vloeren.

Van de huidige grondstoffen waaruit de Tarkett-vloeren bestaan, is op dit moment naar zeggen van de onderneming 70% hernieuwbaar of overvloedig beschikbaar. Het bedrijf wil in lijn met het Klimaatakkoord binnen de hele waardeketen de uitstoot van broeikasgassen reduceren met 30% in 2030 ten opzichte van 2019. De ambitie van Tarkett is om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn.

“Wanneer je kijkt naar de gehele productlevenscyclus behaal je veel winst door het niet hoeven te ontginnen van nieuwe grondstoffen én door het voorkomen van verbranding achteraf. Voor ons is échte circulariteit de manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. En dit doen we samen met een groeiend aantal klanten”, vertelt Marco Van Bergen, Manager ReStart-programma bij Tarkett.

560 ton aan vloeren teruggenomen
Bij recycling wordt minstens de helft van de CO2-uistoot bespaard, doordat recycling verbranding achteraf voorkomt en ontginning van nieuwe materialen vermindert. In 2021 heeft Tarkett binnen Nederland 498 ton teruggenomen van haar eigen tapijtcollecties om te kunnen recyclen. Wanneer dit volledig gerecycled is, staat dit gelijk aan ongeveer 1.100 vluchten van Amsterdam naar New York.

Ook heeft Tarkett binnen Nederland 62 ton pvc-vloeren ingezameld in hetzelfde jaar, waarbij de vermindering aan CO2-uitstoot ongeveer 192.000 kg is. Dit staat gelijk aan de CO2-uitstoot van meer dan 1 miljoen kilometers met een personenauto. Tarkett zegt de enige vloerenleverancier in Europa te zijn, die zoveel diverse vloeroplossingen kan terugnemen en recyclen tot nieuwe vloeren.

De tapijtcollecties die worden ingezameld gaan naar één van de acht recyclingcentra van Tarkett. Zo worden tapijttegels lokaal ingezameld in Tarketts fabriek in Waalwijk (Nederland) en pvc-vloeren in Clervaux (Luxemburg). De andere recyclingcentra zijn gevestigd in Italië, Polen, Zweden, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Bouwsector verduurzamen
De bouwsector kan een belangrijke bijdrage leveren aan natuurbehoud en het beperken van verdere opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De sector is namelijk verantwoordelijk voor 40% van de mondiale broeikasgasemissies en tot wel 70% van de totale hoeveelheid afval. Tarkett ondersteunt klanten in de bouwsector om te verduurzamen, zo geeft de onderneming aan.

Transparantie is hiervoor essentieel, aldus Tarkett; daarom wordt 97% van de materialen van Tarkett beoordeeld door de onafhankelijke partner EPEA. EPEA ondersteunt bedrijven bij de certificering van hun producten volgens de Cradle to Cradle Certified Product Standard.

Naast het gebruik van biobased materialen en recycling van haar vloeren na de levensduur, verduurzaamt Tarkett ook het productieproces. Zo opereren diverse fabrieken op 100% groene stroom en is het watergebruik met 56% verminderd ten opzichte van 2010. Verder wordt de milieu-impact van Tarketts producten gebaseerd op de volledige levenscyclus, waarin ook de gebruiksfase én de eindelevensduurfase zijn meegenomen. Hierdoor weet de onderneming per productcategorie precies wat de milieuwinst is van het recyclingproces. Deze winst maakt Tarkett sinds juni 2022 inzichtelijk door middel van de nieuwe online CO2-calculator.

Andere nieuwsberichten

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

Gisteren, 16:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

Gisteren, 12:59

Zeven architectenbureaus ontwerpen eerste woningen De Suikerzijde

Gisteren, 11:09

Acht lessen rond de renovatie van sociale woningbouw

12 april, 9:00

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

Gisteren, 16:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

Gisteren, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan