Aeres Hogeschool Almere, ontworpen door BDG Architecten, is één van de winnaars van de Circular Awards 2022
Copyright: Gerard van Beek
Nick Heesakkers (Janssen de Jong Bouw) met een Circular Award
Copyright: Anne Reitsma
In gesprek met Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, tijdens Nationale Conferentie Circulaire Economie
Copyright: Anne Reitsma
Aeres Hogeschool Almere, ontworpen door BDG Architecten, is één van de winnaars van de Circular Awards 2022
Copyright: Gerard van Beek
Nick Heesakkers (Janssen de Jong Bouw) met een Circular Award
Copyright: Anne Reitsma
In gesprek met Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, tijdens Nationale Conferentie Circulaire Economie
Copyright: Anne Reitsma

Projecten en personen uit architectuur en bouw bekroond bij Circular Awards

8 februari, 15:59
Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie op 7 februari zijn de Circular Awards uitgereikt, met veel prijzen voor de architectuur en bouwsector. Winnaars waren het woningbouwsysteem ModuFair en het gebouw van Aeres Hogeschool in Almere, en als personen Menno Rubbens (cepezedprojects), Sandra Nap (Holland Houtland) en Bram Peters (Save Plastics).

Met de uitreiking van de Circular Awards is gisteren de zevende editie van de Week van de Circulaire Economie gestart. Bij de prijzen zijn er voor bedrijven en overheden drie categorieën, om respectievelijk circulaire initiatieven in het klein-MKB, groot-MKB en (semi-) publieke instellingen te belonen.

Hogeschool
In laatstgenoemde categorie, Circular Award Public, ging de prijs naar de Aeres Hogeschool in Almere, een ontwerp van BDG Architecten. In het gebouw zijn vele circulaire materialen toegepast, zoals betongranulaat, gevelbekleding uit biocomposiet, hergebruikt hout voor de tribunetrappen, vlonders en buitenmeubels, en gerecyclede metalstuds voor de binnenwanden.

Naast keuzes op het vlak van circulariteit zijn ook vele keuzes met het oog op andere duurzaamheidsaspecten en gezondheid gemaakt.  De jury waardeert de voorbeeldfunctie van het nieuwe gebouw voor de studenten van faculteit Almere.  “De toekomstige generatie is van belang in de shift naar een circulaire economie. Aeres Hogeschool laat dit terugkomen in een omgeving die gezond is en impact heeft op de prestaties van studenten”, zei juryvoorzitter Jacqueline Cramer.

“Een mooie bekroning op een creatieve en constructieve samenwerking waarin we samen met de opdrachtgever en ontwerp- en bouwpartners gedeelde ambities hebben kunnen waarmaken”, laat BDG Architecten in een reactie weten.

Circulaire appartementen
De Circular Award Business Large is toegekend aam Janssen de Jong Bouw voor diens woningbouwsysteem ModuFair. Bij het bouwsysteem geen nieuwe grondstoffen gebruikt, tenzij het niet anders kan. De materialen voor de appartementencomplexen zijn in principe ‘tweedehands’ en/of biobased.
 
Verder zijn de verschillende onderdelen losmaakbaar, waardoor ze aan het einde van de levensduur van het appartementencomplex een volgende toepassing kunnen krijgen in een ander gebouw. “Daarnaast waarderen we de business case”, zei juryvoorzitter Ilse de Vos-van Eekeren, “Omdat ModuFair ondanks het circulaire karakter niet duurder is dan traditionele gebouwen. Al is het project pas één keer gerealiseerd, de belofte is groot.”

De Circular Award Business Small 2022 ging naar Roetz, die in een fabriek in Amsterdam-Noord door onderdelen van afgedankte fietsen te reinigen, repareren en te assembleren nieuwe fietsen maakt.

Helden
Naast  deze drie categorieprijzen zijn er drie Circular Heroes aangewezen: Menno Rubbens (cepezedprojects), Sandra Nap (Holland Houtland) en Bram Peters (Save Plastics). De jury beloont daarmee hun inzet voor de circulaire transitie.

“Rubbens neemt met zijn kennis en ervaring de schotten weg tussen de projectontwikkelaar, architect en bouwer. Hij is alle drie”, zei de jury over de projectontwikkelaar en directeur van cepezedprojects. “Hij zou niet anders kúnnen dan circulair bouwen, zelfs al zou hij dat wíllen.”

De jury noemde Sandra Nap “één van de grote aanjagers op het vlak van het gebruik van biobased materialen in de bouw.” Volgens de jury gaat het Nap en haar bedrijf “echt om systeemverandering, waarin de omslag naar biobased bouwen een zeer belangrijk rol speelt en waarmee zij ook andere bedrijven hierin laat schitteren.”

De derde Circular Hero is wat de jury betreft Bram Peters (Save Plastics), die per jaar twee miljoen kilo plastic afval inzamelt en als gerecyclede kunststofmix gebruikt voor producten voor de buitenruimte. “Dat is misschien maar 0,2% van de totale berg, maar met meer Brams zouden we een heel eind opschieten”, aldus de jury.

Jury’s
De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis in opdracht van het ministerie van IenW. Voor de categoriewinnaars selecteerden de vakjury’s uit 161 inzendingen negen finalisten. De finalisten toonden in een pitchvideo tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie hoe zij met hun product of dienst de circulaire transitie versnellen. Het publiek stemde op basis daarvan op hun favoriet en bepaalde zo de uiteindelijke winnaar per categorie.

De individuele erkenningen werden toegekend door een jury onder leiding van Jacqueline Cramer (strategisch adviseur bij het Utrecht Sustainability Institute). Ook Ilse de Vos-van Eekeren (programmamanager Circulair Ondernemen bij NS) was juryvoorzitter, bij de categorieprijzen. Verdere juryleden waren Antoine Heideveld (Versnellingshuis), Marieke Spijkerbroek (ministerie van IenW), Glimina Chakor (VNG/Wethouder Gemeente Groningen), Jan van Ginkel (provincie Zuid-Holland/IPO), Meindert Smallenbroek (UvW) en Karin van IJsselmuide (NEVI).

Andere nieuwsberichten

Benthem Crouwel Architects ontwerpt woning op hoogste punt van Amersfoort

29 minuten geleden

Stedelijke vernieuwing Westelijke Tuinsteden belicht in manifestatie SuperWest

Gisteren, 16:16

Door OMA ontworpen tijdelijke winkel Tiffany & Co in Parijs geopend

Gisteren, 15:30

LEVS en WE architecten presenteren opgeleverd project ZuidHaven

Gisteren, 11:23

Dag van de Ontwerpkracht in teken van urgente opgaven

Gisteren, 14:40

Bedrijven op de Zuidas gaan 's nachts het licht uitdoen

Gisteren, 09:52

Utrecht steekt miljoenen in ov voor woningbouw

Gisteren, 09:09

Verbouwing hoofdkantoor DNB duurt langer door asbestverwijdering

28 juni, 5:33

De Tinfabriek Naarden bekroond met eerste De Bazelprijs

28 juni, 4:26

Gezondheidsschade door fijnstof neemt amper af, waarschuwt TNO

28 juni, 11:03
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan