Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Plattegrond oud en nieuw
Copyright: Studio id+
Interieur voor de renovatie
Copyright: Studio id+
Interieur voor de renovatie
Copyright: Studio id+
Interieur voor de renovatie
Copyright: Studio id+
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Copyright: Wouter van der Sar
Plattegrond oud en nieuw
Copyright: Studio id+
Interieur voor de renovatie
Copyright: Studio id+
Interieur voor de renovatie
Copyright: Studio id+
Interieur voor de renovatie
Copyright: Studio id+

Studio id+ realiseert heldere wayfinding in GGZ-locatie Lunetten

6 december 2021, 16:45
In opdracht van Stichting Altrecht heeft Studio id+een oplossing gezocht voor de ontsluitingskernen van haar locatie in Lunetten, Utrecht, waar mensen vaak verdwaalden. Studio id+ontwierp de kern als een object en maakte de omgeving leesbaar en intuïtief te begrijpen.

De GGZ-locatie Nieuwe Houtenseweg van Stichting Altrecht, is gesitueerd aan de rand van Utrecht in de wijk Lunetten. Hier verzorgt Altrecht verschillende vormen van psychische ondersteuning, waaronder therapieën voor stemmings-, angst- en persoonlijkheidsstoornissen en kinder- en jeugdpsychiatrie.

Onleesbaar
Het gebouw stamt uit de jaren 80 van de vorige eeuw en bestaat uit twee bouwdelen, een A- en een B-gebouw. Beide bouwdelen hebben een centraal trappenhuis dat de twee vleugels van elk bouwdeel ontsluit. “Hier lag de kern van de opgave”, vertelt Studio id+. “Door de opzet van de kernen en de verbouwingen door de jaren heen was de structuur van het gebouw onleesbaar geworden.”

Omdat mensen vak verdwaalden in het gebouw was de opdracht aan het architectenbureau om helderheid in de routing aan te brengen. Daarnaast moest het bureau vorm geven aan een hedendaagse en kindvriendelijke zorgomgeving.

Budget
De opdrachtgever dacht in eerste instantie aan een nieuw trappenhuis ter vervanging van de oude kern. Studio id+ wist Altrecht te overtuigen van de mogelijkheden die renovatie van het bestaande trappenhuis en de omliggende verkeersruimte zou bieden.

“Daarmee konden wij niet alleen de wayfinding verbeteren, maar ook budget vrijmaken voor een algeheel andere sfeer en uitstraling van dit deel van het pand”, vertelt Anja Dirks, directeur, architecte en interieurarchitect van Studio id+. Met een aantal structurele ingrepen legde het bureau in het A-gebouw de basis voor helderheid en structuur.

Ruimte en licht
Zo heeft het bureau een deel van loze schachten bij het ganggebied getrokken en ingericht als pantry- en kopieerhoek. Deze ingreep maakte in het transitiedeel van de gang ruimte vrij. Verder heeft Studio id+ alle wachtgebieden op de verdiepingen op dezelfde plek gesitueerd, namelijk bij de pantry en direct in het zicht bij het betreden van een verdieping.

Op deze manier is bovendien de inpandige gang op elke verdieping voorzien van extra daglicht. Tot slot zijn de brandscheidingen verplaatst en daarmee is de omloop rond het centrale trappenhuis vrijgehouden van extra deuren en scheidingen.

Object
Naast ingrepen aan de structuur van het gebouw heeft het bureau bij het ontwerp gekozen voor een heldere vormgeving en materialisatie. Studio id+ heeft de kernen opgevat als een centraal ‘object’, dat als herkenbaar middelpunt de gebouwgebruiker ondersteunt in oriëntatie en herkenning.

De vergrijste, middelgroene toon van dit object is deels doorgetrokken in een strook van het plafond en de vloer. Een nieuwe, lichte vloerafwerking en een nieuw plafond creëren rust en eenheid en geven de rondlopende gang een veel lichtere en frissere uitstraling. Dit wordt ondersteund door de nieuwe verlichting, vertelt Dirks.

“We hebben de bestaande armaturen vervangen door ledverlichting in een witte toon”, legt ze uit. “In combinatie met een gelere verlichting bij de wachtgebieden, pantry en kopieerhoeken structureert dat het geheel in een hoofdroute en ondersteunende voorzieningen en verblijfsgebieden.”

Herkenbaarheid en rust
De verblijfsgebieden en functies kregen ieder een ander accent. Zo zijn de wachtgebieden vooral speels, vriendelijk en kleurrijk; de verkeersruimten zijn wat zakelijker ingericht. Als laatste laag in het ontwerp heeft Studio id+ een plan ontwikkeld voor (een deel van) de signing, zo laat het bureau weten.

Direct bij de opgang van de trap is de routing aangegeven. Geometrische vormen van driehoek, cirkel en rechthoek ondersteunen, net als de verschillende houttonen, de herkenning van een individuele verdieping. De houttonen zijn ook terug te vinden in de pantry’s, kopieermeubels en de trapbekleding.

De geometrische keren ook terug in de wachtgebieden en clusteren daar de plekken voor mededelingen en brochures. Het leesbare ontwerp ondersteunt de gebruikers in hun wayfinding en geeft hen daarmee ook rust en herkenning ; dit kan samen bijdragen aan een betere start van de therapieën.

Andere nieuwsberichten

Woontorens creëren groene binnenruimte in zakendistrict Nanjing

Gisteren, 15:01

Postpark van DELVA is een eerste stap in vergroening HS Kwartier

18 augustus, 11:25

Superimpose Architecture ontwerpt vergadercentrum in de kelder

17 augustus, 3:57

Restaurant Capital Kitchen prikkelt alle zintuigen

17 augustus, 12:48

Luchtbrug tussen torens Delftse Poort voor nieuwe huurder Shell

Gisteren, 13:58

Aantal koffie- en lunchzaken met ruim kwart gestegen sinds 2017

Gisteren, 13:28

NVDE: isolatie sneller terugverdiend door hoge energieprijzen

18 augustus, 4:31

Minder omzet BAM door verkochte onderdelen, winst omhoog

18 augustus, 9:45

‘Stikstofgesprekken gaan nog te weinig over oplossingen’

17 augustus, 4:57

Lage waterstand mogelijk probleem voor Nederlandse bouw

17 augustus, 11:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan