Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach
Copyright: Marcel Steinbach

'We willen met Valley de menselijke maat terugbrengen op de Zuidas'

9 september 2021, 13:43
Naar verwachting wordt eind dit jaar het multifunctionele gebouw Valley aan de Amsterdamse Zuidas opgeleverd. Architectenweb was woensdag aanwezig bij een persvoorbezichtiging van het markante complex, dat is ontworpen door MVRDV. “We hebben het middengebied zo uitgeprakt dat er unieke appartementen met een eigen oriëntatie op de omgeving ontstaan.”

Wie regelmatig langs de Zuidas rijdt, heeft Valley de afgelopen jaren langzaam onthuld zien worden. De glazen gevel was al even zichtbaar, maar het meest bijzondere onderdeel van het exterieur, de natuurstenen façade van de woningen, lag lange tijd verstopt achter bouwsteigers (voor de laagste verdiepingen geldt dat nog steeds overigens). In tegenstelling tot de rest van het gebouw verliep de bouw van de woninggevels andersom. De bouwers zijn om praktische redenen bovenaan begonnen en werkten per laag naar beneden. Dat deden ze omdat de zandkleurige gevelelementen vanwege de complexe vormen van de woonvolumes soms lastig te plaatsen waren - en de stenen wegen per stuk tientallen kilo’s. Dan is het handiger als je vanaf de bouwsteiger niet te hoog hoeft te tillen.

Het gevolg is dat Valley tevoorschijn kwam alsof er geleidelijk een doek vanaf werd getrokken. Dat versterkt alleen maar de nieuwsgierigheid naar een gebouw dat al een ongebruikelijke verschijning op zich beloofde te worden. Een complex bestaande uit drie torens, met daartussen een ‘vallei’ van uitkragende volumes, terrassen en veel groen. De door Piet Oudolf ontworpen bomen en beplanting moeten nog groeien, maar aan de combinatie van de strakke glazen buitengevels en de natuurstenen binnenwereld kunnen we alvast gaan wennen. Helemaal ongewoon is het grootschalig combineren van glas en natuursteen in het exterieur op de Zuidas niet, denk aan The Rock van Erick van Egeraat, maar net als bij dat gebouw moet je het wel even op je in laten werken.

“Met Valley willen we de menselijke maat terugbrengen in een harde, corporate kantooromgeving”, vertelt architect Gideon Maasland (MVRDV). “De glazen gevel weerspiegelt de zakelijke gebouwen in de buurt, maar het middengebied hebben we zo uitgeprakt dat er unieke appartementen met een eigen oriëntatie op de omgeving ontstaan. Bovendien kun je met je vrienden op het groene terras zitten, vanwaar je ook nog eens zicht hebt op de andere bewoners. Dat is fundamenteel anders dan in een afzonderlijke, rechte woontoren, waar je met de lift naar je eigen appartement gaat en nauwelijks relatie hebt met de omgeving of medebewoners.” De woningen en terrassen zijn bovendien zo gegroepeerd dat je vrijwel altijd contact met de boven- of onderburen kunt maken. Winy Maas ziet nog een voordeel hiervan: “Op de meeste plekken zul je niet meer dan één verdieping naar beneden vallen”, grapte de medeoprichter van MVRDV tijdens de persrondleiding.

In Valley wordt voor 75.000 vierkante meter aan gemengd programma gerealiseerd. De plint bestaat onder meer uit winkels en culturele functies, daarboven komen zeven kantoorverdiepingen en over de drie torens worden 176 appartementen verdeeld. Het hart van het complex wordt gevormd door de Grot, een doorlopende gesloten publieke ruimte op de eerste verdieping die is gematerialiseerd in dezelfde natuursteen als het exterieur van de woningen. Een dakraam annex vijver biedt zicht op het bovengelegen woonlandschap en draagt bovendien bij aan de koeling van het gebouw. Ook het groen, de keuze voor een poreuze soort natuursteen en andere duurzaamheidsmaatregelen zorgen ervoor dat Valley een energieprestatiecoëfficiënt van -0,30 zal behalen.

Hoe het gebouw er uiteindelijk uit komt te zien, zullen we pas na de oplevering (wanneer het groen zijn volledige beslag heeft gekregen) weten. Er is natuurlijk al de nodige discussie geweest of Valley echt zo zal worden als op de impressies wordt gesuggereerd. De bekendste bijdrage komt van Mark Minkjan, die in 2016 de Geert Bekaert Prijs voor architectuurkritiek won met een essay waarin hij de geloofwaardigheid van de impressies van wat toen nog Ravel Plaza heette in twijfel trok. Als reactie op die discussie heeft ontwikkelaar EDGE Technologies een render van het gebouw laten maken in een omgeving die nog het meest lijkt op een jungle in het zuidoosten van Azië (zie ook het begin van de video onder dit artikel). Een plaagstootje met een serieuze ondertoon.

“Als je een goed team hebt, dan is de realisatie van zo’n gebouw mogelijk”, zei EDGE-directeur Coen van Oostrom woensdag. “We hebben samen met Arup een bestaand BIM-model geoptimaliseerd en zo tot in detail laten berekenen en visualiseren wat er allemaal kan binnen het concept. Ook hebben we daarbij zaken meegewogen als duurzaamheid, de bouwsnelheid en -kosten en de netto vierkante meters die we kunnen verkopen. We gaan dit model nog verder ontwikkelen, zodat we er in de toekomst ook CO₂-neutrale gebouwen mee kunnen ontwerpen.”
https://vimeo.com/340132850

Andere nieuwsberichten

Eerste woningen in kantoorgebied Amsterdam Bullewijk opgeleverd

Gisteren, 13:39

Bouw woontoren Elements in Amstelkwartier van start

Gisteren, 10:49

Totaalvisie van MIX architectuur voor een woonbuurt tussen bos en duin

2 februari, 5:28

Bouw woonblok Palazzo in Den Bosch van start gegaan

2 februari, 2:41

Onderzoek: geluidsoverlast voor duizenden bewoners rond A10

Gisteren, 14:49

Rijnland komt met regels voor klimaatbestendig bouwen

Gisteren, 09:26

Provincies: maak geschenkwoningen Watersnoodramp rijksmonument

2 februari, 10:04

Utrecht werkt aan alternatief voor verbreding A27

2 februari, 9:30

Boetes voor Amsterdamse huiseigenaren om schenden zelfwoonplicht

1 februari, 4:48

Triodos verstrekt leningen aan bedrijven met circulair en biobased verdienmodel

1 februari, 12:03
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan