Delva Landscape Architecture & Urbanism

1 september 2021, 0:00
Het ontwerp van groen en water in onze stedelijke gebieden kan niet meer los worden gezien van het ontwerp van gebouwen, vindt de jury. Juist in die complexe opgave schittert Delva Landscape Architecture & Urbanism door de bijzonder integrale benadering die het bureau hanteert, stelt de jury. Het bureau heeft herhaaldelijk laten zien ecologie en economie met elkaar te kunnen verbinden.

https://vimeo.com/595857363

Voor de prijs voor Architect van het Jaar 2021 heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties aangewezen: Marc Koehler, Korth Tielens Architecten, Nanne de Ru, Afaina de Jong en Delva Landscape Architecture & Urbanism.

Van de genomineerden zijn de afgelopen periode videoportretten gemaakt. Iedere architect en ruimtelijk ontwerper in Nederland roepen wij nu op om zijn/haar stem uit te brengen op de genomineerde die deze prijs wat haar/hem betreft het meeste verdient.

De genomineerde architect, of collectief van architecten, dat de meeste stemmen ontvangt, zal tijdens de feestelijke prijsuitreiking in november van dit jaar de prijs voor Architect van het Jaar 2021 uitgereikt krijgen.

Naast de eer is aan de Architect van het Jaar 2021 ook ook een geldprijs van 5.000 euro verbonden, mogelijk gemaakt door Reynaers Aluminium en Forster.

Bekijk de vijf nominaties en breng jouw stem uit

De nominaties zijn gekozen door een onafhankelijke jury bestaande uit architect Bart Kellerhuis (Zecc Architecten), architect Laura Atsma (Fokkema & Partners), ontwikkelaar Jana Jayakkumaran (Amvest) en zakelijk directeur / partner Ellen Schindler (De Zwarte Hond). Bij haar keuze heeft de jury zich mede gebaseerd op de ingestuurde suggesties voor de prijs dit jaar.

Delva Landscape Architecture & Urbanism
Het ontwerp van groen en water in onze stedelijke gebieden kan niet meer los worden gezien van het ontwerp van gebouwen, vindt de jury. Terwijl ons land verder verstedelijkt, willen we namelijk ook de natuurwaarde en biodiversiteit vergroten. Dat lukt alleen als de (her)ontwikkeling van nieuwe gebouwensembles samengaat met het versterken van de natuur. Juist in die complexe opgave schittert Delva Landscape Architecture & Urbanism door de bijzonder integrale benadering die het bureau hanteert, stelt de jury. Het bureau heeft herhaaldelijk laten zien ecologie en economie met elkaar te kunnen verbinden.

Een voorbeeld van zo’n integraal project is de doorontwikkeling van Buiksloterham, waar het bureau samen met de gemeente Amsterdam het ruimtelijk raamwerk voor ontwikkelde. De ambitie is om die doorontwikkeling met zo min mogelijk uitstoot van CO2 te doen. Vervuilde grond wordt daarom niet afgevoerd, maar ingepakt en gebruikt om het Johan van Hasseltkanaal ondieper te maken. Op die manier bereikt meer zon de bodem van het kanaal en ontstaat er een rijker waterleven. Tegelijkertijd worden in het brede kanaal drijvende vlakken toegevoegd met parken en sportvoorzieningen voor de buurt.

Delva Landscape Architecture & Urbanism ontwerpt op alle schaalniveaus aan de combinatie van nieuwe verstedelijking en de versterking van de natuur. Dat gaat van een groen  dorpsplein in Ouderkerk aan de Amstel en een daktuin in een hoogbouwproject op de Amsterdamse Zuidas, via kleine bossen in de binnensteden van Groningen en Eindhoven, tot stedenbouwkundige plannen voor buurten en gebieden. De integrale benadering die het bureau in al die opgaven hanteert is daarbij ook terug te zien in het team, dat naast landschapsarchitecten ook bestaat uit veel architecten en tuinbouwkundigen.

Het landschapspark dat het bureau voor het binnenwater van Strandeiland op IJburg heeft ontworpen toont ook goed de integrale benadering van het bureau. Op het eiland zal gescheiden sanitatie plaatsvinden en daaruit resteert een stroom van grijs water. Nu kon dit met een brede buis in het verderop gelegen kanaal geloosd worden, maar Delva Landscape Architecture & Urbanism stelde voor om het grijs water te zuiveren in een landschapspark in het binnenwater tussen de eilanden. Zo ontstaat tegelijkertijd een geweldige plek voor planten en dieren als voor omwonenden.

Om de kwaliteit van vooral het groen binnen projecten beter te borgen, kiest Delva Landscape Architecture & Urbanism er bij een aantal projecten nu voor om de aanleg en het beheer van het groen in eigen hand te nemen. Uiteindelijk wil het nu eigenaar worden van een aantal aan te leggen stadsbossen, om de groei van deze ecologische systemen in de tijd te kunnen begeleiden  en hun waarde voor de buurt, onze samenleving en de wereld te borgen.

De jury realiseert zich dat ze met de nominatie van Delva Landscape Architecture & Urbanism de grens opzoekt van wat er onder ‘Architect van het Jaar’ geschaard kan worden, maar wil ook een signaal afgeven over het belang van het vergroenen van onze stedelijke omgeving. Dat is niet iets dat we ‘erbij’ kunnen doen, maar iets dat in toenemende mate een onlosmakelijk onderdeel is van het ontwerp van gebouwen.

Meer informatie: https://delva.la

Andere nieuwsberichten

Octavia Hill biedt 124 sociale huurwoningen in het hart van Hyde Park Hoofddorp

Gisteren, 17:13

Papieren koffiecupje gepresenteerd in 'krantenkiosk' door Studio Ossidiana

Gisteren, 16:10

Orange en Felixx presenteren ontwerp voor woonbuurt op oud kloosterterrein

Gisteren, 15:39

Rijksmonumentaal Jachtslot Mookerheide heropend na restauratie door 1meter98

Gisteren, 12:20

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan