Copyright: Dura Vermeer
Copyright: Dura Vermeer

Dura Vermeer biedt flexibele woonruimte in een compact volume

14 juli, 16:03
Als mogelijk antwoord op de vraag naar grote aantallen betaalbare nieuwbouwwoningen heeft Dura Vermeer het concept ‘Leven buiten de lijntjes’ ontwikkeld. Het concept, dat uitgaat van een compact volume met een  geprefabriceerde vaste kern, is een van de drie winnaars in de competitie ‘So You Think You Can Build’.

De competitie werd uitgeschreven door Ecosystem Thinking Institute (ESTI) om te komen tot een innovatiedoorbraak in betaalbare nieuwbouw voor een- en tweepersoonshuishoudens. Vorige week heeft de jury de winnaars in de drie onderscheiden categorieën aangewezen. Dura Vermeer won met ‘Leven buiten de lijntjes’ in de categorie ‘PMC-2: Grondgebonden Reguliere Woning’.

De onderneming legt uit zich allereerst te hebben bezonnen op wat de essentie van wonen is; wat is minimaal nodig om aangenaam te wonen. In een variant op het piramidemodel van Abraham Maslov  ziet Dura Vermeer de woning in de basis als een fijne schil, waarbinnen men zich veilig voelt en gezond kan leven. Verder moet de woning betaalbaar zijn, zodat “zodat je ook ruimte hebt om buiten die schil te leven.”

Compact en flexibel
Mede geïnspireerd door de tiny house-beweging heeft Dura Vermeer gekozen voor een compact volume met een goed geïsoleerde schil. Deze keuze resulteert in een lager energieverbruik en verminderd onderhoud. Door een slim gebruik van ruimte en combineren van functies kan volgens de onderneming op minder vierkante meters toch meer woon- en leefruimte worden bereikt.

Slim ruimtegebruik is bijvoorbeeld een verschuifbaar element in de badkamer, dat ruimten ontsluit en vergroot indien gewenst. De plek aan het aanrecht is tevens de gang en de gang is opstelruimte voor de eventuele trap. De gootsteen van de keuken is zo geplaatst, dat hij ook dienst doet als wasbak en fonteintje voor de sanitaire ruimte.

De woning bestaat uit een volledig geprefabriceerde, plug & play kern, waar de woon- en leeffuncties als het ware omheen worden gelegd. De ruimte die eromheen wordt gelegd is flexibel aanpasbaar aan de wens van de individuele bewoners (of de corporatie) en bovendien ook in de loop der tijd aanpasbaar aan veranderende behoeftes.

Verschillende configuraties
Dura Vermeer heeft nu verschillende grondgebonden woningtypen: een eenlaagse woning, een tweelaagse woning waarbij de verdieping de helft van het vloeroppervlak beslaat, en een levensloopbestendige woning. Hiermee zijn volgens het bedrijf tal van configuraties te maken, passend bij de doelgroep waarvoor de corporatie op dat moment wil bouwen.

Configuraties met dezelfde of met verschillende woningtypen zijn mogelijk. Ook kan diversiteit in verschijningsvormen worden gerealiseerd. Binnen het systeemgrid zijn collectieve ruimten in te passen, zoals een gemeenschappelijke was-, berg- of ontmoetingsruimte. “Per locatie kan seriematig maatwerk worden geleverd, passend binnen de context waarin wordt gebouwd”, aldus Dura Vermeer.

Onafhankelijk
De onderneming geeft aan niet afhankelijk te zijn van bepaalde materialen of specifieke leveranciers voor de uitvoerbaarheid. “Iedere partner levert vanuit zijn specialisme turnkey deeloplossingen aan, die naadloos passen bij ons integrale woonproduct”, legt Dura Vermeer uit.

 Dit maakt het concept ten eerste schaalbaar en ten tweede minder gevoelig voor schaarste. Hiermee kan Dura Vermeer het product betaalbaar houden, laat het weten.

Competitie
‘Leven buiten de lijntjes’ is een van de drie winnaars in de competitie ‘So You Think You Can Build’. De competitie werd door ESTI georganiseerd namens NCB, Aedes en de wooncorporaties Wonen Zuid, Area, Domijn, Tiwos, Zayaz, Maasvallei, Antares, ZOwonen, Wonen Limburg en Alwel. Woningcorporaties in Nederland staan voor de moeilijke opgave om versneld 150.000 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen.

Uit de 94 inzendingen koosde jury onder leiding van Thijs Asselbergs zes finalisten – twee per uitgevraagde PMC – en wees uiteindelijk in elke categorie 1 winnaar aan.

MOOS werd winnaar in de categorie ‘PMC-7: Gestapelde Levensloopbestendige Woning’. Deze oplossing heeft Architectenweb gisteren gepresenteerd. The New Makers won met Uuthuuske in de categorie PMC-2: Grondgebonden Levensloopbestendige Woning. Dit concept hopen we binnenkort te laten zien.
https://vimeo.com/568863369

Andere nieuwsberichten

Dutch Design Week 2021 maakt programma bekend

1 uur geleden

Woonzorgcentrum Westhovenplein wint Berlagevlag 2021

2 uur geleden

Nanne de Ru – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2021

3 uur geleden

Bekijk de beste architectuurfilms tijdens Architectenweb Best Of AFFR!

Gisteren, 16:54

Eindhovense lichtkunstfestival GLOW krijgt meer ruimte

1 uur geleden

Vuurtoren Den Helder staat op omvallen

3 uur geleden

Ollongren: woningmarkt heeft meer nodig dan het toegezegde geld

Gisteren, 18:05

Demissionair kabinet belooft geld voor klimaat en verduurzaming

Gisteren, 17:28

Twee nieuwe partners voor Inbo

Gisteren, 11:36

MoederscheimMoonen presenteert extra beelden Leuvepaviljoen

Gisteren, 11:11
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan