Michelle Provoost, winnaar van de Rotterdam-Maaskantprijs 2020
Copyright: Maarten Laupman
Michelle Provoost, winnaar van de Rotterdam-Maaskantprijs 2020
Copyright: Maarten Laupman

Rotterdam-Maaskantprijs 2020 voor Michelle Provoost

17 juli 2020, 9:23
Michelle Provoost is onderscheiden met de Rotterdam-Maaskantprijs 2020. De jury kent haar de prestigieuze prijs toe voor haar werk, waarbij ze diepgaand onderzoek verricht naar de (mondiale) stad en maatschappelijke vraagstukken die in de gebouwde omgeving verankerd zijn. Dat heeft de stichting Rotterdam-Maaskant vrijdag bekendgemaakt.

Provoost is partner bij Crimson Historians & Urbanists, directeur van het International New Town Institute (INTI) en lid van het decanenteam van de Independent School for the City. “Provoost toont zich een zorgvuldig denker, wiens werkwijze bij uitstek geschikt is voor de huidige periode van transitie, waarin grootschalige maatschappelijke vraagstukken hun weerslag hebben op de oude zekerheden van het bouwen”, laat de jury weten.

“Zij weet de gebouwde omgeving te ontrafelen vanuit concrete feiten en plekken, waarbij vele perspectieven worden aangeboord vanuit onderzoek, observaties en ervaringen van zowel onderzoeker als gebruiker. Specifieke problemen krijgen daarmee een grotere context, zoals de ruimtelijke kwaliteiten van de naoorlogse stad, de werking van de publieke ruimte, of de inrichting van bottom-up strategieën.”

“Provoost ontwikkelt haar werk – dat in zichzelf van hoog niveau is – nadrukkelijk in samenwerkingen, in binnen- en buitenland. Hiermee creëert ze draagvlak voor een breder perspectief. Haar houding streeft naar het wegnemen van vooringenomenheid en het openstellen voor gesprek. Juist door zich te onthouden van directe oordelen, weet Provoost onverwachte perspectieven aan het licht te brengen. Het is die kwaliteit die haar historische, observerende en ook activistische blik blijvend van waarde maakt voor de actuele praktijk van architectuur en stadmaken”, aldus de jury van de Rotterdam-Maaskantprijs.

Bestuur
Overigens is Provoost op 23 maart dit jaar toegetreden tot het bestuur van de stichting Rotterdam-Maaskant. Deze wisseling in het bestuur heeft het onafhankelijke jurytraject gekruist en werd niet tijdig met de jury gedeeld, aldus de stichting.

“Het bestuur werd verrast met de voordracht van Michelle Provoost door de jury. Gezien het onafhankelijk doorlopen jurytraject heeft het bestuur geconcludeerd dat er integer gehandeld is. Het bestuur gaat dan ook akkoord met de voordracht. Michelle Provoost heeft tevens besloten om haar bestuursfunctie neer te leggen”, aldus de stichting Rotterdam-Maaskant.

De jury bestond uit voorzitter Caro van de Venne (oprichter en vennoot Barcode Architects), Sylvia Pijnenborg (adjunct-directeur BOEi), Lara Schrijver (hoogleraar Architectuurtheorie, Universiteit Antwerpen), Jop Fackeldey (gedeputeerde provincie Flevoland), Rubén Dario Kleimeer (fotograaf)

Debat stimuleren
De Rotterdam-Maaskantprijs wordt om de twee jaar toegekend aan een of meer personen die het debat over architectuur, landschapsinrichting en stedenbouw in belangrijke mate stimuleren met publicaties, onderwijs of opdrachtgeverschap. De prijs is in 1978 ingesteld door de Rotterdamse architect Hugh Maaskant en bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 25.000 euro.

Provoost is de twintigste winnaar van de ‘grote’ Maaskantprijs. In de oneven jaren wordt de ‘Jonge’ Maaskantprijs uitgereikt, een aanmoedigingsprijs voor jonge architecten, landschapsarchitecten of stedenbouwers niet ouder dan 35 jaar, waarbij het architectonisch of stedenbouwkundig werk voorop staat. De laatste keer werd architect Donna van Milligen Bielke onderscheiden met de prijs.

Andere nieuwsberichten

Overeenkomst getekend voor woningbouwproject Xylino Almere

Gisteren, 16:37

Houten gebouw met achttien zorgwoningen voor Milsbeek

Gisteren, 14:36

TextielMuseum maakt nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch

20 januari, 3:50

Hedendaagse parkbruggen geënt op historie landgoed Windesheim

20 januari, 3:02

Amsterdam komt met tijdelijke regeling voor betaalbare woningbouw

Gisteren, 17:08

Designbeurs Object Rotterdam verplaatst naar mei

Gisteren, 11:52

Onderzoek: woningcorporatie wil verduurzamen maar weet niet hoe

Gisteren, 10:01

Amsterdam Museum sluit deuren voor verbouwing

Gisteren, 09:28

Zienswijze pleit tegen verlengen oliewinning onder Rotterdam-Zuid

20 januari, 5:36

Salone del Mobile Milaan vindt plaats in juni 2022

20 januari, 4:41
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan