Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Pauwert Architectuur
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Joep Rutgers
Copyright: Pauwert Architectuur

Pauwert respecteert Bossche school bij herbestemming en nieuwbouw

8 juli, 17:58
De oude pastorie van de Sint-Vincentius à Paulo-kerk in Eindhoven is gerestaureerd en herbestemd tot woongebouw. Tevens is een nieuw volume toegevoegd aan het complex. Het ontwerp is door Pauwert Architectuur gemaakt met het plastisch getal van Dom Hans van der Laan als leidraad.

De Sint-Vincentius à Paulo-kerk is in 1964 voltooid naar een ontwerp van Jan de Jong, leerling van Dom Hans van der Laan. Het complex is kenmerkend voor de stijl van de Bossche School. Toren, kerkgebouw en pastorie houden elkaar in evenwicht; ze vormen een schikking van een staande, liggende en zittende vorm.

Na aanvankelijke sloopplannen is de kerk als gemeentelijk monument aangewezen. In 2009 werd het kerkgebouw tot kantoor getransformeerd. Na tien jaar is ook de inmiddels sterk vervallen pastorie gerestaureerd en herbestemd tot woongebouw. Het ontwerp is in opdracht van ontwikkelaar Van der Meeren gemaakt door het Eindhovense bureau Pauwert Architectuur.

Restauratie en nieuwbouw
De voormalige pastorie biedt plek aan vijf appartementen, uiteenlopend van 50 tot 70 m2. De bestaande indeling van het gebouw is daarbij, op verzoek van de monumentencommissie, behouden. Ook de oude muur die de pastorietuin omsluit is gerestaureerd.

In de tuin is bovendien een volume toegevoegd. Dit zonder onrecht te doen aan de uitgewogen oorspronkelijke plaatsing van toren, kerkgebouw en pastorie, stelt Pauwert Architectuur. Het architectenbureau heeft in de bepaling van verhoudingen en opzet van de gevel gebruik gemaakt van het plastisch getal.

Verhoudingen
Aan de hand van Van der Laans verhoudingenleer heeft het architectenbureau een drielaags blokje ontworpen. De verhoudingen en de repetitie van ramen sluiten dan ook bij de bestaande bouw; in materiaalgebruik komen de betonnen kozijnen en de lichte baksteen terug.

Op die manier is nieuwbouw gerealiseerd die volgens de architecten “niet in contrast probeert te staan met het oude complex en het evenmin wil kopiëren”. Het toegevoegde volume, dat zes appartementen bevat, is herkenbaar als nieuw element, maar in balans met de bestaande gebouwen.

Andere nieuwsberichten

MeesVisser ontwerpt transparant bedrijfsgebouw in Amsterdam

Gisteren, 12:01

Slangen+Koenis ontwerpt twee meerlaagse sportcomplexen voor Leiden

6 augustus, 6:19

Groningen met Groenplan genomineerd voor Innovatiehoofdstad Europa

6 augustus, 5:01

Kristallijne toren speelt met reflectie en transparantie

6 augustus, 1:02

Populaties trekkende zoetwatervissen in vijftig jaar met driekwart geslonken

Gisteren, 10:57

WoonPlaza Amsterdam voorlopig dicht vanwege bouwkundige gebreken

Gisteren, 10:43

Koopwoning steeds onbetaalbaarder voor modaal inkomen

6 augustus, 9:47

Beperkte stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

5 augustus, 10:48

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

4 augustus, 11:07

Genova San Giorgio-brug officieel geopend

4 augustus, 10:28
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan