Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Begane grond
Copyright: Lagado architects
Eerste verdieping
Copyright: Lagado architects
Tweede verdieping
Copyright: Lagado architects
Dakterras
Copyright: Lagado architects
Doorsnede 1
Copyright: Lagado architects
Doorsnede 2
Copyright: Lagado architects
Doorsnede 3
Copyright: Lagado architects
Doorsnede 4
Copyright: Lagado architects
Doorsnede 5
Copyright: Lagado architects
Doorsnede 6
Copyright: Lagado architects
Doorsnede A
Copyright: Lagado architects
Doorsnede B
Copyright: Lagado architects
Doorsnede C
Copyright: Lagado architects
Doorsnede D
Copyright: Lagado architects
Doorsnede E
Copyright: Lagado architects
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Rubén Dario Kleimeer
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Copyright: Lagado architects
Begane grond
Copyright: Lagado architects
Eerste verdieping
Copyright: Lagado architects
Tweede verdieping
Copyright: Lagado architects
Dakterras
Copyright: Lagado architects
Doorsnede 1
Copyright: Lagado architects
Doorsnede 2
Copyright: Lagado architects
Doorsnede 3
Copyright: Lagado architects
Doorsnede 4
Copyright: Lagado architects
Doorsnede 5
Copyright: Lagado architects
Doorsnede 6
Copyright: Lagado architects
Doorsnede A
Copyright: Lagado architects
Doorsnede B
Copyright: Lagado architects
Doorsnede C
Copyright: Lagado architects
Doorsnede D
Copyright: Lagado architects
Doorsnede E
Copyright: Lagado architects

Architecten herontwerpen hun eigen rijtjeshuis

30 april, 12:12
Maria Vasiloglou en Victor Verhagen van Lagado architects hebben voor hun gezinswoning in het centrum van Rotterdam een speels en kleurrijk interieur ontworpen. Het doel was een speels en kleurrijk interieur dat ruimte biedt aan leven, werken, spelen en gasten ontvangen, ook dat alles tegelijkertijd.

Vasiloglou en Verhagen wensten – en ontwierpen – een interieur dat geschikt is voor uiteenlopend gebruik op hetzelfde moment. Daarbij wilden ze niet dat een speels karakter ten koste zou gaan van de functionaliteit. “Tegelijkertijd wilden we een vrolijk en kleurrijk huis met een persoonlijk karakter maken”, vertellen de architecten.

Ruimtelijke kwaliteit
Het huis maakt deel uit van een nieuwbouwensemble op het Rotterdamse Noordereiland en heeft een standaard Nederlandse plattegrond. Die bood nauwelijks de ruimte voor het ontvangen van gasten, zoals het Nederlands-Griekse gezin die wenste.

Vasiloglou en Verhagen hebben de ruimtelijke kwaliteit verbeterd met bijvoorbeeld de toevoeging van schuifdeuren en een open, loftachtige bovenverdieping. Daarbij hebben ze met het interieurontwerp aan de nieuwbouwwoning eenzelfde uitgesproken karakter willen geven, die renovatieprojecten vaak bezitten.

Functies en kleuren
De architecten hebben elke verdieping een eigen functie gegeven. Leven en koken gebeurt op de begane grond, met de tuin in het verlengde. De tuin is benaderd als de belangrijkste troef van het huis en de begane grond is ontworpen voor zicht op deze tuin.

Warme oranje en roze tinten in de woonkamer complementeren het groen van de tuin en het blauwe stenen terras. Een wandkast organiseert de woonkamer en keuken.

De slaapkamers liggen op de eerste verdieping, “Het donkere hart van het huis”, aldus Vasiloglou en Verhagen”, met paarse en donkerblauwe tinten. Naast de kleuren draagt het materiaalgebruik van bijvoorbeeld kasten en gordijnen bij aan de kalme sfeer van de ruimte.

Sculptuur
Van de tweede verdieping hebben de architecten een lichte loftruimte gemaakt, voorzien van een kleine badkamer en een keukentje. De ruimte is daarmee geschikt voor uiteenlopend gebruik: gastenkamer, werkruimte of speel- en ontspanningsruimte. Daarboven ligt het dakterras.

De standaard trappen zijn omgetoverd tot een verticaal sculptuur, vertellen Vasiloglou en Verhagen uit. Een opvallend blauw trappenhuis met driehoekige ramen, die op elke verdieping een glimp van de ruimten bieden, voegt een aparte ervaring toe aan het interieur.

Andere aanpak
In het algemeen hebben de architecten het interieurontwerp gebaseerd op de keuze voor uitgesproken kleurschema’s voor verschillende ‘functionele zones’. Die hebben geleid tot passende materiaal- en afwerkingskeuzes, leggen ze uit, maar ook tot ruimtelijke ontwerpbeslissingen.

Het project laat zien, aldus Vasiloglou en Verhagen, hoe een typisch Nederlands rijtjeshuis – de meest voorkomende typologie in het land - eruit kan zien als je zijn functie herdefinieert in relatie tot de sfeer die kleuren en texturen bieden. “Het belangrijkste doel van het project is om een andere aanpak te laten zien, en een manier om een nieuw thuis, met de charme en stijl die gewoonlijk wordt geassocieerd met een oud huis, te creëren.”

Andere nieuwsberichten

Villa Fifty-Fifty heeft gelijkwaardige binnen- en buitenruimtes

Gisteren, 16:56

Van der Valk Hotel op Zuidas Amsterdam van Wiel Arets voltooid

Gisteren, 15:33

Omvangrijke uitbreiding voor Rotterdam Ahoy opgeleverd

Gisteren, 12:16

ABN AMRO verbouwt kantoor in Amsterdam Zuidoost

Gisteren, 12:15

Bouw markante woontoren Highnote in Almere dichterbij

Gisteren, 17:33

Grootste windmolenpark op zee van Nederland is af

Gisteren, 14:41

'Stad is rijker dan platteland, maar minder schoon en veilig'

Gisteren, 10:43

Utrecht bouwt vooral binnenstedelijk en rond ov-knooppunten

27 november, 9:38

Minister: miljarden nodig om Nederland bereikbaar te houden

27 november, 9:10

Windmolenbranche en kritische omwonenden eens over gedragscode

26 november, 1:38
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan