Gerenoveerde voorgevel
Copyright: Maurice Mikkers
Kastmuur richting tuin
Copyright: Maurice Mikkers
Kastmuur richting tuin, geopend
Copyright: Maurice Mikkers
Slaapkamer met zitbank in het dakraam
Copyright: Maurice Mikkers
Slaapkamer met kastwand
Copyright: Maurice Mikkers
Badkamer
Copyright: Maurice Mikkers
Kastmuur richting tuin
Copyright: Maurice Mikkers
Kastmuur met trap
Copyright: Maurice Mikkers
Kastmuur richting voorzijde
Copyright: Maurice Mikkers
Slaapkamer met kastwand
Copyright: Maurice Mikkers
Slaapkamer met kastwand, geopend
Copyright: Maurice Mikkers
Badkamer
Copyright: Maurice Mikkers
Copyright: Bláha Architecture + Design
Copyright: Bláha Architecture + Design
Copyright: Bláha Architecture + Design
Copyright: Bláha Architecture + Design
Copyright: Bláha Architecture + Design
Gerenoveerde voorgevel
Copyright: Maurice Mikkers
Kastmuur richting tuin
Copyright: Maurice Mikkers
Kastmuur richting tuin, geopend
Copyright: Maurice Mikkers
Slaapkamer met zitbank in het dakraam
Copyright: Maurice Mikkers
Slaapkamer met kastwand
Copyright: Maurice Mikkers
Badkamer
Copyright: Maurice Mikkers
Kastmuur richting tuin
Copyright: Maurice Mikkers
Kastmuur met trap
Copyright: Maurice Mikkers
Kastmuur richting voorzijde
Copyright: Maurice Mikkers
Slaapkamer met kastwand
Copyright: Maurice Mikkers
Slaapkamer met kastwand, geopend
Copyright: Maurice Mikkers
Badkamer
Copyright: Maurice Mikkers
Copyright: Bláha Architecture + Design
Copyright: Bláha Architecture + Design
Copyright: Bláha Architecture + Design
Copyright: Bláha Architecture + Design
Copyright: Bláha Architecture + Design

Strak en modern interieur in historische hofwoning

21 april, 17:14
Voor een particuliere opdrachtgever heeft Bláha Architecture + Design een bouwvallig hofwoninkje in Den Haag veranderd in een modern en licht huurhuis. In de kleine woning heeft architect Annemieke Bláha met een kast over de gehele lengte het woongedeelte vrij en flexibel kunnen houden.

De architectonische typologie van het hofje ontstond in de 19e eeuw, toen achter bestaande straten woninkjes werden gebouwd om mensen met de laagste inkomens fatsoenlijk onderdak te bieden. Hofje Mallemolen is een van de vroegste en best bewaarde voorbeelden van dit type woningen in Den Haag, vertelt Bláha.

Het bestaat uit twee parallelle voetgangersstraten met rijhuizen van meestal twee verdiepingen. De huizen hebben kleine tuinen aan de voor- en achterzijde. Met een oppervlak van 57 m2 is nummer 42 een van de kleinste woningen in het hofje, bestaande uit een verdieping en een zolder onder het mansardedak.

Ruïne
Bláha’s opdrachtgever viel voor het charmante en historische karakter van het Hofje Mallemolen, maar toen hij nummer 42 verwierf was de woning niet ver af van een ruïne. Het huis stond al enige tijd leeg; de achterdeuren waren dichtgetimmerd, het lekte, de dakkapellen vielen uit elkaar, een gat in het plafond en een ladder leidden naar de zolder en goede sanitaire voorzieningen ontbraken.

Het idee van Bláha Architecture + Design was om de historische uitstraling van het huis aan de buitenkant te behouden, in overeenstemming met de richtlijnen voor de locatie, en volledig vernieuwd en modern interieur te creëren. “Een contrast van oud en lieflijk met nieuw en strak”, zegt Bláha. “De binnenmuren waren al verdwenen.”

Renovatie
Aan de buitenzijde is weinig veranderd. Het metselwerk is gerestaureerd, het dak hersteld en de oude beglazing vervangen door monumentaal glas. In het interieur daarentegen is het huis volledig gestript en vernieuwd, van het leidingwerk tot het stucwerk en de vloer, die is geëgaliseerd, geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming.

De schouw is verwijderd voor een ruimtelijker effect en de opening naar de tuin is vergroot met verdiepingshoge dubbele terrasdeuren. Daarmee valt ook meer daglicht in het interieur dan voorheen.

Kastwand
De belangrijkste ingreep van Bláha was de introductie van een 11 meter lange en 1 meter diepe kast over de volledige lengte van het huis. De kastwand verhult de berg- en functionele ruimten en zorgt ervoor dat het woongedeelte vrij en flexibel is. Bezoekers betreden de woonkamer door de kastwand.

Achter een andere deur schuilt de eikenhouten trap die naar de bovenverdieping. De keuken ligt in het verlengde van de kastwand, in een uitbouw aan de achterzijde. De wand is hier bekleed met een grijs composietmateriaal dat ook voor het werkblad is gebruikt. Afgezien van de entree, de trap en de keuken, zijn in of achter de wand onder andere een toilet, de televisie en een kledingkast verwerkt.

Doorgezet naar boven
De kastwand is uitgevoerd in eiken, als warm contrast voor het verder sobere materialenpalet van beton en wit stucwerk. Op de bovenverdieping heeft Bláha deze benadering doorgezet. Liefst had architect ook hier de kast doorgetrokken over de lengte, maar daarvoor moest de dakkapel worden verplaatst, wat niet werd toegestaan.

Bláha heeft daarom de eiken kastwand haaks geplaatst. Deze scheidt nu het slaapvertrek van een badkamer met toilet. Tegelijkertijd bevat de kastwand bergruimte. Onder de dakkapel is een zitbank gecreëerd, die verdere bergruimte biedt.

De ruimte is helder en licht dankzij de plaatsing van extra dakramen en de opening van de ruimte tot in de nok. Voorts zijn de wanden ook hier wit afgewerkt en de vloer grijs, ditmaal met een epoxy gietvloer.

De kleine achtertuin is vormgegeven in een cottagestijl, wederom in een scherp contrast met het moderne interieur, legt Bláha uit. De wilde bloemen en ruwe muren geven een rustiek gevoel , dat aansluiten bij het charmante historische karakter van het hofje.

Andere nieuwsberichten

Architectenweb presenteert Best of AFFR 2020

Gisteren, 14:58

'Prijzen-hattrick' in thuisstad voor Forum Groningen

Gisteren, 12:11

Gaming als inspiratie voor hoofdkantoor E-Sportsorganisatie

Gisteren, 10:52

Een 'pakhuis' met veel maatwerk in de woningen

Gisteren, 09:23

19 het atelier wint Design & Build-opdracht in Emmeloord

Gisteren, 16:00

33e editie Jaarboek Architectuur in Nederland gepresenteerd

Gisteren, 09:55

Delfzijl huisvest eerste recycler van vervuild staal ter wereld

21 september, 11:25

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

18 september, 2:54

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

18 september, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

18 september, 10:32
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan