Copyright: VenhoevenCS
Copyright: VenhoevenCS

Gemeente Purmerend stemt in met visie voor stationsgebied door VenhoevenCS

12 februari, 11:23
De gemeenteraad van Purmerend heeft op 30 januari unaniem ingestemd met de gebiedsvisie die VenhoevenCS heeft gemaakt voor het stationsgebied. Het plan is gericht op een ontwikkeling voor gemengd gebruik met hoge dichtheid, wat moet leiden tot een positieve ontwikkeling van de stad op meerdere vlakken – zoals ecologie, bereikbaarheid, economie en demografie – tegelijk.

De gemeente Purmerend is onderdeel van Metropoolregio Amsterdam en staat voor een grote opgave, legt VenhoevenCS uit. De stad is inmiddels al gegroeid tot een middelgrote stad en de gemeente verwacht – mede dankzij de gunstige ligging ten opzichte van Amsterdam en groene buitengebieden – de komende decennia een verdere groei.

Purmerend ervaart ook nu een sterke vraag naar woningen, maar als een inktvlek groeien, zoals de stad in het verleden deed, kan niet meer. Bovendien moet Purmerend zorgen dat de stad bereikbaar en aantrekkelijk blijft voor de huidige en de nieuwe bewoners, inclusief werkgelegenheid en maatschappelijke voorzieningen.

Denkrichtingen
In de gebiedsvisie combineert VenhoevenCS de stedelijke ontwikkelopgave met veranderingen op het gebied van mobiliteit, bereikbaarheid en economie. Het bureau ziet een geïntegreerde benadering van infrastructuur en stedelijke ontwikkeling als een belangrijke voorwaarde om tot een duurzame stad te komen.

Het plan geeft weliswaar een richting aan voor de korte termijn en is in eerste instantie gericht op het stationsgebied (en de Waterlandlaan), maar daarnaast biedt de visie ook denkrichtingen voor de lange termijn, legt het architectenbureau uit. De visie buigt zich ook over de vraag hoe Purmerend  als geheel “een gezonde en groene stad kan worden die vooroploopt in duurzaamheid en natuurontwikkelingen.”

Verdichting en verbindingen
De gebiedsvisie laat zien hoe rondom het station de bebouwing kan worden verdicht op een manier die positief is voor de hele stad. Door een mix van functies te realiseren en culturele voorzieningen toe te voegen , krijgt het gebied een sterkere verbinding met de historische binnenstad, aldus Venhoeven CS.

De Waterlandlaan is de verbindingsroute tussen de binnenstad en het station en ondergaat in het plan een transformatie naar een groene en duurzame stadsstraat. “Niet alleen een weg die je van A naar B brengt, maar een laan met verblijfskwaliteit”, leggen de architecten uit.

In de directie omgeving van het station worden alle verschillende vervoersmodaliteiten samengebracht in één OV-knooppunt, waarbij het plan een prominente plaats inruimt voor voetgangers en fietsers. Het stationsgebied en de Waterlandlaan vormen straks samen met de binnenstad het volwaardig kloppend hart van dit Purmerend.

Aanpak
Voor de visie voor het stationsgebied en de Waterlandlaan heeft VenhoevenCS gesprekken en workshops gehouden met omwonenden, ondernemers, instellingen, ontwikkelaars en ambtenaren van de gemeente, maar ook met experts van onder andere NS, Prorail, de Metropoolregio Amsterdam en de provincie. Daarnaast heeft het architectenbureau onder meer het vastgestelde beleid van Purmerend in kaart gebracht en zijn maatschappelijke veranderingen geanalyseerd.

Andere nieuwsberichten

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

Gisteren, 16:16

Woontoren Carpe Diem in Holland Park Diemen opgeleverd

Gisteren, 15:49

Nederzetting Marker Wadden officieel geopend

Gisteren, 14:11

Een moderne portiersloge voor de historische Westergasfabriek

Gisteren, 12:40

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

Gisteren, 09:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

Gisteren, 09:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10

Rotterdam vraagt bijdrage Rijk voor bouw 7.000 huizen

1 juli, 3:13

Soepeler regels voor met pfas vervuilde grond

1 juli, 9:57

Geen vakantieverhuur meer in centrum Amsterdam

1 juli, 9:29
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan