Copyright: Blueroom
Copyright: Blueroom
Copyright: Blueroom
Copyright: Blueroom
Copyright: Blueroom
Copyright: Blueroom
Copyright: Blueroom
Copyright: Blueroom
Copyright: Blueroom
Copyright: Blueroom

Voorstel voor drijvende, klimaatadaptieve en inclusieve wijk in Rijnhaven Rotterdam

12 december 2019, 12:11
Urban Crossovers en Blueroom presenteren een strategisch voorstel voor Rijnhaven Rotterdam: het plan SmartMoves 51.90. De initiatiefnemers zien het Rijnhavengebied als uitermate geschikt voor het realiseren van een fundamenteel duurzame, drijvende wijk die uitdagingen van klimaatverandering tot de groeiende vraag naar woonruimte adresseert.

Rotterdam profileert zich internationaal met haar innovatieve en duurzame ambities. Het voorstel van Urban Crossovers en Blueroom, waaraan ze al sinds 2017 werken en waar inmiddels ook Amvest en Stebru zich achter hebben geschaard, lijkt daar volledig in te passen. “SmartMoves 51.90 stapelt innovatie”, aldus de initiatiefnemers, “om een stedelijk gebied te creëren dat CO2-neutraal, energieneutraal en afvalvrij is, de biodiversiteit op land en in water verhoogt en bovenal een sterke gemeenschap bouwt.”

Gevarieerd en open
In het gebied van de Rijnhaven stellen de initiatiefnemers een stadsbuurt voor, met horeca, kantoren, makersruimten en vestigingen van internationale instellingen op het gebied van klimaatverandering en –adaptatie. Het gebied krijgt woningen in alle marktsegmenten en in verschillende bouwtypologieën, van drijvende gemeenschappen tot huizen met en appartementen en penthouses in vier slanke (begroeide) woontorens.

De bebouwing zien de betrokken partijen voor zich als open en transparant, zodat uitzicht behouden blijft en de kade voor iedereen toegankelijk is. Tussen de gebouwen liggen groene, openbare ruimten met bijvoorbeeld een drijvend park en een parkpromenade die aansluit op bestaande wandelroutes.

Ook is er plaats voor buurtondersteunende voedselproductie met bijvoorbeeld groente- en fruitteelt. Het drijvende programma en het groen op het land zullen de biodiversiteit zowel boven als onder water versterken. Met prettige openbare ruimten en het behoud van openheid en uitzicht, houdt SmartMoves 51.90 de stedelijke kwaliteit in het oog.

Inclusief en verbindend
De initiatiefnemers willen daarbij alles behalve een exclusieve ecowijk in en rond de Rijnhaven. Ze streven naar een diverse en inclusieve stadsbuurt; ook in ruimer geografisch opzicht, door een verbinding na te streven tussen de verschillende stedelijke omstandigheden van de omliggende Afrikaanderbuurt, Katendrecht, Kop van Zuid en Wilhelminapier.

In de wijk zien de initiatiefnemers ‘drijvende straten’ voor zich, met “coole publieke functies zoals een drijvend zwembad of theater”, zo legt architect Willem van Genugten namens Urban Crossovers en Blueroom uit. “Rijnhaven heeft een sterke openbare ruimte nodig, die het hele jaar door interessant is om te bezoeken.”

Ze bieden daarmee een alternatief voor een eenzijdige invulling van de oude binnenhaven, bijvoorbeeld als luxueuze jachthaven “waar vroeg of laat een groot hek omheen wordt gezet”.

Prefab via het water
Ook over de realisatie is nagedacht, met duurzaamheid en beperking van overlast als invalshoeken. Gebouwelementen en eenheden, of zelf volledige woningen kunnen worden geprefabriceerd en over het water worden aangevoerd. Vervolgens kunnen gebouwen vanaf het water worden geassembleerd.

De ontwikkeling kan op die manier relatief snel worden gerealiseerd; de bouwtijd op locatie wordt tot een minimum beperkt. Bovendien wordt op deze manier bouwhinder voor de bewoners tot een minimum beperkt en worden de wegen in het centrum van Rotterdam ontlast van bouwverkeer.

Het plan SmartMoves 51.90 wordt ondersteund door onder andere BOAG, Added Venue, Bureau Vermaeck, Theater Walhalla en WUR.

Andere nieuwsberichten

Video: Hungry for Design

Gisteren, 14:42

Amsterdam schrijft eerste tender uit voor kavel in Sluisbuurt

Gisteren, 12:14

Antwerpse hogeschool verplaatst campus naar andere plek in centrum

Gisteren, 11:28

Architectenweb Podcast – Gesprek met Paul Ketelaars en Ellen van der Wal over het Vakwerkhuis

Gisteren, 09:15

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

Gisteren, 13:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

Gisteren, 09:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

22 oktober, 10:49

AD: tijdelijke Tweede Kamer niet coronaproof

22 oktober, 9:19

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

21 oktober, 3:52
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan