Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz
Copyright: Arjen Schmitz

Woningbouwproject Leidsche Rijn knipoogt naar palazzo's

26 november 2019, 11:33
In Utrecht Leidsche Rijn zijn vijftien geschakelde stadsvilla’s naar ontwerp van Dok architecten gebouwd. De woningen binnen het project Palazzo Porte zijn gerealiseerd op een plek met een hoogteverschil van zes meter. Vanuit hun tuin kijken de bewoners uit over een ‘vallei’ waar een ander deel van de woonwijk Hoge Weide staat.

Zoals de naam van het project al doet vermoeden, wordt met het oog van Palazzo Porte geknipoogd naar de Italiaanse palazzo’s. De bogen aan de straatzijde hebben een speciale functie. Aan deze kant mocht alleen de eerste verdieping uikragen over de begane grond. Door bogen toe te passen, komt de hele gevel naar voren en lijkt deze dynamischer. Bovendien kunnen de bewoners onder hun boog genieten van de ochtendzon of een kop koffie drinken met de buren.

Het plan bestaat uit twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen, in omvang variërend van 215 tot 305 vierkante meter per woning. Er is gewerkt met standaard plattegronden, maar door opties in te bouwen waar de bewoners uit konden kiezen is toch een grote variatie in woningtypen ontstaan, meldt Dok architecten. Uitbouwen kon meerdere kanten op.

De woningen zijn gerealiseerd in wit en bruin gekleurd metselwerk. Aan de straat heeft het plan een verticaal karakter, waarbij de bogen de overgang van straat naar privé verzachten. De achterkant, waar zich het hoogteverschil met de achtergelegen Specerijenvallei aftekent, heeft een horizontaler karakter. Een wand van steenkorven, waar de bewoners overheen kunnen kijken, zorgt voor een veilige en visueel zachtere afscheiding van het zes meter lager gelegen maaiveld.

Andere nieuwsberichten

Ruimtelijke en ingetogen herdenkingsplek te midden van de natuur

Gisteren, 17:40

Bogdan & Van Broeck ontwerpt brandweerkazerne met buurtsporthal in Anderlecht

Gisteren, 15:39

Helgasnelarchitecten schept rust en eenheid in schoolinterieurs

Gisteren, 12:28

BlueCity opent lab voor ontwikkeling biobased materialen en producten

Gisteren, 11:07

Windmolenbranche en kritische omwonenden eens over gedragscode

Gisteren, 13:38

Lezing Larry Beasley: geloof in de stad

Gisteren, 12:51

Onderzoeksraad: stel controle constructie grote gebouwen verplicht

25 november, 2:00

'Bedrijven willen kantoorruimte op juiste plek'

25 november, 9:17

Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw

24 november, 10:19

CRa pleit voor een minister van Ruimte

24 november, 9:22
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan