Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: Dok architecten
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: Dok architecten

Gebouw Scheldeplein krijgt oude grandeur terug

27 juni 2018, 13:43
Het gebouw aan het Amsterdamse Scheldeplein met onder andere het bekende bowlingcentrum Knijn staat aan de vooravond van een herontwikkeling. De gevel van het uit 1931 stammend pand wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie en er komen negen appartementen op het gebouw. Dok architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Het gebouw, dat de gehele kop van een huizenblok beslaat en oorspronkelijk is ontworpen door de architect N.Ch. Dekker, heeft door de jaren heen de nodige functieveranderingen ondergaan. Eerst was het een bedrijfspand voor garagebedrijf Sieberg, later werden naast het bowlingcentrum en een parkeergarage een bank en een supermarkt in het gebouw gehuisvest.

Ontwikkelaar Caransa Groep heeft het pand in 2012 aangekocht. Twee jaar daarna werd de parkeergarage gerenoveerd en weer een jaar later onderging de Albert Heijn een verbouwing en uitbreiding binnen het gebouw zelf. Na de inpandige aanpassingen is nu de buitenkant van het gebouw aan de beurt. In 2020 is dit karwei geklaard, verwacht de ontwikkelaar.

Oorspronkelijke raampartijen
De gevel, waarvan met name de plint in de huidige situatie rommelig oogt, krijgt zijn oude grandeur terug. De oorspronkelijke raampartijen, die verdeeld waren in kleine ruitjes, nemen de plek weer in van de later aangebrachte grote raampartijen. Het Beiersch graniet rondom de kozijnen en het zacht rode metselwerk blijven behouden bij de renovatie.

In het gevelbeeld mag ook de oorspronkelijke glazen lantaarn niet ontbreken, laat Dok architecten weten. Deze wordt teruggebracht op de bestaande toren. De huidige reclame-uitingen op het pand worden vervangen door een subtielere variant, met een slanke belettering in een koperen/gele kleur. Het uurwerk wordt gehandhaafd en opnieuw in werking gesteld.

De nieuwe dakopbouw is aan de zijde van het Scheldeplein voorzien van stalen penanten, waarmee het ritme van de bestaande gevel wordt doorgezet. De penanten, die met glas zijn omkleed en van verlichting in de kop zijn voorzien, dienen tevens als terrasafscheiding voor de woningen. De gevel aan de Geleenstraat is vergelijkbaar met die aan het Scheldeplein.

Opener
De gevel aan de Geulstraat wijkt af van de andere twee gevels en zal na de renovatie opener zijn dan nu het geval is. De gevel wordt over de totale breedte voorzien van beglazing en er komt een nieuw pannendak waarbij de hellingshoek is afgestemd op die van het huidige. In de nieuwe bovengelegen gevel wordt de bestaande (gerenoveerde) gevel gerepeteerd.

In de dakopbouw komen drie- en vierkamerappartementen, met een vloeroppervlak van 128 tot 174 vierkante meter. De woningen aan Geulstraatzijde krijgen een beschut gelijkvloers terras onder een pergola. De appartementen aan de kant van de Geleenstraat zuidzijde beschikken over een ruim dakterras uitgerust met zonnescherm dat het hele terras van schaduw kan voorzien. Het zonnescherm kan eveneens onzichtbaar worden ingeklapt. 

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan