Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett

VR-bril helpt bij ontwerpen voor mensen met dementie

19 september 2019, 15:19
Tarkett introduceert een Virtual Reality-tool die architecten en designers ondersteunt bij het ontwerpen van leefruimten voor mensen met dementie. Dankzij een filter die effecten van dementie nabootst, kunnen architecten en ontwerpers met eigen ogen zien hoe dementerenden ruimten beleven en hoe voor deze groep het ontwerp kan worden geoptimaliseerd.

Onlangs heeft Tarkett, wereldwijd opererende producent van vloerbedekkingen, de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar veroudering, dementie en de manier waarop ontwerp een positieve bijdrage kan leveren aan levenskwaliteit bij het ouderdomsproces. Inzicht in de uitdagingen waar ouderen – al dan niet met dementie - mee kampen, is cruciaal bij het ontwerpen van ruimten voor deze groep.

Zo kan door middel van bewust ontwerpen de kans op valpartijen worden verminderd en mobiliteit worden gestimuleerd. Ook kan bijvoorbeeld kleur- en contrastgebruik worden ingezet om (dementerende) ouderen onbewust bepaalde routes te laten volgen of juist uit ruimten weg te blijven.

VR-EP
Met het belang van inzicht in de beleving van ruimten en hoe ontwerp daartoe kan worden ingezet heeft Tarkett meegewerkt aan een Virtual Reality Empathy Platform (VR-EP). De VR-bril is ontwikkeld door David Burgher, directeur van Aitken Turnbull Architects, in samenwerking met experts van het Dementia Centra van HammondCare. Dit centrum is erkend op het gebied van dementie-ondersteuning, -zorg en -ontwerp, meldt Tarkett.

Gebruikers van de VR-EP worden in een simulatie van een zorginstelling geplaatst; dankzij de filter ervaren ze bepaalde effecten van dementie. Al snel blijkt bijvoorbeeld dat kleurverschillen in een interieur door een persoon met dementie niet worden gezien, of dat een dessin van een vloerbedekking wordt ervaren als een vloer met grote hoogteverschillen.

Een leuning in nagenoeg dezelfde tint als de gangmuur wordt niet gezien en dus niet gebruikt, terwijl een door juist kleurgebruik duidelijk herkenbare leuningen juist kan stimuleren tot een wandelingetje. Dat de oudere de stoel herkent is prettig, maar als de poten wegvallen tegen de vloer durft de persoon niet te gaan zitten omdat de zitting zweeft, of hij struikelt over de stoelpoten.

Het kan ver reiken: van sanitair dat niet gebruikt wordt omdat het niet gezien wordt – de wc heeft dezelfde kleur als de achterwand, bijvoorbeeld – of een donker vlak wordt als een gat of anderszins gevaarlijke plek ervaren. Voor dementerenden is contrast tussen oppervlakken, maar vooral het verschil in de lichtreflectiewaarde (LRV), van groot belang.

Met de VR-EP kunnen architecten verschillende soorten muren en vloeren testen, en spelen met elementen als LRV, kleur en contrast. Hierdoor ervaren ze hoe verschillende keuzes van invloed zijn op de bewoners voor wie ze ontwerpen.

Onderzoek
Het onderzoek ‘Aangename verzorgingshuizen voor ouderen met een zorgbehoefte en/of dementie’ is gebaseerd op diepte-interviews met diverse partijen uit de bejaardenzorg. Daaronder zijn bijvoorbeeld een psychomotisch therapeut, een verpleeghuisbewoner, architecten die gespecialiseerd zijn in ontwerpen voor bejaardenzorg, verschillende artsen, en geriatrie-onderzoekers en –specialisten.

Daarnaast zijn verschillende zorginstellingen bezocht om inzicht en advies te krijgen voor het ontwerpen van betere leefomgevingen voor senioren, meldt Tarkett.

Dementie in cijfers
In Nederland krijgen gemiddeld vijf mensen per uur dementie. De kans dat iemand in zijn leven een vorm van dementie krijgt is 1 op 5; daarbij is leeftijd de belangrijkste risicofactor. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar. Naarmate mensen ouder worden neemt de kans sterk toe. In Nederland lijden circa 270.00 mensen aan dementie.

Klik hier voor het onderzoek over veroudering en de mogelijkheden om een demonstratie van de VR-tool in te plannen.

Andere nieuwsberichten

Volumes distributiecentrum opgeknipt om monotonie te doorbreken

Vandaag, 11:23

Campus TU Delft uitgebreid met ‘acceleratorgebouw’ NEXT

Gisteren, 11:40

Heembouw Architecten ontwerpt kilometer lang natuurscherm rond distributiecentrum

10 augustus, 2:02

Woningbouwproject Het Eiland in Meerstad opgeleverd

10 augustus, 11:37

ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

Vandaag, 12:08

Stedelijk Museum koopt drie werken uit serie Materialsm van DRIFT

Vandaag, 09:14

Onderzoek: sommige vuilnisbelten zijn grote methaanuitstoters

Gisteren, 09:26

Rijk gaat bij ‘weigerende’ gemeenten bestemming aanpassen voor azc

10 augustus, 9:47

RTL Z: gemeenten nemen maatregelen tegen vastgoedbeleggers

9 augustus, 9:28

Taipei Performance Arts Centre geopend voor publiek

8 augustus, 10:47
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan