Daan Bruggink
Copyright: ORGA Architect
Daan Bruggink
Copyright: ORGA Architect

Offline: Daan Bruggink zoekt (steeds) de balans

12 augustus 2019, 13:49
De zomermaanden bieden ook voor architecten de mogelijkheid om even te ontsnappen aan het constant bereikbaar moeten zijn. De smartphone van het werk kan uit, het is tijd om de aandacht te verleggen naar totaal andere zaken. In de zomerserie ‘Offline’ vragen we architecten hoe ze hier invulling aan geven. Deel 2: Daan Bruggink, architect en oprichter van het bureau ORGA Architect zoekt het vakantiegevoel ook buiten vakantietijd.

Hoe ga je ‘Offline’ in de zomer...? Peinzend over die vraag probeerde ik te voelen hoe die zogenaamde digital detox het stressniveau in de vakantie zou moeten verlagen, in plaats van door de gevoelsmatige verplichting om iedere keer op je schermpje te kijken overmand wordt en lamgeslagen door fomo (fear of missing out) niets meer kan. Het probleem was dat er niet zoveel veranderde. De autoreply stond uiteraard aan en de telefoon lag ergens in een hoek, voor de rest voelde ik mij hetzelfde...

Langzaam viel het kwartje: offline gaan in de vakantie suggereert dat je 100% online staat als je niet op vakantie bent! Grappig dat het schrijven van dit stuk mij onbewust er op gewezen heeft dat wij zelf precies doen wat we ook in onze architectuur bij ORGA doen, namelijk op niet-vakantie ook niet 100% online zijn. Makkelijk gezegd, zou je kunnen denken, maar zeker ook makkelijk te doen, hoor.

Teveel natuur… is een niet-bestaande uitdrukking
De gesuggereerde enorme tegenstelling tussen een 'offline'-leven en 'online'-leven is parallel aan de tegenstelling tussen 'woon-werk'-leven en een 'vakantie'-leven. Je zou in je 'woon-werk’-leven meer het ‘op vakantie’-gevoel moeten hebben... uhh? Ik zal trachten het uit te leggen. Het is opmerkelijk en tegelijk frappant dat alleen wanneer mensen op vakantie gaan ze het hebben over: naar de natuur, het strand, buiten en groen. Waarom zijn deze recreatieve plekken zo aantrekkelijk en verkiezen mensen daar naartoe te gaan als ze de keuze hebben?

Het is niet meer dan logisch; we zijn immers nog steeds voor 99% natuurlijk gecodeerd en als we naar ons DNA luisteren, zouden we veel meer natuur en natuurlijke systemen om ons heen moeten hebben voor een algeheel beter welzijn. We zouden er juist voor moeten zorgen dat we ons door de natuur laten prikkelen, uitdagen en stimuleren. We zijn genetisch zo geprogrammeerd dat de prikkels die de natuur biedt ons precies uitdagen om ons gezond en prettig te laten voelen.

Teveel natuur… is een niet-bestaande uitdrukking. Je zoekt op vakantie dat wat je bij het ontwerpen in je eigen gebouwen zou moeten integreren: ontwerpprincipes die de verbinding met elementen uit de natuurlijke wereld vergroten. Dat is precies wat ik met biophilic architectuur nastreef. Mensen voelen immers een aangeboren aantrekkingskracht tot de natuur, die, indien gestimuleerd, de fysiologische en psychologische gezondheid verbetert.

In ons dagelijkse werk worden we geteisterd met een constante overstimulatie door onze kunstmatige, technische en digitale wereld. Heden ten dage krijgt een mens op één dag net zo veel informatie te verwerken als de middeleeuwer in zijn hele leven. Dus nog vele malen meer dan de mens waaruit we geëvolueerd zijn: die onder de sterren, in de regen, onder de bomen en in de velden.

Ons lichaam is uitgerust om contact te maken met andere levende wezens, in die mate dat we zonder hen echt minder worden. We belasten onze zintuigen op geheel andere manieren dan we evolutionair gewend zijn. We negeren onze eigen biologische uitgangspunten terwijl we onze zintuigen overdonderen met de beelden, geuren en geluiden van het moderne leven. Meer biophilic principes brengt de mens tot rust; daarmee neemt het stressniveau af en ook het 100% 'online' gevoel tijdens niet-vakantie. 

Alleen sukkels hebben het druk
Logisch dat je, als je vrij bent en in een niet-biophilic omgeving woon of werkt, de natuur op wilt zoeken en daar het gevoel krijgt dat je digitaal moet ‘detoxen’. Daar kan architectuur een antwoord op geven, maar belangrijk is natuurlijk ook je eigen instelling. Daartoe verwijs ik graag naar een artikel uit de NRC van 26 september 2015: 'Alleen sukkels hebben het druk'. Inmiddels 1,2 miljoen keer gelezen... Om de zoveel tijd popt het weer op...

De kern van het artikel is dat drukte drukte in stand houdt: drukte leidt de aandacht weg van wat van waarde is: een etentje met vrienden, een schoolvoorstelling van de kinderen, een tentoonstelling die je graag had willen zien of een familiebezoek. Dat leidt tot een breuk met alles wat ooit plezier, lol, energie en liefde gaf. WhatsApp of LinkedIn bieden dan een quick fix, maar kunnen de echte verbintenissen niet vervangen. Dat gebrek schaadt gezondheid, relaties en geluk en zelfs de carrière. Aan het begin helpt kwantiteit (drukte) om je te onderscheiden, maar een paar trappen hoger draait het meer om kwaliteit: de impact, ontwikkeling van nieuwe ideeën, nieuwe producten en nieuwe diensten. Daar is een andere houding voor nodig.

Fonk en de negende kunst

De biophilic, natuurlijke en rustgevende architectuur die we trachten te realiseren voor onze opdrachtgevers komt voort uit hoe je zelf als architect bent natuurlijk. Ga ik dan op vakantie naar mijn eigen werk of huis omdat het daar zo biophilic is? Nee, natuurlijk niet, het is er fijn, maar niemand op kantoor praat Frans en thuis lunchen we niet met baguette en Nutella.

Ga ik dan niet 'offline' op vakantie? Ja, natuurlijk wel, maar bijna net zoveel en vaak als in niet-vakantietijd. Juist, alleen sukkels hebben het druk. De vrije tijd op vakantie geeft je wel meer tijd om met de kinderen te voetballen of om zonder afleiding van het werk na te denken over ideeën en inzichten. “Alle echt grote gedachten krijgen tijdens het wandelen vorm”, zei Friedrich Nietzsche. Vast niet een wandeltocht tussen twee afspraken. Het geeft me ook eenvoudig meer tijd om te lezen en onderzoeken, het voeden van je fonk (fear-of-not-knowing...).

En tenslotte geeft het je natuurlijk meer tijd voor de negende kunst (wat misschien toch weer een beetje werk is), waarover ik eerder schreef.

Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

Gisteren, 17:47

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Gisteren, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Gisteren, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Gisteren, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

22 april, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan