Copyright: MIR
Copyright: MIR
Copyright: MIR
Copyright: MIR
Copyright: Gustafson Porter + Bowman
Copyright: Gustafson Porter + Bowman
Copyright: Gustafson Porter + Bowman
Copyright: MIR
Copyright: MIR
Copyright: MIR
Copyright: MIR
Copyright: Gustafson Porter + Bowman
Copyright: Gustafson Porter + Bowman
Copyright: Gustafson Porter + Bowman

Winnend plan voor herontwerp omgeving Eiffeltoren bekend

24 mei 2019, 9:01
Het stadsbestuur van Parijs heeft het winnende voorstel voor de herinrichting van het park aan de voet van de Eiffeltoren gekozen. “Het OnE-schema van Gustafson Porter + Bowman voorziet in één leesbaar landschap dat eenheid, continuïteit en diversiteit onthult”, zo maakte de stad bekend.

Parijs ziet zich voor het probleem gesteld dat jaarlijks 30 miljoen mensen de Eiffeltoren bezoeken; zeven miljoen daarvan bestijgen daarbij ook de toren. De locatie van het wereldberoemde bouwwerk lijdt onder de populariteit, die gepaard gaat met een overbelast parklandschap, verslechterde toegang en gebrek aan services.

Op de ontwerpwedstrijd die de stad uitschreef, ontving ze 42 inzendingen. Vier teams belandden op de shortlist en uiteindelijk viel de keuze op het voorstel OnE. Het plan van het Britse architectenbureau brengt verschillende landschappen samen, “als in een landschapsschilderij waar meerdere kleuren, verschillende texturen samenkomen om een enkel beeld, een enkel idee en een enkele compositie te vormen.”

As met landschappen
OnE neemt als basis een as die het Place du Trocadéro, het Palais de Chaillot, de Pont d'Iéna, de Champ de Mars en de Ecole Militaire met elkaar verbindt. Als (letterlijk) hoogtepunt ligt in het midden van deze lijn de Eiffeltoren.

Langs deze groene as sluit een reeks opnieuw ontworpen landschappen op elkaar aan. Op het Place du Trocadéro herstelt een amfitheater van groen de ruimte voor voetgangers. Een nieuwe en verlevendigde openbare ruimte ontvouwt zich van de Varsovie-fonteinen tot de Pont d'Iéna.

De brug zelf krijgt een nieuwe verschijning als groene promenade richting de tuinen van de Eiffeltoren. Het vernieuwde voorplein de toren kan de mensenmassa bevatten met extra voorzieningen, die deels discreet verborgen liggen tussen de bomen. De gazons van de Champ de Mars liggen beschermd als verhoogd landschap.

Spreiding en circulatie
Het architectenbureau heeft over de lengte van de gehele as “ruimten van plezier en contemplatie”, ontworpen. Bijvoorbeeld worden bestaande tuinen en kiosken opgeknapt, en grasvelden en pleinen met mogelijkheden voor evenementen aangelegd.

Bezoekers zullen minder de behoefte voelen direct aan de voet van de toren te staan, maar in het hele gebied “een gevoel van aankomst” hebben. Daarbij worden de toegangen tot het gebied (vanaf openbaar vervoerhaltes), de wandelroutes en de autoverkeerssituatie rond het gebied verbeterd.

Het coherente en uitgewerkte gebruik van de locatie resulteert volgens de architecten in een betere toegankelijkheid voor voetgangers van het hele gebied, alsook in een betere verkeerssituatie in de verdere omgeving.

Verenigd
In vormgeving verbindt OnE twee (historische) landschapstypologieën: die van de klassieke Franse tuinen, gekenmerkt door lange assen als uitdrukking van de macht, en de Franse pittoreske tuinen als plekken van artistiek experiment. Groene wandelroutes en tuinen omzomen en verzachten de centrale as.

Deze 'corridors' en 'glades' vormen tevens een bijdrage aan de biodiversiteit en bieden ruimte voor tijdelijke evenementen, uiteenlopend van muziekuitvoeringen tot kunstexposities. “Zo verdicht OnE in een enkel woord het idee en het ideaal van een verenigde ruimte”, aldus de architecten en de stad.

Feiten
Gustafson Porter + Bowman is hoofdarchitect van het winnende plan; als andere architectenbureaus zijn Chartier-Corbasson Architects en Atelier Monchecourt & Co betrokken. Het gehele plangebied beslaat 54 hectare en ligt in drie verschillende arrondissementen. In het gebied liggen zeven pleinen en vier historische bouwwerken.

De eerste fase van de herontwikkeling van het Eiffeltorengebied moet tegen 2023 voltooid zijn, zodat het deel kan uitmaken van de Parijse presentatie voor de Olympische Spelen van 2024.

Andere nieuwsberichten

Studio Ossidiana ontwerpt drijvend kunstpaviljoen Almere

8 minuten geleden

1.500 woningen en 220 meter hoge toren op Codrico-terrein Katendrecht

32 minuten geleden

Gemeenteraad Helmond akkoord met herzien plan Campus de Braak

2 uur geleden

VMX en Flux ontwerpen woongebouw Coolhaveneiland

Vandaag, 10:33

Vertraging renovatie Afsluitdijk 'kras op reputatie ministerie'

Vandaag, 09:27

Adviescollege: stel invoering nieuw energielabel voor huizen uit

Gisteren, 13:29

'Nieuw onderkomen Tweede Kamer makkelijk coronaproof te maken'

Gisteren, 09:41

Bouw markante woontoren Highnote in Almere dichterbij

30 november, 5:33

Grootste windmolenpark op zee van Nederland is af

30 november, 2:41

'Stad is rijker dan platteland, maar minder schoon en veilig'

30 november, 10:43
Robert MuisRedacteur
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan