Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk
Copyright: Frank Hanswijk

Group A ontwerpt kantoorgebouw tussen Zeeuwse klei en lucht

29 april 2019, 16:56
Het chemiebedrijf Dow Benelux heeft een nieuw hoofdkantoor, dat door Group A is ontworpen met het Zeeuwse landschap als inspiratiebron. De nieuwbouw op het Maintenance Value Park in Terneuzen is afgelopen woensdag officieel geopend door minister-president Mark Rutte.

Dow Benelux is sinds 1964 gevestigd ten westen van Terneuzen. Bij de monding van de Westerscheldetunnel heeft het bedrijf een nieuw hoofdkantoor geopend, ingebed in de Zeeuws-Vlaamse polder, aldus Group A.

Het kleurverloop dat het Zeeuwse landschap kenmerkt – van aarde- en groentinten naar het lichte grijsblauw van de lucht – heeft het architectenbureau als inspiratiebron bij het ontwerp genomen. Zo weerspiegelt de geven van de nieuwbouw het kleurverloop, vertelt Group A. De robuuste plint van metselwerk staat voor de Zeeuwse klei, de lichte bovenbouw met horizontaal lijnenspel en gradiënt van donker naar licht verwijst naar het landschap en de lucht.

Buiten naar binnen
Klinkerbestrating in een grafisch patroon voert naar de entree. De plek van de dubbelhoge hoofdentree wordt geaccentueerd door een knik in de voorgevel. Het ontwerp van de buitenruimte en het aan de buitenzijde toegepaste kleurverloop heeft het architectenbureau naar binnen doorgetrokken.

De groenstroken in de buitenruimte krijgen bijvoorbeeld in het interieur een vervolg door grote bloembakken met bomen; die reiken tot zo’n 7 meter hoog. De bomen en planten zorgen voor schonere lucht, maar zijn ook bedoeld om het geluid vanuit de open atria te dempen, legt Group A uit.

Ontmoeting en concentratie
Binnen verbindt een brug de twee kantoorvleugels. De atria die hierdoor ontstaan zorgen voor uitzicht en ruim binnenvallend daglicht. Het eerste atrium met het belangrijkste ontmoetingscentrum ligt direct achter de entree. Hier is ruimte voor Dow om onderzoek, innovaties en producten in vitrines en op geïntegreerde beeldschermen te presenteren, vertellen de architecten.

Alle ontmoetingsfuncties zijn rondom het atrium gesitueerd, zodat de openheid maximaal is benut. Ook de op iedere verdieping aanwezige verbindingsbruggen en ‘Dow-rode’ trappen moeten ontmoeting faciliteren, met als doel de communicatie tussen afdelingen en daarmee innovatie te stimuleren.

Voor de verdere ruimten in het gebouw geldt dat hoe dichter ze bij de buitengevel zijn gesitueerd, hoe meer ze zijn ingericht op geconcentreerd werken. In totaal biedt het nieuwe hoofdkantoor 1.100 werkplekken, waarmee de nieuwbouw voldoende ruimte heeft om het groeiend aantal medewerkers op te vangen, aldus Group A.

Duurzaam, gezond, veilig
Duurzaamheid, gezondheid en veiligheid spelen in het gehele pand een belangrijke rol, leggen de architecten uit. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de centraal gepositioneerde trappen, wat bewegen moet stimuleren. De trapleuningen lichten daarbij op door aanraking.

Het kantoor heeft geen aansluiting op het gasnet en is voor verwarming en energievoorziening uitgerust met zonnepanelen en warmtepompen. Verder is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten en materialen waarin Dows eigen halffabricaten zijn verwerkt, zoals de epoxyvloer, het tapijt, de isolatie en het dak.

Andere nieuwsberichten

Combinatie Spring & WDJArchitecten ontwerpt renovatie Olympi College Rotterdam

Gisteren, 16:58

Tijdelijk onderkomen Museum Arnhem in De Kerk heropent

Gisteren, 14:38

Interview met Francine Houben over de coronacrisis: 'We moeten naar beloopbare en befietsbare steden'

Gisteren, 11:26

CPO-project met NOM-woningen in duurzame wijk voor Groningen

Gisteren, 11:11

Eerste editie Groninger Architectuurmaand gaat door

Gisteren, 09:42

Depot Boijmans leeg gepresenteerd tijdens 'zilveren opening'

25 mei, 3:04

'Raymond Knops bevoordeeld bij gronddeal huis'

25 mei, 9:32

Architectuurbiënnale van Venetië met een jaar uitgesteld

22 mei, 3:02

'Bouwen voor middenhuur geen topprioriteit woningcorporaties'

22 mei, 10:26

New Horizon neemt Oogstkaart.nl over van Superuse Studios

22 mei, 9:15
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan