Vogelperspectief
Copyright: MORE Architecture
Ginkgo Gallery, model
Copyright: MORE Architecture
Plattegrond
Copyright: MORE Architecture
Zuid
Copyright: MORE Architecture
West
Copyright: MORE Architecture
Noord
Copyright: MORE Architecture
Oost
Copyright: MORE Architecture
Axonometrie
Copyright: MORE Architecture
Interieur
Copyright: MORE Architecture
Model
Copyright: MORE Architecture
Doorsnede
Copyright: MORE Architecture
Interieur
Copyright: MORE Architecture
Situatie
Copyright: MORE Architecture
Vogelperspectief
Copyright: MORE Architecture
Ginkgo Gallery, model
Copyright: MORE Architecture
Plattegrond
Copyright: MORE Architecture
Zuid
Copyright: MORE Architecture
West
Copyright: MORE Architecture
Noord
Copyright: MORE Architecture
Oost
Copyright: MORE Architecture
Axonometrie
Copyright: MORE Architecture
Interieur
Copyright: MORE Architecture
Model
Copyright: MORE Architecture
Doorsnede
Copyright: MORE Architecture
Interieur
Copyright: MORE Architecture
Situatie
Copyright: MORE Architecture

MORE combineert in Ginkgo Gallery twee museumtypologieën

28 maart, 17:00
Op een eiland in een kunstmatig meer in het Chinese bestuurlijk gebied Jiaxing is de bouw gestart van Ginkgo Gallery. MORE Architecture heeft het privémuseum ontworpen als een combinatie van twee traditionele museumtypologieën.

China ondergaat een ‘museumhausse’, vertelt MORE Architecture. Daarin is niet alleen een groot aantal beeldbepalende musea in aanbouw, maar neemt ook de schaal van het gebouw enorm toeneemt. Ginkgo Gallery is een antidotum voor dit fenomeen, aldus de architecten.

MORE Architecture, het multidisciplinaire bureau van Daan Roggeveen en Robert Chen, heeft een bescheiden en gelaagd museum ontworpen waarin kunst en natuur samenkomen in één ervaring. Het museum heeft een oppervlak van 1.500 m2.

Geïnspireerd door lokale dorp
Het museum maakt deel uit van een netwerk van privémusea in de Yangzte River Delta, die tot doel hebben om kunst onderdeel te maken van het openbare leven. Het netwerk wil met name kinderen kennis laten maken met hedendaagse kunst. Ginkgo Gallery huisvest daartoe ook een auditorium en werkplaats.

Geïnspireerd door de rurale context hebben de architecten het museum opgevat als een dorp dat verkend kan worden. De kleinschaligheid en het verfijnde netwerk van ruimten die onderling verschillen in schaal vormen het concept voor het ontwerp.

Dit museum, gebaseerd op het typerende lokale dorp, combineert twee traditionele museumtypologieën. De conventionele ‘geleide’ routing en de ‘free flow’-plattegrond versmelten tot een gebouw met vloeiende ruimten, waar bezoekers hun eigen route kunnen kiezen en verkennen, leggen de architecten uit.

Verloop
De zuidgevel van het gebouw is vrij gesloten; als tegenwicht is het naar het noorden geopend. Daarnaast nemen de ruimten van zuid naar noord in grootte en hoogte toe.

‘Straten’ die van oost naar west lopen verdelen de ruimten en zorgen voor natuurlijk licht in het interieur. De structuur van het museum is opgebouwd uit massieve muren met gebogen betonnen schaaldaken, die tot 17 meter overspannen.

Interactie
De interactie met het landschap is van groot belang in het ontwerp en in de beleving van Ginkgo Gallery, legt MORE Architecture uit. Het bezoeken van het museum is al een ervaring op zich, omdat het op een eiland ligt.

Aangekomen op het eiland zet die ervaring zich door als de tentoonstelling begint in de beeldentuin. De relatie met de natuur In het hart van het museumgebouw bevinden zich dan weer twee binnentuinen en aan de noordkant opent het gebouw zich naar het landschap en het meer. De bezoeker ervaart de voortdurende afwisseling van kunst en natuur.

Andere nieuwsberichten

Ontwerp van MVRDV in Abu Dhabi stimuleert buitenleven

2 uur geleden

Ontwerp van MVRDV in Abu Dhabi stimuleert buitenleven

2 uur geleden

Stoel met wortels

Vandaag, 09:47

Mecanoo zoekt voor hotelinterieur inspiratie in lokale identiteit

Gisteren, 16:22

Groter onderzoek naar dak AZ-stadion

1 uur geleden

Ymere moet hitteprobleem in woningen aanpakken

Vandaag, 14:35

Wederopbouw Notre-Dame hervat na onderzoek

Gisteren, 10:34

'Herstel stadion AZ kost zeker een jaar'

16 augustus, 6:31

Nederlands spoor loopt sneller vol dan gedacht

16 augustus, 5:20

Kabinet keert terug naar oorlogshoofdkwartier

16 augustus, 3:43
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan