Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie
Copyright: Mart Stevens projectfotografie

Nul-op-de-meter IKC van Grenovation is duurzaamste project

19 februari, 15:10
Consortium Grenovation, waarvan LIAG architecten en bouwadviseurs deel uitmaakt, heeft basisschool De Leister Igge in Opeinde verbouwd tot ‘nul-op-de-meter’ Integraal Kind Centrum. Het project is daarom op 14 februari tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres bekroond met De Gouden Kikker.

Het schoolgebouw van De Leister Igge in Opeinde (gemeente Smallingerland) is in 1970 gerealiseerd; door de jaren heen is het pand een aantal malen verbouwd met (tijdelijke) uitbreidingen. De toestand van het schoolgebouw kenmerkte zich inmiddels door  enkel glas in stalen kozijnen, bakstenen binnenwanden, verschillende soorten binnendeuren en een gedateerde tegelvloer, aldus LIAG.

Het hoge energieverbruik en de gedateerde uitstraling, naast nieuwe onderwijsmogelijkheden en de wens voor een IKC vroegen om een renovatie. De ruime lokalen, ruime daglichttoetreding, heldere basisstructuur en goede vrije hoogte in het bestaande gebouw boden interessante uitgangspunten voor een opwaardering.

Structuur
Het noodlokaal is afgebroken en nieuwe bouwdelen zijn zo toegevoegd dat het gebouw compacter is geworden, legt LIAG uit. Het bureau heeft met zijn ontwerp het gebouw ook zijn symmetrie teruggegeven, waardoor de achterzijde van het pand eenduidiger is geworden. Deze ingrepen resulteerden bovendien in extra buitenruimte.

In het interieur zijn leerpleinen en een speellokaal gerealiseerd. De mogelijkheid om deze ruimten te koppelen met de gangzone maakt nieuwe onderwijsvormen en bijvoorbeeld voorstellingen mogelijk. De nieuwe multifunctionele trap, die ook als tribune, speelelement en bergruimte fungeert speelt hierin een cruciale rol, aldus het architectenbureau.

Nul-op-de-meter
Na de renovatie wekt De Leister Igge op jaarbasis net zoveel energie op als dat het gebouw gebruikt, volgens LIAG. Dit is bereikt met een combinatie van zonnepanelen, luchtbehandeling (voor verwarming en koeling) per ruimte, nieuwe kozijnen met HR++glas en ledverlichting.

Ontwerp en uitvoering van het project waarin in handen van consortium Grenovation, dat naast LIAG bestond uit Meerbouw Rotterdam en DAIV Groep. Het consortium heeft de garantie gegeven dat er gedurende 20 jaar geen extra kosten zullen zijn voor onderhoud. Daarop heeft het schoolbestuur de volledige vergoeding die het van de rijksoverheid krijgt voor energie en onderhoud geïnvesteerd.

Bekroning
Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres, dat zich vorige week afspeelde in Leeuwarden, werd De Leister Igge bekroond met De Gouden Kikker voor duurzaamste project. De congresorganisatie had nog twee prijzen te vergeven: de WoCo25 als prijs voor duurzaamste woningcorporatie ging naar Woonwaard en de Circulaire Ring voor duurzaamste gemeente is toegekend aan Utrecht.

Andere nieuwsberichten

Genomineerden Next Step Award 2019 bekend

Gisteren, 16:46

Flessenrek als blikvanger en verbinding in hoofdkantoor Bols

Gisteren, 15:17

Oud stadhuis Bolsward verbouwd tot cultuurhistorisch centrum

Gisteren, 14:59

School annex dorpshuis ontworpen op de krimp

Gisteren, 13:44

Minder geheimhouding over renovatie Binnenhof

Gisteren, 09:38

'Grenssteden niet zo aantrekkelijk door grens'

Gisteren, 09:20

Nieuw hoofdkantoor met DC voor Welkoop

21 mei, 2:55

35 miljoen voor twaalf 'iconische' monumenten

21 mei, 2:35

Architect I.M. Pei overleden

17 mei, 12:31

Avond in De Balie rond de verantwoordelijkheid van architecten wanneer ze voor dictatoriale regimes werken

17 mei, 9:09
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan