De achtergevel heeft nieuwe terrassen op elke verdieping
Copyright: Maurice Mikkers
De gerenoveerde voorgevel van pand 332-334 met nieuwe zolderramen
Copyright: Maurice Mikkers
De nieuwe begane grond strekt zich uit van voorgevel tot nieuwe binnentuin
Copyright: Maurice Mikkers
Nieuwe binnentuin met trap naar eerste terras
Copyright: Maurice Mikkers
Woonkamer op de eerste verdieping met zicht op de straat
Copyright: Maurice Mikkers
Keuken op de eerste verdieping met zicht naar de woonkamer
Copyright: Maurice Mikkers
Keuken met gesloten schuifwand
Copyright: Maurice Mikkers
Trappenhuis
Copyright: Maurice Mikkers
Slaapkamer op tweede verdieping aan achterzijde
Copyright: Maurice Mikkers
Nieuwe mezzanine op de voormalige zolder
Copyright: Maurice Mikkers
Mezzanine
Copyright: Maurice Mikkers
Badkamer
Copyright: Maurice Mikkers
Achtergevel
Copyright: Maurice Mikkers
Copyright: Bláha Architecture + Design
Straatgevel
Copyright: Bláha Architecture + Design
Achtergevel
Copyright: Bláha Architecture + Design
Langsdoorsnede
Copyright: Bláha Architecture + Design
Begane-grond
Copyright: Bláha Architecture + Design
Eerste-verdieping
Copyright: Bláha Architecture + Design
Tweede-verdieping
Copyright: Bláha Architecture + Design
Derde-verdieping
Copyright: Bláha Architecture + Design
De achtergevel heeft nieuwe terrassen op elke verdieping
Copyright: Maurice Mikkers
De gerenoveerde voorgevel van pand 332-334 met nieuwe zolderramen
Copyright: Maurice Mikkers
De nieuwe begane grond strekt zich uit van voorgevel tot nieuwe binnentuin
Copyright: Maurice Mikkers
Nieuwe binnentuin met trap naar eerste terras
Copyright: Maurice Mikkers
Woonkamer op de eerste verdieping met zicht op de straat
Copyright: Maurice Mikkers
Keuken op de eerste verdieping met zicht naar de woonkamer
Copyright: Maurice Mikkers
Keuken met gesloten schuifwand
Copyright: Maurice Mikkers
Trappenhuis
Copyright: Maurice Mikkers
Slaapkamer op tweede verdieping aan achterzijde
Copyright: Maurice Mikkers
Nieuwe mezzanine op de voormalige zolder
Copyright: Maurice Mikkers
Mezzanine
Copyright: Maurice Mikkers
Badkamer
Copyright: Maurice Mikkers
Achtergevel
Copyright: Maurice Mikkers
Copyright: Bláha Architecture + Design
Straatgevel
Copyright: Bláha Architecture + Design
Achtergevel
Copyright: Bláha Architecture + Design
Langsdoorsnede
Copyright: Bláha Architecture + Design
Begane-grond
Copyright: Bláha Architecture + Design
Eerste-verdieping
Copyright: Bláha Architecture + Design
Tweede-verdieping
Copyright: Bláha Architecture + Design
Derde-verdieping
Copyright: Bláha Architecture + Design

Een zee van ruimte achter een historische gevel

26 september 2017, 12:02
De straatgevel van een eind-negentiende-eeuws herenhuis in de Haagse Archipelbuurt is door Bláha Architecture + Design zorgvuldig gerenoveerd. Niets aan de gevel doet vermoeden dat het architectenbureau daarachter een heldere, moderne woning heeft gerealiseerd.

Het jonge bureau Bláha Architecture + Design kreeg in 2014 de opdracht om het pand uit 1880 aan te pakken. De private investeerder wilde de woning als geheel kunnen verhuren aan een gezin, of als twee appartementen met elke een eigen opgang aan jonge hoogopgeleide werkenden.

Om een aantrekkelijk en royaal woonoppervlak te creëren heeft Bláha een aantal grote ingrepen doorgevoerd. Zo is de zolderruimte verbouwd tot slaapkamer en is het pand op alle verdiepingen aan de achterzijde met 2,5 meter verlengd. Er is een moderne achtergevel gerealiseerd en een binnentuin toegevoegd.

Contrast
Bij de renovatie van de voorgevel heeft het architectenbureau zoveel mogelijk het oorspronkelijke ontwerp gevolgd, met bijvoorbeeld een voordeur naast de dubbele garagedeur en twee ramen op elke verdieping. De enige aanpassing is de toevoeging van twee dakkapellen bij de voormalige zolderruimte. De gevel suggereert een historisch interieur, inclusief kleine kamers.

Het interieur is echter compleet verbouwd. Slechts een handvol bestaande elementen zijn bewaard gebleven, mede als gevolg van de slechte staat waarin het pand zich bevond. Bláha heeft ervoor gekozen om geen replica’s van verwijderde elementen terug te plaatsen, maar het interieur te moderniseren en een contrast te creëren.

Het interieur biedt uitgestrekte ruimtes die baden in daglicht, leggen de architecten uit. De ruimtes kenmerken zich door heldere lijnen, op verzorgde wijze verwerkte bergruimtes en een rustig palet van wit- en grijstinten en natuurlijke materialen. De gekozen materialen en elementen zijn hoogwaardig en op maat gemaakt.

Trappen
De begane grond is omgetoverd tot een ‘grote loft’ met een oppervlak van 102 m2. Aan de achterzijde van de kavel, die voorheen volledig bebouwd was, heeft het architectenbureau een kleine ommuurde binnentuin gecreëerd. Hier voert een stalen trap naar het terras. De glazen pui zorgt voor lichtinval.

De begane grond kan als afzonderlijke woon- en werkstudio worden verhuurd. Ook kan de ruimte als garage of als werkruimte worden gebruikt door bewoners die het hele pand willen huren, aldus Bláha.

Nieuwe kern
Centraal aan de noordelijke woningscheidende muur heeft Bláha een nieuwe kern geplaatst. Een ‘trappenhuis’ verbindt de verdiepingen en biedt op de eerste verdieping ook ruimte aan kasten en toilet. De trapleuningen en balustrades in het interieur zijn overigens wit uitgevoerd, als contrast met de zwarte stalen trap en balustrades buiten.

Op de eerste verdieping geeft de kern toegang tot de woonruimte, met een woonkamer aan de voorzijde en een keuken annex eetkamer aan de achterzijde van het pand. De twee ruimtes kunnen, als er behoefte bestaat aan intiemere ruimtes, worden gescheiden door schuifwanden aan weerszijden van de kern.

De keuken kenmerkt zich door een wandmeubel en een eiland uit Carrara-marmer, een materiaal dat terugkeert bij de haard en in de badkamer en toiletten. De eetkeuken grenst aan het terras, gescheiden door een verdiepingshoge glazen pui.

Trapsgewijze terrassen
De twee bovenste verdiepingen bieden plaats aan de slaapvertrekken, de badkamer en een kamer die bijvoorbeeld als studeerkamer of kleedruimte gebruikt kan worden. Ook deze verdiepingen zijn voorzien van glazen puien en riante terrassen. Daarmee is de achterzijde getransformeerd naar een trapsgewijze en transparante uitbreiding van de woning.  

Andere nieuwsberichten

Architectenweb Podcast – Interview met Marc Koehler (Marc Koehler Architects)

Gisteren, 17:25

Blok met 178 sociale huurwoningen voor Leidsche Rijn Centrum

Gisteren, 15:45

Royale dakrand en etalage met auto's voor flagshipstore Mercedes

Gisteren, 13:45

Vier bureaus naar tweede ronde Huis van Stad en Regio Dordrecht

Gisteren, 11:14

Schunck lanceert Heerlen Rooftop Project

Gisteren, 16:41

Eigen huis vaker uit zicht middeninkomens

Gisteren, 10:01

Expositie rond meubelontwerpen van Kengo Kuma

18 juli, 5:33

Boek over het bouwen van buurten verschenen

18 juli, 12:25

Space Encounters initieert pop-up werkplek-horeca-kunstruimte

18 juli, 10:32

Ring Utrecht mag niet worden verbreed

17 juli, 11:16
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan