Entreehal
Copyright: Mecanoo architecten
Overlegruimtes (rechts) en museale eregalerij (links)
Copyright: Mecanoo architecten
Overlegplek in monumentale Huyterhuis
Copyright: Mecanoo architecten
Kantoorverdieping
Copyright: Mecanoo architecten
Zicht op monumentale Huyterhuis
Copyright: Mecanoo architecten
Atrium met blik op Huyterhuis
Copyright: Mecanoo architecten
Nieuw trappenhuis in atrium
Copyright: Mecanoo architecten
Doorzicht naar atrium
Copyright: Mecanoo architecten
Informeel zitje onder nieuwe wandkleed
Copyright: Mecanoo architecten
Entreehal
Copyright: Mecanoo architecten
Overlegruimtes (rechts) en museale eregalerij (links)
Copyright: Mecanoo architecten
Overlegplek in monumentale Huyterhuis
Copyright: Mecanoo architecten
Kantoorverdieping
Copyright: Mecanoo architecten
Zicht op monumentale Huyterhuis
Copyright: Mecanoo architecten
Atrium met blik op Huyterhuis
Copyright: Mecanoo architecten
Nieuw trappenhuis in atrium
Copyright: Mecanoo architecten
Doorzicht naar atrium
Copyright: Mecanoo architecten
Informeel zitje onder nieuwe wandkleed
Copyright: Mecanoo architecten

Helder interieur in gerenoveerd kantoor waterschap Delfland naar ontwerp Mecanoo

28 augustus 2017, 17:00
De grootschalige renovatie van het gebouwencomplex van het Hoogheemraadschap van Delfland in Delft heeft de voorwaarden geschapen voor de introductie van Het Nieuwe Werken bij het waterschap. In de route door de verschillende (monumentale) gebouwen vormen een entreehal en een atrium nieuwe knooppunten.

De renovatie van het gebouwencomplex in de binnenstad van Delft, die ruim 18 miljoen euro kostte, wordt geheel betaald uit de besparing die het oplevert op de huisvestingskosten van het waterschap, vertelt dijkgraaf Michiel van Haersma Buma trots. De vestigingen van het waterschap in Kijkduin en op het Delftechpark konden namelijk opgeheven worden, en het gebouwencomplex zelf is veel energiezuiniger geworden.

De bezettingsgraad van de kantoren die het Hoogheemraadschap van Delfland voorheen had was minder dan 50%, vertelt de dijkgraaf. Door op de hoofdvestiging in Delft de vaste werkplekken af te schaffen, kon de bezettingsgraad flink omhoog gebracht worden. Het was aan Mecanoo om het gebouwencomplex hiervoor geschikt te maken.

Lange geschiedenis
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft zich in 1645 op de huidige locatie in de binnenstad van Delft gevestigd, toen het waterschap daar de laatgotische woning betrok van de in ongenade gevallen, rijke Delftenaar Jan de Huyter. Het rijkversierde pand aan de Oude Delft was het eerste stenen gebouw van het stad en had als zodanig ook de stadsbrand enkele jaren daarvoor overleefd.

Achter het Huyterhuis zijn door het waterschap in de loop van de eeuwen verschillende gebouwen bijgebouwd, zodat het gebouwencomplex zich nu uitstrekt tot de achtergelegen Phoenixstraat en op zijn binnengebied nu ruimte biedt aan een compact plein en een tuin. Aan de Oude Delft had het waterschap ook twee naburige panden aangekocht. Een hiervan kon met de vernieuwing weer afgestoten worden.

De verschillende gebouwen van het waterschap waren volgens architect Seger Bekkers van Mecanoo via een zeer onoverzichtelijk gangenstel met elkaar verbonden waren. Ook waren de panden in zeer slechte staat en sterk verkamerd.

Bij de renovatie is geen gebouw in het complex ongemoeid gelaten, hoewel je dat op basis van het exterieur misschien niet zou denken. Bij de minder monumentale gebouwen zijn de gevels aan de binnenzijde geïsoleerd en de ramen vernieuwd, en is het interieur helemaal opnieuw opgebouwd. Bij het monumentale Huyterhuis zijn de gevels, inclusief enkelglas, gelaten voor wat ze waren, en zijn alleen de installaties vernieuwd. Wanneer de historische ruimtes in het Huyterhuis alleen af en toe voor een vergadering gebruikt worden, is het niet zo’n probleem wanneer de temperatuur er niet 365 dagen lang hetzelfde is, stelt Mecanoo.

Nieuwe knooppunten
Om de route door het gebouwencomplex te verhelderen, heeft het architectenbureau twee hoge ruimtes toegevoegd die knooppunten hierin vormen. Aan het compacte plein aan de Phoenixstraat heeft Mecanoo een glazen entreegebouw toegevoegd. De bestrating van buiten loopt hier binnen door. Direct hierachter ligt het bedrijfsrestaurant en een zone met informele ontmoetingsplekken.

In het gebouwdeel aan de Oude Delft heeft Mecanoo een oude binnenplaats naast het Huyterhuis overdekt om hier een tweede knooppunt te maken. Boven een informeel zitje verbeeldt een nieuw wandkleed de rijke geschiedenis van het waterschap. Een stelsel van trappen, loopbruggen en galerijen in en rond het atrium ontsluiten de verschillende kantoor- en vergaderruimtes hier. Het vele glas hier biedt een paar verrassende blikken op de achtergevels van het Huyterhuis.

Tussen de entreehal en het atrium achterin het complex heeft Mecanoo een brede passage ontworpen met aan de ene zijde overlegruimtes en aan de andere zijde ‘een museale eregalerij’ waarin allerlei objecten die het waterschap sinds zijn oprichting in 1289 heeft verzameld en ontvangen tentoongesteld worden.

Open kantoorruimtes
De kantoorruimtes zijn door Mecanoo zoveel mogelijk open gemaakt, zodat overzichtelijke ruimtes zijn ontstaan. Akoestische plafonds, vloeren en andere elementen houden de geluidsoverlast die met dergelijke open vloeren geassocieerd worden binnen de perken. Een jarenlang traject heeft de honderden medewerkers klaargestoomd voor een grotendeels paperless kantoor en Het Nieuwe Werken, vertelt de dijkgraaf, die zelf ook geen vaste werkplek meer heeft.

De verlichting in de kantoorruimtes heeft Mecanoo dubbel uitgevoerd, met een basisverlichting en een aanvullende werkplekverlichting die aangaat op het moment dat er iemand aan het werk is. Op de zolderverdieping heeft Mecanoo de algemene verlichting daarbij slim naast omlaag ook omhoog laten schijnen, zodat de ruimtelijkheid die het zadeldak hier biedt tot zijn recht komt.

Qua kleuren en materialen heeft Mecanoo een licht en rustig beeld nagestreefd. De vele eikenhouten wanden, kaders, trappen en accenten zorgen daarbij voor een warme atmosfeer.

Opvang van hemelwater
Duurzaamheid was voor het waterschap vanzelfsprekend een belangrijk speerpunt. Het hergebruik van de bestaande gebouwen is natuurlijk al duurzaam, benadrukt de dijkgraaf, net als het feit dat het kantoor dichtbij het vernieuwde station van Delft zit. Naast de al genoemde energiebesparende maatregelen is ook een WKO aangelegd. Tenslotte wordt zowel in de tuin op de binnenplaats als op de groendaken hemelwater opgevangen.

Met de renovatie van het kantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland laat Mecanoo zien dat het zich dienstbaar op kan stellen aan een bestaand gebouwencomplex en met bescheiden ingrepen niet alleen de bestaande kwaliteit zichtbaar kan maken, maar het gebouwencomplex ook nieuw leven in kan blazen. Het gebouwencomplex van het waterschap is getransformeerd van een gedateerd labyrint tot een helder georganiseerd, eigentijds kantoor waar alle afdelingen, van werklui tot functionarissen, bij elkaar zitten. Dat zal ongetwijfeld de grootste meerwaarde zijn dat het gerenoveerde gebouwencomplex zijn gebruiker biedt.

Ook na de renovatie door Mecanoo blijven er overigens gekke hoeken in het gebouwencomplex zitten. Maar die pittoreske weerbarstigheid hoort bij zo’n oud instituut op een dergelijke plek. Het zou eigenlijk jammer zijn als dat zou ontbreken. 

Andere nieuwsberichten

Een compact schoolgebouw met korte lijnen en clubhuizen

4 uur geleden

Tangram organiseert expositie over AI en de zachte waarden van architectuur

Vandaag, 11:51

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

Gisteren, 16:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

Gisteren, 12:59

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

3 uur geleden

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

Vandaag, 15:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

Vandaag, 14:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

Gisteren, 16:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

Gisteren, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan