Copyright: Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke
Copyright: Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke
Copyright: Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke
Copyright: Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke
Copyright: Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke
Copyright: Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke
Copyright: Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke
Copyright: Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke

Jonge architecten ontwerpen Kunstwerf Groningen

24 juli 2017, 11:53
De jonge architecten Ard de Vries en Donna van Milligen Bielke hebben de prijsvraag voor de Kunstwerf Groningen gewonnen. Met hen gaat de gemeente Groningen om de tafel om het winnend ontwerp ‘Dialoog tussen ruimte en verbeelding’ te realiseren. In het ontwerp staat niet de grote zaal, maar de publieke ruimte centraal.

De Kunstwerf wordt het onderkomen van vijf podiuminstellingen in het Ebbingekwartier. Begin dit jaar heeft Architectuur Lokaal namens de gemeente Groningen een Open Oproep uitgeschreven, die 107 inzendingen uit België en Nederland opleverde. Uit de anoniem verlopen eerste ronde werden vijf inzendingen geselecteerd, De Vries en Van Milligen Bielke wonnen de eerste prijs.

In het winnend plan vormt de besloten binnentuin, de Hortus Conclusus, het verbindend hoofdpodium dat omringd wordt door het gebouw, waarin oefenruimtes en werkplaatsen zijn ondergebracht. “De arcades nemen de rol van de theatergangen op zich. De ontvangstruimtes flankeren de poorten naar de omsloten tuin. Het regulateurshuis en villa B fungeren als het theatercafé. De kunstwerf als theater, als een verzameling interieurs”, melden De Vries en Van Milligen Bielke.

“Door los te komen van de voorgeschreven stedenbouwkundige U-vormige Envelop, komt lucht licht en ruimte in het plan, en wordt Villa B centraal op het terrein gepositioneerd. Daarnaast, ontlast het de gedrongen relatie met de bewoners van de bestaande. Maar bovenal zorgt het voor genoeg ruimte om het achter terrein als volwaardig omsloten tuin te laten functioneren.”

“De stadsketting (de Route van de Ziel), kleine pleinen, de stadsstraat, de laan, de singel en de typisch Groningse hofjes, worden als aaneenschakeling van verschillende stedelijke ruimtes door het gebouw heen getrokken. En  maken hierdoor deel uit van zowel “het gebouw” als het omliggende stedelijk weefsel.”

”De nieuwbouw zoekt aansluiting bij de context door te reageren op de specifieke verschillende volume composities, hoogtes, detaillering en intieme hoekjes. Een alzijdig gebouw dat verschilt aan iedere zijde. Door het dialoog met ruimte en context aan te gaan smelt het plan samen met het Groningse stedelijke weefsel”, aldus de winnende architecten.     

Vervolgopdracht
De gemeente Groningen heeft de intentie om het winnend plan uit te voeren en zal de winnaars een vervolgopdracht verstrekken voor het uitwerken van het structuurontwerp tot een architectonisch en technisch ontwerp.

"De jury geeft hen graag de kans om de belofte die uit hun plan spreekt, in te lossen," zegt de Groningse wethouder en juryvoorzitter Roeland van der Schaaf. "Zij heeft er vertrouwen in dat de uitvoering van dit plan in belangrijke mate kan bijdragen aan de zichtbaarheid van cultuur in de stad en kijkt uit naar het gebouwde resultaat."

Klik hier voor de winnaars van de tweede t/m de vierde prijs

Andere nieuwsberichten

Transformatie historische moestuin voor mens- en natuurvriendelijke invulling

Gisteren, 16:27

Rotterdams college keurt plan voor woontorens Hofplein goed

Gisteren, 13:46

Tuinen van Hornmeer winnend plan voor woningbouwlocatie Aalsmeer

Gisteren, 11:42

Geen nominaties voor Zorggebouw van het Jaar 2021

Gisteren, 09:55

Polak Building gaat maandag weer open

57 minuten geleden

AIR lanceert Open Oproep eenzaamheid in Groot IJsselmonde

Gisteren, 15:49

TNO: ruim half miljoen huishoudens kampen met ‘energiearmoede’

Gisteren, 14:58

Amsterdam investeert vier miljard om uit coronacrisis te komen

Gisteren, 09:32

Nederlandse architectuur in het buitenland te zien op Schiphol

22 september, 3:47

Eindhovense lichtkunstfestival GLOW krijgt meer ruimte

22 september, 11:34
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan