Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg

Een schooluitbreiding met tetrisgevel

30 juni 2017, 11:03
Advertorial
De noodzakelijke uitbreiding van het Emmaüsinstituut in Aalter heeft VMX Architects tussen de bestaande schoolgebouwen geschoven. De gewenste vlakheid van de gevel met toch een interessante detaillering heeft het architectenbureau bereikt door de toepassing van onder meer de raam- en deurprofielen en onregelmatig geplaatste openingen.

Het Emmaüsinstituut in het Belgische Aalter biedt zowel theoretisch als technisch middelbaar onderwijs aan in totaal circa 1.100 leerlingen. Dit gebeurde tot 2016 op twee verschillende locaties. Om de waarde van technisch onderwijs te benadrukken wilde het instituut deze richtingen verplaatsen naar de hoofdvestiging aan de Sint-Gerloflaan.
 
Integratie
Echter, de campus daar bood slechts ruimte voor 900 leerlingen. Uitbreiding van de bebouwing – bestaande uit afzonderlijke gebouwen rond twee ruime schoolpleinen – was dus noodzakelijk. VMX Architects heeft ervoor gekozen de uitbreiding niet als separaat volume aan de achterzijde van de locatie toe te voegen.

Daar had het bureau twee redenen voor: ten eerste zou dat een groot deel van een van de schoolpleinen innemen, ten tweede zouden de technische opleidingen “slechts een achterbuurman worden”, legt VMX Architects uit. De daadwerkelijke integratie van de technische richting is gerealiseerd door de nieuwbouw aan de straatzijde nauwkeurig tussen de bestaande volumes te nestelen.

Het architectenbureau zag een grote kwaliteit in de heldere stedenbouwkundige opzet van de campus. Sinds het midden van de twintigste eeuw is hier een verzameling rationale gebouwstructuren gerealiseerd, die de midden- en bovenbouw scheiden. VMX Architects heeft “de school ‘ge-ent’”, vertelt architect Daniël Bakker. “We hebben laagbouw en hoogbouw aan elkaar gekoppeld.” Ook heeft het bureau de bestaande sporthal omsloten; op termijn wordt die vervangen.

Drie delen
De uitbreiding bestaat uit drie delen, die de bestaande gebouwen letterlijk verbinden en tevens het schoolplein tot een binnenhof maken. In het bouwdeel aan de straatzijde zijn ruimtes voor de leerkrachten, directie en administratieve functies gesitueerd.

De tweede verdieping van dit gebouwdeel is aan de straatzijde iets naar achteren geschoven ten opzichte van de aangrenzende gevelvlakken; de eerste verdieping ligt nog iets verder terug en de begane grond nog verder. In plaats van een gesloten vlak heeft het architectenbureau zo een echte entree gecreëerd.

Langs het schoolplein ligt een tweede bouwdeel, dat onderdak biedt aan de royale kantine, de keuken, de informaticalokalen langs de pleingevel en op de eerste verdieping leslokalen en multifunctionele ruimtes. In het derde volume, dat de rechthoek sluit, liggen de praktijklokalen met alle voorzieningen voor de lessen elektriciteit, lassen, autotechniek, en dergelijke.

Spel in het vlak
De uitdaging was om de vlakke gevel van detaillering te voorzien, aldus VMX Architects. Aan de straatzijde is de gevel van de begane grond geheel uitgevoerd in glas, waarvoor het vliesgevelsysteem CW50 van Reynaers is gebruikt. De twee verdiepingen zijn bekleed met geperforeerde golfplaten, die ook als een gordijn voor de gevelopeningen zijn doorgezet.

Aan de pleinzijde zijn de gevels bekleed met volkern panelen. Gelijk in het vlak zijn de ramen en deuren geplaatst, met de vlakke profielsystemen CS68 en CS77 van Reynaers. Beide systemen leveren goede tot uitstekende prestaties op het gebied van veiligheid en themische isolatie.

De vierkante gevelpanelen creëren een grid, waarin de architecten de ramen op onregelmatige wijze hebben geplaatst. Samen met de deuren vormen de ramen zo gevelopeningen die doen denken aan tetrisblokjes. Het geeft de verder sobere gevel een speelse noot.

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint prijsvraag Duitse gezondheidscampus

Vandaag, 15:51

Zecc uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020

Vandaag, 14:06

Forum Groningen is Publiek gebouw van het Jaar 2020

Vandaag, 14:05

Trippenhuiscomplex uitgeroepen tot Interieur van het Jaar 2020

Vandaag, 14:04

Expositie belicht relatie directeur Glasfabriek met befaamde architecten

Vandaag, 10:57

Amsterdam wil opdelen woningen door beleggers voorkomen

Vandaag, 09:12

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

Gisteren, 15:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Gisteren, 09:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan