Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects
Copyright: Contexturearchitects

Weer prijs in Chengdu voor Contexturearchitects

27 maart 2017, 17:35
Niet lang nadat Contexturearchitects een competitie in Chengdu heeft gewonnen, kan het Amsterdamse bureau een tweede winnend plan bekend maken. Ditmaal gaat het om een Community Center plus sportaccomodatie en kerk in Chengdu.

Chengdu is de hoofdstad van de Chinese provincie Sichuan en telt 15 miljoen inwoners. Ze behoort tot de steden in China met de hoogste economische groei, meldt Contexturearchitects.

Een van de uitbreidingen is het Singapore-Sichuan Hi-Tech Innovation Park (SSCIP) met een omvang van 10,3 km2. De uitbreiding biedt ruimte voor 120.000 nieuwe bewoners en diverse functies.

Het totale gebied bestaat uit zeven gemengde clusters, waarvan zes een centraal gesitueerd community center moeten krijgen. Het programma voor deze wijkcentra is gebaseerd op een typologie die in Singapore met succes is ontwikkeld. Een besloten competitie voor een dergelijk community center is gewonnen door Contexturearchitects.

Meervoudig gebruik
Naast het Community Center 1 betreft de opdracht een sportaccomodatie en een kerk; het project zal een totale oppervlakte van 21.000 m2 hebben. Het community center, de tribunes en de kerk omsluiten een hard sportveld.

Door deze uitvoering wordt dit de centrale plek, waar naast sporten ook allerlei evenementen kunnen plaatsvinden. “Hierdoor ontstaat samenhang tussen de programmaonderdelen en is er sprake van meervoudig gebruik”, aldus het architectenbureau.

In het hoofdgebouw bevinden zich op het laagste niveau een markt, een klein busstation en een postkantoor. Hierboven zijn een cultureel activiteitencentrum, een administratief wijkcentrum, een grote sportfaciliteit en een ouderendagverblijf gesitueerd. Op het gebouw komt een openbaar dakpark.

Verschillende niveaus
De ruggengraat van het gebouw is een vide over vijf lagen die taps toeloopt. Met verticale groenwanden vormt de vide een aantrekkelijke en luchtzuiverende publieke ruimte. Op het verhoogde voetgangersniveau liggen de entrees en ontspanningsruimten voor het culturele en sportieve centrum.

Op een lager gelegen voetgangersniveau ligt een markt die, evenals het busstation, aansluit op het achtergelegen winkelgebied. De kleine kerk van 1.500 m2  is een opmerkelijk programmaonderdeel. Naast een centrale plechtigheidsruimte omvat de kerk ook multifunctionele ruimtes en een daktuin.

Tweede competitie
Community Center 1 is in korte tijd de tweede besloten competitie in Chengdu die het Amsterdamse architectenbureau in korte tijd wint. In december 2016 viel Contexturearchitects in de prijzen met het ontwerp van een seniorencomplex. 

Andere nieuwsberichten

Akkoord in Haarlem over bouw 1.150 appartementen Centrum Schalkwijk

Gisteren, 16:24

Het Nieuwe Instituut toont archief MVRDV in expositie

Gisteren, 15:13

Herontwikkeling winkelcentrum De Aarhof in Alphen dichterbij

Gisteren, 12:26

Woningbouwproject Kop van Hoog in Zwolle opgeleverd

Gisteren, 11:39

‘Toename van daklozen door tekort aan woningen’

Gisteren, 17:24

DDW zoekt ontwerpers voor fysieke editie 2021

Gisteren, 14:44

Risico op vervuiling drinkwater door boringen voor bodemenergie

Gisteren, 09:40

Inschrijving Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2021 geopend

10 mei, 4:04

Pakhuis de Zwijger start serie over gezonde leefomgeving in steden

10 mei, 10:50

‘Doelstellingen flexwoningen lang niet gehaald’

10 mei, 9:38
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan