Copyright: De Smaragd ( Allard van der Hoek)
Copyright: W Bank ( Stefan Muller)
Copyright: De Smaragd ( Allard van der Hoek)
Copyright: W Bank ( Stefan Muller)

Zuiderkerkprijs 2016 naar De Smaragd

8 december 2016, 11:30
Woongebouw De Smaragd in Amsterdam is onderscheiden met de Zuiderkerkprijs 2016. Volgens de jury is het door M3H Architecten ontworpen complex een voorbeeldproject van hoe te bouwen aan de stad. De Geurt Brinkgreve Bokaal ging naar W Bank, een ontwerp van Office Winhov.

De gemeentelijke prijzen voor woningbouw (Zuiderkerkprijs) en herontwikkeling of renovatie (Geurt Brinkgreve Bokaal) van Amsterdam werden woensdag uitgereikt. De prijzen zijn bestemd voor zowel de architect als ontwikkelaar van het winnend project.

De jury voor de Zuiderkerkprijs bestond uit uit Isaäc Kalisvaart (voorzitter), Furkan Köse en Merel Pit. “De Alliantie heeft middenin de opkomende Indische buurt geïnvesteerd in een bouwblok van hoge architectonische kwaliteit met 102 woningen”, zo meldt het juryrapport over De Smaragd.

“De mooiste plekken zijn toebedeeld aan de 30 sociale huurwoningen die bijzonder ruim zijn opgezet en profiteren van de unieke plek aan de groene binnentuin en het vrije uitzicht op een speeltuintje. De rest van het blok bestaat uit 22 vrije sector huurwoningen en 50 koopwoningen, waardoor het bijdraagt aan de diversiteit in de wijk.”

“Er is niet overdreven gerefereerd aan de bouwstijl van de Amsterdamse School, maar er wordt met gepaste afstand subtiel naar verwezen. Het gebouw voelt rijk aan door de vele details en slimme materiaalcombinaties, van bijvoorbeeld baksteen en betonplaat, die samen een harmonisch geheel vormen. Het optimistisch lichtgekleurde gebouw is een visitekaartje voor de buurt wanneer je onder het spoorviaduct uitkomt.”

“Deze bijzondere locatie gaf M3H Architecten tevens een bouwfysische uitdaging vanwege de geluidsbelasting. Dit is onder andere slim opgelost door een serre aan de gevel te plaatsen die tegelijkertijd als geluidsbuffer en buitenruimte dient. De Smaragd is een aanwinst voor de hele wijk door een ontzettend lastige plek aan de spoordijk een gezicht en een bestemming te geven. Het is een stoer gebouw dat op alle fronten vakmanschap toont”, aldus het juryrapport.

https://youtu.be/AbMSwA34YPM

Geurt Brinkgreve Bokaal
De jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal, dit jaar bestaande uit Susan Lammers (voorzitter), Sander Nelissen en Yteke Spoelstra, heeft besloten dat W Bank (opdrachtgever: Europe Hotels | Private Collection, architect: Office Winhov) als beste uit de bus kwam.

“Bewondering en waardering heeft de jury voor de hoge kwaliteit van de restauratie met veel aandacht voor details en reconstructies met oorspronkelijke materialen”, staat in het juryrapport.

“Het ooit chique rijke interieur met veel marmer en een hoog glas-in-lood koepeldak, is hersteld in oude luister. De hotelfunctie past indrukwekkend goed binnen het stramien van het bankgebouw en sluit naadloos aan bij het karakter van de voormalige bank. De ontvangsthal, nu restaurant, een keramische plaquette bij de entree, bankkluisjes en zware kluisdeuren dragen bij aan het historische bewustzijn.”

“Waardering heeft de jury ook voor de nieuw ingepaste luchtbrug die de 66 suites in het gebouw ontsluit. Van toegevoegde waarde voor de stad is de openbare winkelvloer op de begane grond, die als een bijzonder podium voor nog niet gearriveerde Nederlandse mode- en designontwerpers is ingericht.”

https://youtu.be/KNtmndKqjj4

Andere nieuwsberichten

Studio Rianknop presenteert zelfbouwwoning Amsterdam-Noord

Gisteren, 12:26

Heijmans en AM gaan woningen bouwen in Feyenoord City

Gisteren, 10:56

Eerste woongebouw Rijnhaven in Alphen aan den Rijn klaar

4 maart, 4:52

BAM Bouw en Techniek realiseert politiebureau Zeeburgereiland

4 maart, 4:24

Woonwijk uit jaren zeventig verwarmd met behulp van waterstof

Gisteren, 10:03

'Lokale conflicten over duurzame plannen moeilijk te voorkomen'

Gisteren, 09:32

Provincies zijn verdeeld over nieuwe kerncentrale

4 maart, 3:57

Meer laadpunten in parkeergarages

4 maart, 2:35

Provincie en gemeenten steken tot 330 miljoen in Noord-Brabant

4 maart, 9:59

Mobiliteitsalliantie wil jaarlijks drie miljard euro van regering

4 maart, 9:18
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan