‘Noordkop’ wint Zuiderkerkprijs 2007

14 december 2007, 10:17
Tijdens de platformbijeenkomst van Woningbouwregie op 13 december heeft de Amsterdamse wethouder Van Poelgeest de Zuiderkerkprijs 2007 uitgereikt. De winnaars zijn Marlies Rohmer en De Principaal, architect en opdrachtgever van project Noordkop aan de Spaarndammerdijk 1-11. Drieënzestig nieuwbouwprojecten, opgeleverd tussen augustus 2006 en augustus 2007, dongen mee naar de prijs.

Uiteindelijk werd gekozen uit drie nominaties. Naast de winnaars betrof dit het project de Drie Bouwmeesters naar ontwerp van Venhoeven CS en de opdrachtgevers De Alliantie Projectontwikkeling / Vesteda en het Luycksterrein naar ontwerp van Maccreanor Lavington Architects en opdrachtgever De Principaal.
Het winnende project bestaat uit twintig woningen, een supermarkt, coffeeshop en vier atelierwoningen en voldoet aan alle door de jury geformuleerde kwaliteiten. De jury looft de complexiteit en de rijkdom die architect en opdrachtgever hebben weten te bereiken. De maten zijn genereus: de deuren zijn hoog en de oppervlakte dusdanig dat er van de drie kamers gemakkelijk vier kunnen worden gemaakt. Ook prijst de jury de manier waarop het gebouw als een scharnier functioneert tussen buurt en toegangsweg. Het project is een voorbeeld van de wijze waarop compact en ingenieus bouwen kan worden ingezet om gezinnen in de stad te houden.

Het juryrapport
De twaalf door het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam voorgeselecteerde projecten werden door een onafhankelijke jury beoordeeld op architectonische en stedenbouwkundige uitwerking, programma en typologie in zijn context, prijs-kwaliteitverhouding, duurzaamheid en aanpasbaarheid. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Rob van Engelsdorp Gastelaars, emeritus hoogleraar sociale geografie UvA, Tracy Metz, architectuur journalist NRC en gastonderzoeker RPB, en Don Murphy, architect VMX Architects en winnaar Zuiderkerkprijs 2006.

Het is met woningbouw als met wijn: er zijn goede en minder goede jaren; dit is een goed jaar, constateert de jury. De bezochte dwarsdoorsnede van één jaar woningbouwproductie in Amsterdam geeft reden tot opgewektheid. Amsterdam blijkt zijn nobele traditie van volkshuisvesting niet te hebben gelogenstraft. Nog steeds worden er woningen voor mensen met weinig geld in dezelfde complexen, op dezelfde locaties, met dezelfde materialen, met evenveel inzet van architecten, bouwers en opdrachtgevers gebouwd als woningen voor mensen met veel geld. De jury zag hoe divers en hoe heterogeen - dus ook hoe ongrijpbaar voor bestuurders en beleidsmakers - de bevolking van Amsterdam is geworden. Zonder het gepland te hebben, bezocht de jury bij wijze van steekproef vluchtelingen, immigranten, autochtonen, alleenstaanden, gezinnen, gescheidenen, homoparen, thuiswerkenden, niet-werkenden, starters, ‘in between jobs’, en ‘in between countries’.

Als laatste blijkt een gezond opportunisme op de woningmarkt. Vind je een goede deal in Geuzenveld, dan huur je daar toch iets? Er werd een verfrissende eigengereidheid opgemerkt bij de woonconsument die in alle krapte zijn eigen weg op de woningmarkt lijkt te zoeken.

Het winnende project
Noordkop aan de Spaarndammerdijk 1-11 staat op het scharnierpunt tussen de oude Spaarndammerbuurt en het nieuwe plan voor de Houthaven. Achter de bakstenen coulissen bevinden zich brede, opengewerkte korte galerijen met vides. Hieraan liggen de woonkeukens. De woonkamers hebben riante balkons waarvan je uitkijkt op de grote zonnige gemeenschappelijke binnentuin. Op de begane grond zijn een supermarkt, ateliers, de entree naar de verdiepte, halfmechanische parkeergarage en andere buurtvoorzieningen. Er zijn overwegend sociale huurwoningen. Het gebouw heeft een eenvoudige galerijontsluiting en aan beide uiteinden van de galerij is een woning doorgezet tot aan de straat. De woonkamers van deze woningen en de levendige brede galerij met vides leveren een bijdrage aan de vitaliteit van de straat. De metselwerkgevel met baksteenelementen is een hommage aan de nabijgelegen, onvolprezen Amsterdamse Schoolarchitectuur. Tegelijkertijd heeft het project nadrukkelijk zijn eigen, niet-historiserende, signatuur. Het is een robuust gebouw dat, als je dichterbij komt, steeds meer verfijning en detail laat zien.

De prijs
De Zuiderkerkprijs is een kunstwerk dat elk jaar wordt ontworpen door een andere kunstenaar. De Zuiderkerkprijs 2007 is gemaakt door glaskunstenaar Bernard Heesen.

Het juryrapport en foto’s van het winnende project zijn te zien op de website www.oga.amsterdam.nl

Bron: Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam

Trefwoorden

augustus

Andere nieuwsberichten

Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 toegekend aan de Kunstwerf

Gisteren, 17:15

Veertigjarig oeuvre Mecanoo centraal in monografie

Gisteren, 14:41

Anterieure overeenkomst BuitenStad Hoorn ondertekend

Gisteren, 11:30

3XN ontwerpt luxe woongebouw aan Derde Haven in Scheveningen

Gisteren, 10:38

Provincie Zuid-Holland: 29.000 woningen erbij door optoppen

Gisteren, 15:26

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

Gisteren, 13:12

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

Gisteren, 12:03

World Food Center Experience in Ede verdeelt de Gelderse politiek

7 december, 1:46

Amsterdam bereidt zich voor op maximumsnelheid van 30 kilometer

7 december, 11:35

Provincie Utrecht saneert grond vliegbasis Soesterberg voor woningbouw

7 december, 9:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan