Genomineerden NL Bouwprijs 2005 bekend

12 november 2004, 9:44
In het Openluchtmuseum in Arnhem zijn woensdag de nominaties voor de Nederlandse Bouwprijs 2005 bekendgemaakt. De jury heeft de nominaties toegekend in de categorieën Bouwmaterialen, Materieel, Projecten en Dienstverlening en communicatie. In de categorie Personen is niemand genomineerd. De prijsuitreiking is volgend jaar tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw.

De genomineerden zijn:
Categorie Bouwmaterialen en –systemen
Houten geleiderail autosnelwegen
In opdracht van Rijkswaterstaat, Centrum Hout en de TU Delft is een houten geleiderail voor autosnelwegen ontwikkeld. Het gaat hier om een volledig nieuw werkingsprincipe van energie-dissipatie bij botsingen. Voordeel van deze materiaaltoepassing is vermindering van de zinkemissie in het milieu van de gebruikelijke thermisch verzinkte stalen vangrails. Het ontwerp is een promotie en inspiratie voor andere sectoren om de mogelijkheden van duurzaam geproduceerd hardhout als constructiemateriaal te onderzoeken en toe te passen.

Brandmanchet
Volgens de actuele regelgeving moet elk nieuw gebouw opgedeeld zijn in brandcompartimenten. De scheiding tussen deze wanden moet minimaal 60 minuten brandwerend zijn. NEN 6069 (brandwerendheid bouwdelen) dicteert dat alle buisdoorvoeren groter dan 25 mm van brandbeveiliging voorzien moeten worden. Het WM-pacifyre Brandmanchet zorgt voor een brandwerende en rookdichte afsluiting van doorvoeren. Daarnaast verzorgt dit product ook de akoestische dichting. Met het manchet kunnen verticale, horizontale en diagonale doorvoeren gedicht worden. Voordeel van dit product is dat de brandmanchet in een wand is aan te brengen zonder verdere bevestigingsmaterialen.

Gevelsysteem
De Ducotwin is een gevelsysteem dat natuurlijke ventilatie en zonwering met elkaar combineert in een geïntegreerd, met de hand bedienbaar systeem. Een noviteit in de bouwsector. Het systeem is functioneel en esthetisch en geschikt voor renovatie- en nieuwbouwprojecten in zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw. Het gevelsysteem vervangt twee afzonderlijke, niet op elkaar afgestemde systemen (ventilatieroosters boven het glas en zonwering in de voorbouw) door een geïntegreerd systeem dat zowel de architect als de monteur voordelen kan bieden. Het systeem is ook geschikt voor ontwikkelingen op het gebied van elektronische energiebeheersystemen.

Categorie Materieel
Systeem voor lak en muurverf
Sigma SprayGo is een nieuw spuitsysteem waarmee in één arbeidsgang een volledig dekkend en strak eindresultaat is te bereiken. Innovatief aan het systeem is dat de verf verwarmd wordt. Verdunnen is hierdoor niet nodig terwijl de vakman in één keer een dubbele kwastlaagdikte kan aanbrengen. Dat scheelt niet alleen kostbare tijd, ook is de werktechniek lichter en dat kan besparingen opleveren in de RSI-sfeer. Met name bij grote projecten met veel repeterend werk. Het systeem is geschikt voor nieuwbouw- en onderhoud aan bestaande gebouwen. Het laat zich probleemloos reinigen met reinigingsvloeistof en water.

Integraal valbeveiligingssysteem
Valbeveiligingssystemen voor hellende daken zijn op zich niet nieuw, maar het systeem waar Unidek en Vaculux mee komen, is wel goed doordacht. Het systeem (in Nederland ontwikkeld) wordt op de markt gebracht onder de naam ARBO-concept (aanlijnen, renoveren, bouwen en onderhouden). Het concept biedt een structurele oplossing voor de veiligheid en het werkcomfort van iedereen die voor kortere of langere tijd op een hellend dak moet werken. Innovatief aan het systeem is dat het integraal in de dakelementen is opgenomen. Hierdoor is de veiligheid in de bouw gewaarborgd en daarmee is het concept een belangrijke ontwikkeling in de dakenbranche.

Categorie Projecten
Crematorium Haarlem
Een vernieuwend concept voor het archetype crematorium, ontworpen door atelier Zeinstra van der Pol. Houten kappen overspannen de ontvangs- en condoleanceruimtes. Tot manshoog zijn deze ruimtes gesloten. Hoge glasstroken geven zicht op de toppen van de bomen. De ruimtes hebben aan het einde een uitloop naar besloten patio’s. De aula is opgetrokken uit een constructie van hoge houten spantbenen en houten kappen. Tussen de spantbenen is het gebouw verglaasd. Kenmerkend aan het crematorium is kortom de heldere opzet. Dat geldt zowel voor het concept als voor de toegepaste bouwtechniek. Mooi uitgevoerde, goed doordachte details. Uitgevoerd in eerlijke materialen en met zorg en veel vakmanschap gebouwd.

MU Bowl
De MU Bowl is Europa’s grootste houten skatebowl. De constructie sluit aan op actuele ontwikkeling van de meer complexe gebouwvormen met dubbelgekromde, geometrisch nauwelijks te beschrijven vlakken. De eis van de opdrachtgever om er een demontabele geheel van te maken, dwingen alleen maar meer respect af voor de uitermate ingewikkelde constructie. De Bowl is een project waarin kunst, cultuur, sport en bouwtechniek op een aansprekende manier bij elkaar komen. De combinatie studieopdracht, materiaalkeuze, eindresultaat en het enthousiasme van de gebruikers geven het project een uitstraling die zowel de bouwsector als de studie bouwkunde ten goede komt.

Glaspaleis Heerlen
Belangrijkste doelstellingen bij de renovatie van het Glaspaleis in Heerlen was de oorspronkelijke staat herstellen en er een eigentijds programma van eisen in onderbrengen. Innovatief aan deze renovatie – een samenwerkingsverband tussen ABBC architecten, Wiel Arets architects, Bureau Bouwadvies en Jo Coenen & Co - is herstel én verbetering van de details in de schil. Dat gebeurde zorgvuldig. Zaken als bouwfysica, onderhoud, brandveiligheid en leefbaarheid zijn in overeenstemming zijn met de eisen van deze tijd. Een opmerkelijk renovatieproject. In kwaliteit op hetzelfde niveau als de Van Nelle Ontwerpfabriek en sanatorium Zonnestraal in Hilversum.

Ondergronds verblijfsgebouw
In het eerste geheel ondergrondse verblijfgebouw (kunstacademie Arnhem) zijn alle studio’s en leslokalen rond een atrium gegroepeerd voorzien van een glazen dak. Een opmerkelijke constructie. Om te voorkomen dat de zijwaartse krachten van de stuwwal en het grondwater het atrium in elkaar drukken, zijn vier horizontale stempelconstructies aangebracht. De gietstalen knopen van de stempelconstructie zijn speciaal voor dit project ontworpen. De technische levensduur is bepaald op 100 jaar. Wat het project verder bijzonder maakt, is dat het ontworpen is met respect voor het landschap. Door te kiezen voor ondergronds bouwen, bleef het uitzicht op de eeuwenoude stuwwal onbelemmerd.

Categorie Dienstverlening en communicatie
Managementsysteem dakdekkers
Dakdekkersbedrijven aangesloten bij de Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA) zijn collectief overgestapt op een digitaal geïntegreerd managementsysteem. Elk van de elf onderneming met meerdere vestigingen werken nu volgens identieke procedures en processen. In deze vorm is het samenwerkingsverband uniek voor een branche in de bouw. Het systeem biedt mogelijkheden om op kleinen schaal bedrijfsspecifieke zaken toe te voegen. Van het initiatief gaat een voorbeeldfunctie uit voor andere sectoren. Het vergroot het imago van de dakenbranche en kan tot kostenbesparing leiden voor de individuele bedrijven.

Digitale printservice
File2share Repro, een digitale printservice voor de bouw, was de eerste die de mogelijkheden van internet onderkende waar het gaat om de communicatie in de bouw te verbeteren. Het systeem is een digitale archiefkast op een projectgebonden website. Door de printservice kan de gebruiker over projectdocumenten (tekeningen, verslagen, bestekken, berekeningen etc.) in digitale vorm en in print beschikken. De service kan alle formaten enkelzijde of dubbelzijdig printen in kleur of zwart/wit. Verzenden kan per post. Wie haast heeft, kan zijn bouwtekeningen laten bezorgen. De reproservice beschikt hiertoe over een landelijk netwerk van printshops die documenten op het gewenste adres bezorgen, dat kan alle bij een project betrokken partijen tijd en kosten besparen.

Zelf Diagnose Systeem
Planbuilding, een verkoop- en marketingorganisatie voor ongeveer vijftig multifunctionele schilder- en onderhoudsbedrijven, is sinds een jaar of vijf actief op de particulierenmarkt. De organisatie wil particuliere huiseigenaren bewustmaken van het belang van planmatig, professioneel onderhoud. Doelstelling voor 2008 is 30.000 onderhoudsabonnementen afgesloten hebben. Om dit doel te kunnen realiseren is een zogenoemd Zelf Diagnose Systeem ontwikkeld. Het helpt de particulier om in enkele minuten een goed beeld te krijgen van de conditie van kozijnen, ramen en deuren, schilderwerk en beglazing. Een origineel idee dat de uitstraling en het imago van de onderhouds- en schilderssector op een positieve manier naar voren brengt.

Bron: zibb

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

Gisteren, 15:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

Gisteren, 13:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

Gisteren, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

Gisteren, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

Gisteren, 14:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

Gisteren, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

Gisteren, 09:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan