Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits
Copyright: grafie Michel Kievits

Nieuwe 'huiskamer' Oosterhout opent deuren

1 december 2015, 14:26
Woensdag vindt de officiële opening van Theater de Bussel en Theek 5 in Oosterhout plaats. DP6 architectuurstudio en 3TO architecten hebben het ontwerp gemaakt voor het gebouw, waarin een deel van het bestaande theater is hergebruikt. Met een verbeterde logistiek, grote mate van transparantie en intiem interieur moet het complex een ‘huiskamer’ voor de inwoners van de Brabantse stad gaan worden.

In het gebouw zijn het theater en de bibliotheek van Oosterhout gehuisvest. De oorspronkelijke entree is verplaatst, waardoor beide functies via een centrale ingang en een gezamenlijke foyer toegankelijk zijn. De hoofdentree ligt aan de Torenstraat en is dankzij de gebogen gevels goed zichtbaar vanaf het Basiliekplein en het Torenplein.

“Het nieuwe gebouw verbindt het Basiliekplein aan het Torenplein. Op deze manier gaat ook het Torenplein deel uitmaken van het systeem van openbare ruimten van het centrum van Oosterhout”, zegt Chris de Weijer, medeoprichter en partner van DP6.

In aansluiting op de oorspronkelijke context vormen bomen een belangrijk thema in het ontwerp van het gebouw. Zo is de nieuwe draagconstructie in de foyer gemaakt van opvallende boomvormige kolommen die van buiten zichtbaar zijn en zijn in het interieur prints van bomen toegepast.

“In de oorspronkelijke situatie had het theater een foyer achter in het gebouw, tussen de grote en kleine zaal. Hierdoor stoorden de publieksstromen van beide theaterzalen en backstagefuncties elkaar. In het nieuwe ontwerp zijn de publieksruimtes vooraan in het gebouw, aan de hoofdentree, gekoppeld. Alle backstage functies zijn aan de noordoostzijde van het gebouw, dicht bij de theaterzalen”, zegt De Weijer.

Snel gevuld
De grote zaal is aan één kant, op twee niveaus, verbonden met de foyer. Op de begane grond en de verdieping zijn de toegangen van de grote zaal verbreed. Hierdoor kan de zaal snel gevuld en geleegd worden zonder dat er opstoppingen ontstaan, aldus DP6.

De kaartverkoop vindt plaats in de gedeelde foyer aan de gevel, waar de balies van theater en bibliotheek aan elkaar geschakeld zijn. Het entreegebied is zodanig vormgegeven dat de routing voor het publiek direct duidelijk is; theaterbezoekers linksaf, bibliotheekbezoekers rechtsaf.

“De meanderende vide over de gehele lengte van het gebouw zorgt voor ruimtelijkheid en verbinding tussen de verdiepingen en beide gebruikers. Tegelijkertijd ontstaat hierdoor ook een grote diversiteit in ruimtes, wat een intieme, ‘huiselijke’ sfeer geeft aan het gebouw”, zegt architect Carol Groenewegen van 3TO architecten.

Festivals
Het gebouw kan op verschillende manieren worden gebruikt. Naast de reguliere theaterzalen voor voorstellingen, kan het gehele gebouw worden ingezet voor festivals, congressen of bedrijfspresentaties. Er zijn meerdere zithoeken, een mediahoek, studiehoek, boekenkasten, een eethoek, grote gordijnen voor het maken van flexibele afscheidingen.

Over de gehele lengte van het gebouw is de gevel open en transparant. Door de baksteen die in de gevel wordt toegepast ook binnen terug te laten komen, sluiten binnen en buiten op elkaar aan. Zo komt metselwerk uit de gevel terug in de vide binnen. Het golvende metselwerkgevel van de gevel refereert omgekeerd weer aan de theatergordijnen binnen.

Andere nieuwsberichten

Boekpresentatie The Office of Good Intentions met Florian Idenburg en Iwan Baan in Het Nieuwe Instituut

2 uur geleden

Sculptuur van Studio Job vormt gevel voor Kunstkerk

Gisteren, 15:16

LEVS verdicht wederopbouwbuurt met woningbouwproject Dickensplaats

Gisteren, 14:37

Heerhugowaard krijgt omvangrijk houten woningbouwproject

Gisteren, 10:52

Nederlands vastgoed in trek bij offshorebedrijven

1 uur geleden

Vastgoedadviseur: bedrijven voorzichtig met nieuwe kantoorruimte

Gisteren, 11:33

Behoefte aan bedrijventerreinen Noord-Brabant groter dan gedacht

Gisteren, 09:46

Piet Oudolf ontvangt Sikkens Prize 2022

3 oktober, 11:38

Jetten wil stroomverbruik overdag omlaagbrengen

3 oktober, 10:47

Deyan Sudjic leest over Stalins staatsarchitect in Het Nieuwe Instituut

30 september, 2:34
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan