NAM: Bevingsgebied veiliger dan gedacht

16 november 2015, 17:09
Het aardbevingsgebied in Groningen zou veiliger zijn dan eerder werd aangenomen. Ook zou het gebied waar de bevingen zorgen voor veiligheidsrisico’s kleiner zijn geworden. Verder is de NAM niet blij met de omgekeerde bewijslast, waarover vandaag eerder melding is gemaakt.

Dat het Groningse aardbevingsgebied veiliger is dan gedacht en minder groot is, blijkt uit eigen onderzoeken van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Die onderzoeken zijn, in samenwerking met onder meer de TU Delft en TNO, uitgevoerd in opdracht van minister Henk Kamp.

De NAM liet onder meer op tweehonderd plekken kijken naar het effect van het type ondergrond op de dreiging van de bevingen als gevolg van de aardgaswinning. Ook onderzocht de onderneming de sterkte van zestig verschillende typen woningen en gebouwen in Groningen.

Zo werd in een bevingscentrum in Italië een typisch Gronings huis op een grote trilplaat nagebouwd om te kijken hoe het zich houdt bij een beving met een kracht van 5,0 op de schaal van Richter.

Versterkingsoperatie
Bij het huidige gasproductieniveau moeten volgens de NAM in de komende vijf jaar zeker 5.000 woningen en gebouwen, die nu nog niet aan de strengste risiconormen voldoen, versterkt worden. “Het kan echter zijn dat in individuele gevallen een woning zwakker of sterker is dan de overige woningen van dat type”, zegt NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar.

“Het aantal te versterken woningen kan daardoor nog hoger uitkomen", aldus Van Rootselaar. "We hebben wat dat betreft al een goed beeld en veel van die zwakkere gebouwen zijn veiliggesteld door het plaatsen van stutten.”

De NAM laat verder ook weten dat het aan de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, is om de versterkingsoperatie verder te leiden. Volgens NAM-directeur Gerald Schotman zijn er nu veel meer gegevens en daarmee de onzekerheden kleiner geworden. Nog voor het einde van het jaar maakt minister Kamp bekend hoeveel gas de NAM volgend jaar mag winnen.

Omkering bewijslast
Eerder vandaag liet de NAM, in reactie op het bericht dat Kamp akkoord is met de omkering van de bewijslast omtrent aardbevingsschade, niet blij te zijn met dat besluit. “Dat heeft niet onze voorkeur, integendeel”, stelt de onderneming.

Volgens de NAM valt de omkering van de bewijslast moeilijk te rijmen met de voorstellen van de Nationaal Coördinator Groningen om de schadeafhandeling zoveel mogelijk uit het juridische traject te houden en de bewoners te ‘ontzorgen’.

De aardoliemaatschappij laat weten dat de brief van Kamp echter duidelijk is en dat ze het verdere proces afwacht. De NAM gaat de wetswijziging bestuderen en waar nodig de schadeafhandeling aanpassen.

Onafhankelijke arbiter
De Nationaal Coördinator Groningen stelde eerder deze maand voor om een onafhankelijke arbiter aan te stellen die schadeclaims kan beoordelen voordat de stap naar de rechter moet worden gemaakt.

“We moeten ervoor zorgen dat de schadeafhandeling wegblijft van de rechtszaal en dat we dan de omkering van de bewijslast niet eens nodig hebben”, zegt Eikenaar. “Als de NAM zich makkelijker opstelt, dan hebben ze er helemaal geen last van.”

Bron: ANP/Architectenweb

Andere nieuwsberichten

Woongebouw met friends-appartementen Cruquiusgebied klaar

2 uur geleden

Expositie met luchtfoto's toont ontwikkeling Almere

Vandaag, 10:50

Woontoren De Helix in Groningen geeft uitdrukking aan jonge bewoners

Gisteren, 14:52

Archetypisch huis biedt zicht op weinig toegankelijke natuur

12 augustus, 2:30

Rotterdam lanceert actieplan voor speeltuinen

Gisteren, 16:02

'Grote vervuilers buiten schot bij verduurzaming industrie'

Gisteren, 09:01

Bayern München eert eigen stadion in Champions League-tenue

12 augustus, 11:04

'Kwart Nederlanders ontevreden over koophuis'

12 augustus, 9:32

RIVM: scholen kunnen veilig open als ventilatie op orde is

11 augustus, 3:01

Populaties trekkende zoetwatervissen in vijftig jaar met driekwart geslonken

10 augustus, 10:57
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan