Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle
Copyright: Architecten Delobelle

Uitkijktoren boven vijverrijk gebied

29 april 2015, 16:20
In het westen van de gemeente Zonhoven ligt een bijzonder natuurgebied, dat gekenmerkt wordt door honderden aaneengesloten vijvers. Om bezoekers een goede beleving van het waterrijke gebied te geven, is een uitkijktoren gerealiseerd naar ontwerp van Architecten Delobelle. De toren in De Wijers is recent opgeleverd.

Al in de dertiende eeuw zijn in het landschap nabij Zonhoven, in Belgisch Limburg, de eerste vijvers ontstaan die het gebied nu zo karakteristiek maken. De vijvers, ontstaan door veen- en ijzerwinning, werden gebruikt om vis te kweken. In de loop der eeuwen zijn ze uitgebreid tot een geheel van honderden vijvers, die heden ten dage een habitat vormen voor vele dier- en plantensoorten.

Alleen vanuit de lucht krijgt de bezoeker een goed beeld van het landschap en van de hoeveelheid vijvers. Een uitkijktoren is dan een welkom bouwwerk. Anderzijds, zo realiseerde Architecten Delobelle zich, is het uiteraard een vreemd object in een (min of meer) natuurlijke omgeving. Het architectenbureau heeft dan ook veel aandacht besteed aan het integreren van de toren in de omgeving.

Beperkte impact
Het architectenbureau heeft gekozen voor een aangepast sobere en eenduidige toepassing van materialen. Bovendien is slechts een beperkt aantal materialen gebruikt. Verder is gekozen voor natuurlijke materialen en kleuren, die goed integreren in de groene omgeving.

Tot slot heeft Architecten Delobelle de impact op de omgeving zo klein mogelijk gehouden door de vormgeving op de natuur te inspireren. De vis, als het icoon van het gebied, is als uitgangspunt voor het ontwerp genomen. De uitkijktoren springt "als een naar zuurstof happende vis" uit het water, aldus het architectenbureau.

De uitkijktoren verrijst boven de Wijvenheide, de vijver die samen met Platwijers het hart van het gebied de Wijers vormt. De toren is geplaatst in de houtrand van de vijver en staat deels in het water tussen het riet. Een toegankelijk uitkijkplatform met educatiepaviljoen op hetzelfde niveau als het toegangspad brengt de bezoeker tot boven de vijver.

Constructie en materialisering
Drie kolommen vormen de centrale structuur van de toren; hieraan zijn de trappen en gevels opgehangen. Door de gevarieerde gevels ontstaan bij het beklimmen van de toren telkens wisselende zichtlijnen. Binnen de structuur fungeren drie 'belevingskamers' met educatieve voorzieningen als rustpunten tijdens de beklimming. Geheel boven ligt het uitkijkplatform, vijftien meter boven de vijvers.

De basisconstructie, trappen en leuningen zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal, overige constructieve elementen en vloeren uit eiken. Aan de stalen structuur hangen drie gevels. Twee gevels, gericht op het land en de bomen, zijn bekleed met cederhouten planken. De derde gevel is bekleed met riet en gericht naar de vijver. Vanuit het landschap vertoont ook de toren telkens een ander gezicht.

Het ontwerp van de uitkijktoren, in opdracht van de gemeente Zonhoven gemaakt, stamt uit 2011. De toren is begin begin april opgeleverd.

Andere nieuwsberichten

Appartementengebouw uit CLT opgeleverd in Eindhoven

Gisteren, 17:53

Karres en Brands ontwerpt brug als groene straat over Zwolse sporen

Gisteren, 14:43

VisKringloop heeft ecologische en landschappelijke waarde voor polder

Gisteren, 13:03

EVA ontwerpt herbestemming Suikerunie-kantoor in dialoog met Quist

Gisteren, 12:10

Boek biedt diepgaand inzicht in (bouw)geschiedenis St.-Bavokerk Haarlem

Gisteren, 13:59

Bouwend Nederland: bouwverzekeraar Woningborg heeft steun nodig

Gisteren, 10:02

'Mantra sober en doelmatig al zo oud als het Binnenhof zelf'

27 september, 4:13

China kampt met grote stroomtekorten

27 september, 9:20

Beijing verscherpt toezicht op rekeningen Evergrande

24 september, 10:39

Polak Building gaat maandag weer open

24 september, 9:29
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan