Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode

Woonblok in Haarlem met speciaal hekwerk

4 maart 2015, 10:15
Aan de Schipholweg, een belangrijke invalsroute in Haarlem, is in februari 2015 een groot woonblok naar ontwerp van Architectenbureau Kühne & co opgeleverd. De balkonhekken van Ineke Hans vormen een stalen haag.

In opdracht van woningcorporatie Ymere heeft Architectenbureau Kühne & co in Haarlem het Hof van Sevenhuijsen ontworpen. Het grote gesloten bouwblok kent verschillende maten van stedelijkheid.

Langs de doorgaande weg is het een stevige wand met sociale huurappartementen op een commerciële plint. De andere zijde van het blok bestaat uit koop-eengezinswoningen en grenst aan de Slachthuisbuurt, een woonwijk met overwegend huizen uit de jaren dertig.

Variatie en overgang
Voor alle bewoners is er parkeerruimte gerealiseerd binnen het blok. Het parkeren is opgelost in twee lagen op slechts de helft van het binnenterrein; verder fungeert het binnenterrein vooral als prettig verblijfsgebied voor de bewoners van het blok.

Paul Lageschaar van Kühne & Co heeft in samenwerking met Van Vliet Daktuinen het complete daklandschap voorzien van daktuinen, op verschillende niveaus. Een bergingenstrook tegen de garage zorgt voor een trapsgewijze overgang van daktuin naar maaiveld. Patio-kopwoningen in de dwarsstraten zorgen voor een visuele overgang van de eengezinswoningen naar de appartementen.

In de lange wand zijn de drie appartementenportieken afleesbaar door de onderscheidende hoogte en tonen van het metselwerk. Verder draagt een grote variatie aan woningtypes met bijbehorende buitenruimtes bij aan een interessant gevelbeeld. Kühne & co heeft gebruik gemaakt van drie gevelposities en een mix van balkonoplossingen met verspringende betonbelijningen.

Stalen haag
Het blok is tevens voorzien van een opvallend hekwerk met bladermotief, dat speciaal voor dit project door Ineke Hans is ontworpen. De ontwerper vond dat het bouwblok aan de invalsroute een gebaar verdiende. De balkon- en de toegangshekken (van binnenterrein en garage) vormen samen een kilometer lange 'Haag van Sevenhuijsen', zoals Hans het noemt.

De bladeren, in vijf verschillende typen, hangen aan de straatkant van de balkons. Ze werken speels en decoratief maar zorgen tevens voor minder doorzicht, wat de privacy van de bewoners ten goede komt. Aan de binnenzijde van het balkon is het hek vlak, zodat er geen ruimte verloren gaat.

De efficiënte productiemethode - lasersnijden van hoeken uit vierkante stalen buizen - heeft geresulteerd in een hoekige beeldtaal. De forse uitvoering zorgt ervoor dat de hekken voldoen aan de doorvaleisen. De stoere vormgeving sluit goed aan bij de robuuste architectuur, aldus de ontwerpers.

Andere nieuwsberichten

KAAN Architecten presenteert bezoekerscentrum Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Gisteren, 17:13

HilberinkBosch voegt prominent woongebouw toe aan Bossche Paleiskwartier

Gisteren, 16:34

Compacte uitbreiding scholencomplex met ruimte voor groen

Gisteren, 15:04

Vernieuwde publiekhal van gemeentehuis Moerdijk is groen en gastvrij

Gisteren, 11:56

Museum Arnhem schuift nieuwe vleugel over stuwwal

Gisteren, 17:28

Gaasperdammertunnel volledig open voor verkeer

Gisteren, 16:00

Foto's + video: lichtfestival GLOW 2020

20 november, 4:57

'Lichtvervuiling in Nederland beter onder controle'

20 november, 9:55

Advies: vijf nationale landschapsparken in Nederland

20 november, 9:18

Amsterdamse haven moet 'duurzame batterij' worden

19 november, 1:26
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan