Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: Studio Prototype
Copyright: Studio Prototype
Copyright: Studio Prototype
Copyright: Studio Prototype
Copyright: Studio Prototype
Copyright: Studio Prototype
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: grafie Jeroen Musch
Copyright: Studio Prototype
Copyright: Studio Prototype
Copyright: Studio Prototype
Copyright: Studio Prototype
Copyright: Studio Prototype
Copyright: Studio Prototype

Studio Prototype presenteert House W

24 november 2014, 16:28
Studio Prototype heeft een woonhuis in het Gelderse Duiven gerenoveerd en uitgebreid met nieuwbouw. Dankzij zelfbouw en een creatieve manier van aanbesteden heeft het bureau voor de derde generatie van een familie tegen een beperkte bouwsom architectonische kwaliteit weten te leveren.

Het nieuwbouwvolume van House W is versprongen ten opzichte van het bestaande woning en fungeert aan de straatzijde als een gesloten object, dat contrasteert met het oude woonhuis. Aan de tuinzijde opent de woningen zich door middel van een royale L-vormige veranda Een groot venster, voorzien van twee openschuivende puien zorgt voor het contact met de diepe tuin.

Als onderdeel van de kapvorm is de schoorsteen opnieuw geïnterpreteerd en zijn zowel de lichtkoker als een daklicht geïntegreerd.

Complete update
Door een aantal functionele ingrepen in het bestaande woonhuis heeft het woonhuis een complete update gekregen en vloeit het functioneel over in de nieuwbouw. In het bestaande gedeelte bevindt zich de keuken en het entreegedeelte. In het nieuwe volume bevindt zich het leef- en woongedeelte.

Het woongedeelte staat in directe verbinding met de tuin door de veranda. Op de eerste verdieping bevinden zich de slaapkamers en de badkamer. Deze ruimten staan in direct contact met het woongedeelte via de vide.

In de woning is door diverse ingrepen getracht om het daglicht maximaal naar binnen te halen. De binnenruimten zijn ruimtelijk opgezet rondom een vide. De vide koppelt de begane grond en verdieping, het daglicht moet zorgen voor een optimale beleving van de geboden sculpturale ruimtelijkheid.

Dankzij de verspringing van de twee hoofdvolumes wordt een gekaderd uitzicht geboden naar de straatzijde. De L-vormige veranda in combinatie met grote schuivende glazen vensters zorgt dat het contact met de diepe tuin wordt versterkt.

Houten bekleding
Het gevelconcept van House W bestaat uit diagonale richtingen, wat is vertaald naar een houten bekleding bestaande uit western red cedar-latten. De afmetingen van de latten zijn zo fijn mogelijk gehouden, in contrast met de zware baksteen van het bestaande woonhuis. Aluminium profielen zijn ingezet om subtiele overgangen in materiaal en ruimte te krijgen.

Het diagonale patroon wordt op verschillende strategische posities geopend en werken als privacyschermen, meldt Studio Prototype.

Bouwmeesterschap
Om in de uitvoering de kwaliteit van de bijzondere detaillering te kunnen garanderen, is niet uitgegaan van een traditionele aanbesteding met een hoofdaannemer maar heeft de architect de verantwoordelijkheid genomen om vanuit bouwmeesterschap verschillende uitvoeringspartijen en leveranciers te contracteren.

Daarnaast is het woonhuis deels een zelfbouwproject, de bewoners hebben aan de binnenzijde van de woning het project in samenspraak met de architect verder afgerond. Op die manier heeft de opdrachtgever betere kwaliteit tegen een veel lagere bouwsom gekregen, besluit Studio Prototype.

Andere nieuwsberichten

Woongebouw in CLT door Urban Climate Architects in drie weken wind- en waterdicht

48 minuten geleden

Villa Fifty-Fifty heeft gelijkwaardige binnen- en buitenruimtes

Gisteren, 16:56

Van der Valk Hotel op Zuidas Amsterdam van Wiel Arets voltooid

Gisteren, 15:33

Omvangrijke uitbreiding voor Rotterdam Ahoy opgeleverd

30 november, 12:16

'Nieuw onderkomen Tweede Kamer makkelijk coronaproof te maken'

3 uur geleden

Bouw markante woontoren Highnote in Almere dichterbij

Gisteren, 17:33

Grootste windmolenpark op zee van Nederland is af

Gisteren, 14:41

'Stad is rijker dan platteland, maar minder schoon en veilig'

30 november, 10:43

Utrecht bouwt vooral binnenstedelijk en rond ov-knooppunten

27 november, 9:38

Minister: miljarden nodig om Nederland bereikbaar te houden

27 november, 9:10
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan