Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: Arcadis
Copyright: Arcadis
Copyright: Arcadis
Copyright: Arcadis
Copyright: Arcadis
Copyright: Arcadis
Copyright: Doorsnede. EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: Arcadis
Copyright: Arcadis
Copyright: Arcadis
Copyright: Arcadis
Copyright: Arcadis
Copyright: Arcadis
Copyright: Doorsnede. EGM architecten
Copyright: EGM architecten
Copyright: EGM architecten

Labgebouw O|2 nadert voltooiing

25 september 2014, 12:05
Het nieuwe onderzoeks- en onderwijsgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) is nagenoeg klaar. Op uitnodiging van EGM architecten, Arcadis en de VU heeft Architectenweb labgebouw O|2 bezocht.

door Robert Muis

Het O|2-gebouw heeft zijn vorm gekregen door "een inverse", zo legt architect Pieter Walraad van EGM uit. "We hebben de hoogte, lengte en breedte van de bouwenvelop genomen en daar massa uitgesneden om daglicht diep in het gebouw te laten dringen, en openheid en zichtbaarheid te creëren."

Mikado
De markante uitsneden tonen een constructief kunstje: de dragende kolommen zijn – schijnbaar willekeurig – schuin geplaatst, maar op zo'n manier dat op de verdiepingen onder en boven de uitsneden een regelmatige kolomstructuur mogelijk blijft. Daarmee behouden deze verdiepingen ook hun flexibele indeelbaarheid. De 'mikadokolommen', zoals de architect ze noemt, worden 's avonds aangelicht, wat het labgebouw een herkenningspunt op de campus zal maken.

De kubus met inhammen heeft een vloeroppervlak van 33.000 vierkante meter, een tweelaagse ondergrondse parkeergarage en dertien verdiepingen. Alle verdiepingen zijn gegroepeerd rondom het atrium. Volgens de architect draagt dit niet alleen bij aan een optimale daglichttoetreding, maar ook aan de oriëntatie. Ramen op de kopse kanten van het atrium en de gangen dragen verder bij aan binnenvallend daglicht.

Het gebouw is op de verdiepingen ingedeeld in drie zones: de laboratoria aan de west- en oostkant, de kantoren aan de boord- en zuidkant en de facilitaire, laboratoria ondersteunende en overlegruimtes in de middenzones.

Ook verticaal is het gebouw functioneel ingedeeld: een verdieping onder en een verdieping boven de uitsneden zijn gereserveerd voor de techniek en luchtbehandelingskasten, zodat de afstanden naar de verdiepingen met laboratoria kort zijn.

Verbindingen
Op de begane grond is ruimte voor winkels, horeca, een informatiecentrum, conferentie- en onderwijszalen. Zo werkt de begane grond als een plein op de VU-campus, een idee dat nog wordt versterkt door de hoge glazen deuren en de natuurstenen vloer die van buiten naar binnen doorloopt. Gedurende de openingstijden van het gebouw biedt de begane grond een doorgang en een verbinding met het naastgelegen ACTA-gebouw en De Boelelaan.

In het atrium worden verspringende terrassen ingericht als verblijfsgebieden, waarmee ze een uitbreiding van de publieke functie van de begane grond vormen. Trappen verbinden de terrassen en bieden een informele route. De binnengevel heeft een warme uitstraling door de langwerpige Abet-panelen met houtprint in drie tinten.

"De gevelbekleding verwijst naar een geabstraheerde dna-patroon", zegt Walraad. "Dat wordt nog sterker als 's avonds licht door de ramen schijnt en die daarmee vlakken in weer een andere tint vormen." De houtuitstraling contrasteert met de lichtgetinte buitengevel. De gevelbekleding bestaat uit stenen met een zachte parelmoerachtige glans en een licht gestructureerd oppervlak.

Samenwerking en flexibiliteit
De realisatie van het labgebouw O|2 is een volgende stap in de ontwikkeling van de VU-campus. Bij die ontwikkeling is, voor zowel de opzet van de campus als de afzonderlijke – gemoderniseerde en nieuw te realiseren gebouwen – samenwerking en ontmoeting leidend in het ontwerp, zo vertelt Josja van der Veer, directeur Facilitaire Campus Organisatie.

Een concreet voorbeeld daarvan is dat O|2 niet alleen gebruikt zal worden door de VU en het VU medisch centrum (VUmc), maar ook door Universiteit van Amsterdam (UvA) en mogelijk ook het Academisch Medisch Centrum (AMC). Die samenwerking in onderzoek vraagt om flexibiliteit in het interieur, om aan de steeds veranderende onderzoeksprogramma's tegemoet te komen.

O|2 is – als eerste academisch gebouw in Nederland – niet opgezet volgens wetenschappelijke discipline maar naar onderzoeksthema. EGM architecten heeft rekening gehouden met de steeds veranderende onderzoeksprogramma's door universele laboratoriummodules in een vast stramien te ontwerpen, die naar wens zijn te schakelen. Binnen het stramien van 3,60 meter komen voor elke module de benodigde leidingen binnen, zodat scheidingswanden overal kunnen worden geplaatst.

Duurzaamheid
Naast flexibel diende het gebouw ook duurzaam te zijn. O|2 is voorzien van een retentiedak, grotendeels bedekt met sedum, dat bovendien isolerend werkt. Koeling wordt verzorgd met water uit de Nieuwe Meer. Het binnenklimaat wordt verder beheerst met een WKO-systeem.

De bouwkundige oplevering van het labgebouw staat gepland voor het eerste kwartaal van 2015.

Andere nieuwsberichten

Ontwerpen voor verduurzaming iconische stadskerken gepresenteerd

1 uur geleden

Bouw wooncomplex en hotel voor studenten Bajeskwartier gestart

Gisteren, 16:32

Nieuw kantoor voor De Zwarte Hond Rotterdam

Gisteren, 10:48

Gesloten diamantslijperij is herbestemd tot markant woon- en werkgebouw

19 oktober, 3:53

ABN AMRO verwacht dat huizenprijzen nog harder oplopen

4 uur geleden

'Laatste test Ocean Cleanup bewijst dat technologie werkt'

Vandaag, 09:33

Amsterdam schrijft tender uit voor kavel 4A Sluisbuurt

Gisteren, 12:10

Bewoners van ruim duizend Rotterdamse straten vergroenen omgeving

19 oktober, 2:26

Royal HaskoningDHV doet onderzoek naar stadion na instorting tribune

19 oktober, 10:17

'Plan om wijk in Purmerend van gas af te halen is onrealistisch'

19 oktober, 9:52
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan