Copyright: Ivo Hoekstra
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Hans van Heeswijk Architecten
Copyright: Ivo Hoekstra
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Hans van Heeswijk Architecten

Gerenoveerd en uitgebreid Mauritshuis opent

23 juni 2014, 16:29
Aanstaande vrijdag gaat het verbouwde en uitgebreide Mauritshuis in Den Haag open voor het publiek. Naar ontwerp van Hans van Heeswijk Architecten is het monument via een ondergrondse foyer verbonden met het naastgelegen art deco-gebouw Plein 26. Architectenweb was bij de persvoorbezichtiging.

Tekst Ronnie Weessies

Om meer bezoekers te kunnen verwerken en het aantal faciliteiten te vergroten, besloot de directie van het Mauritshuis eind vorig decennium tot een renovatie en uitbreiding. Het pand aan de overzijde van de straat, onderdeel van Sociëteit De Witte, werd aangekocht en zou via een ondergrondse gang met het voormalige stadspaleis worden verbonden.

“Een gang leek mij echter geen goed idee”, zegt Hans van Heeswijk, “dat is onoverzichtelijk en zorgt voor verwarring. Ik voelde veel meer voor een ingreep zoals I.M. Pei bij het Louvre heeft gedaan, een organiserende en heldere ruimte waarbij de bezoeker direct kan zien waar de balie of de trap naar het Mauritshuis zich bevinden.”

De foyer is deels onder de straat tussen de twee gebouwen gesitueerd. Onder meer dankzij daklichten die in het voorplein van het Mauritshuis zijn verwerkt, wordt de ruimte voorzien van natuurlijk licht. Door de foyer aan te kleden met wit stucwerk, hardstenen tegels en materialen als hout, wilde Van Heeswijk deze een tijdloze uitstraling geven.

Overzichtelijk
Daarnaast was het belangrijk om het vernieuwde museum niet te ‘groot’ te maken. Hoewel het vloeroppervlak is verdubbeld, moest het intieme karakter van het Mauritshuis bewaard blijven. Dat is deels opgelost door het geheel overzichtelijk te houden, maar ook door op subtiele wijze een mate van eenheid tussen de bouwdelen te creëren.

Van het Mauritshuis zelf is het interieur gerenoveerd en op strategische wijze aangepast. Zo zijn enkele zalen voorzien van een wandbekleding in een nieuwe blauwe kleur, waartegen de schilderijen beter tot hun recht komen. De huiselijke sfeer wordt versterkt met speciale ledlampen die de werken van een kaarslichtachtige gloed voorzien.

Het naastgelegen gebouw Plein 26, stammend uit 1932 en oorspronkelijk ontworpen door de Haagse architect Jo Limburg, biedt ruimte aan een nieuwe tentoonstellingszaal en functies waar in het Mauritshuis geen of onvoldoende plek voor was, zoals een bibliotheek, kunstwerkplaats en een brasserie. Ook hier is de binnenkant gerestaureerd.

Beide bouwdelen zijn voorzien van houten lambrisering, witte muren en andere elementen die de bezoeker constant het gevoel geven in hetzelfde museum te zijn, ondanks de duidelijke verschillen tussen het Mauritshuis en Plein 26. Vanuit dit oogpunt is ook getracht de overgang vanuit de foyer op geleidelijke wijze te laten verlopen, bijvoorbeeld via traptreden die net als de tegels in de foyer van steen zijn.

Lift
Harder, maar des te verrassender is de overgang voor degene die de lift vanuit de foyer naar het Mauritshuis neemt. Doordat de kooi van glas is en het dak niet, komt ineens de bel-etage met zijn majestueuze plafond en trappartij te voorschijn. Andersom ziet de argeloze bezoeker van deze ruimte ineens een stuk vloer omhoogkomen in die mysterieuze glazen kast pal voor de gesloten deuren van de historische hoofdentree.

Ook de geheel glazen lift tussen het voorplein en de entree is bijzonder. Niet alleen zorgt het glas voor een onbelemmerd zicht op de gerenoveerde gevel van het Mauritshuis, ook vervult het een constructieve functie, in de vorm van dragende glazen ‘vinnen’. Dat is niet eerder in Nederland vertoond, zegt Van Heeswijk.

Beide liften zijn ontwikkeld door Mitsubishi Elevator Europe, de schacht van de laatstgenoemde lift door Octatube.

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint prijsvraag Duitse gezondheidscampus

Vandaag, 15:51

Zecc uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020

Vandaag, 14:06

Forum Groningen is Publiek gebouw van het Jaar 2020

Vandaag, 14:05

Trippenhuiscomplex uitgeroepen tot Interieur van het Jaar 2020

Vandaag, 14:04

Expositie belicht relatie directeur Glasfabriek met befaamde architecten

Vandaag, 10:57

Amsterdam wil opdelen woningen door beleggers voorkomen

Vandaag, 09:12

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

Gisteren, 15:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Gisteren, 09:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan