BNA neemt weer forse bezuinigingsmaatregelen

11 oktober 2013, 11:12
De BNA neemt evenals vorig jaar forse bezuinigingsmaatregelen. Zo komen er in plaats van drie regiocoördinatoren twee ‘netwerkcoördinatoren’ en evenementen als de Dag van de Architectuur worden geschrapt. Tevens verzelfstandigt de BNA een aantal onderdelen en verdwijnt het blad in papieren vorm.

De afgelopen vijf jaar zijn de inkomsten van de BNA als gevolg van de crisis met veertig procent gedaald, zo laat de organisatie weten in een toelichting aan de leden. In 2012 heeft de BNA het aantal regio’s daarom al teruggebracht van vijf naar drie en moest ze vijf van de 28 medewerkers wegsturen.

Voor 2014 heeft de BNA opnieuw een aantal ingrijpende bezuinigingsmaatregelen gepland. Voor drie medewerkers is er geen plaats meer, waaronder één regiocoördinator. De huidige regio-indeling blijft ‘op zichzelf’
wel bestaan, zegt BNA-directeur Fred Schoorl tegen Architectenweb, maar de regio’s zullen niet meer speciaal worden bediend door een coördinator.

In plaats daarvan worden twee netwerkcoördinatoren ingesteld, die sturing en begeleiding zullen geven aan onder meer thematische netwerken (bijvoorbeeld gericht op BIM). Binnen deze netwerken wordt op vergelijkbare wijze geopereerd als bij netwerken binnen BNA Onderzoek en BNA International.

Laatstgenoemde onderdelen zullen overigens, net als BNA Academie, ‘budgettair neutraal’ moeten werken, laat Schoorl weten.

Nieuwe koers
De BNA spreekt van een ‘gerichte krimp’, waarbij wordt ingespeeld op het beleidsplan 2014-2016, waarin een nieuwe koers wordt ingezet. De BNA wil meer een netwerkorganisatie worden en ruimtelijk ontwerpers in een breder verband verbinden. Vanuit het laatste oogpunt stelt de organisatie het lidmaatschap ook open voor bijvoorbeeld stedenbouwkundige bureaus.

“Wij willen samenwerking tussen architecten en andere ruimtelijk ontwerpers, die in de praktijk toch al wel plaatsvindt, beter kunnen faciliteren en versterken. We stellen het lidmaatschap overigens alleen open voor bureaus waarvan de leiding in het Architectenregister staat ingeschreven, verder gaat het niet”, zegt Schoorl.

Het contributiemodel voor leden zal op basis van nader onderzoek worden gebaseerd op een lager basisbedrag, met daarnaast een keuzepakket aan services die is afgestemd op de individuele behoeftes van de leden. BNA-leden moeten in het vervolg wel zelf het inschrijfgeld voor het Bureau Architectenregister betalen.

Dag van de Architectuur
Tot de bezuinigingen behoren verder het schrappen van de BNA-bijdrage aan de jaarlijkse Dag van de Architectuur en ook de Architectendag. Voor het eerstgenoemde evenement betekent dit niet het einde, verwacht Schoorl.

“Wij organiseren het niet, het meeste werk zit bij de regionale en lokale architectuurcentra. Wij bedachten jaarlijks het thema, produceerden de website en verzorgden de landelijke communicatie. We gaan onderzoeken aan wie we deze activiteiten kunnen overdragen.”

De bezuinigingen nemen niet weg dat de inkomsten uit lidmaatschappen, die zijn gebaseerd op de omvang van bureaus, alsmaar afnemen. De vraag is of de nieuwe maatregelen wel voldoende zijn en of de BNA in de toekomst niet opnieuw zal moeten inkrimpen en diensten schrappen.

Iets voorzichtiger
“We houden natuurlijk rekening met de situatie. Dit jaar waren de inkomsten lager dan de prognoses, daarom hebben we 2014 lager begroot. Je hoort nu allerlei hoopvolle prognoses, zoals een woningmarkt die weer aan zou trekken, maar wij doen het financieel iets voorzichtiger, maar vol overtuiging over onze nieuwe koers. Die hoort bij deze tijd: samenwerken, verbinden en een ondernemende houding”, besluit Schoorl.

Trefwoorden

bna

Andere nieuwsberichten

Felixx benoemt vier associate partners

Gisteren, 11:46

Woongebouw PoortMeesters combineert hightech met ambacht

28 september, 3:05

Elephant presenteert opgeleverde woontoren Pepper

28 september, 1:57

Buurtje met 54 woningen langs Kralingse Zoom opgeleverd

28 september, 12:26

Stikstoffabriek in Groningse Zuidbroek dit weekend operationeel

Gisteren, 10:54

Hypotheekshop ziet woningmarkt aantrekken en huizenprijs stijgen

Gisteren, 09:42

Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

28 september, 11:23

Vijlbrief somber over investeringen in nieuwe gasprojecten Noordzee

28 september, 10:56

Woonbond blij dat Kamer winstbelasting corporaties wil afschaffen

27 september, 4:31

Schiphol heeft weer vergunning om stikstof uit te stoten

27 september, 3:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan