Copyright: De Villa. Harry Noback
Copyright: De Villa. Daria Scagliola & StijnBrakkee
Copyright: De Villa. Daria Scagliola & StijnBrakkee
Copyright: De Villa. Daria Scagliola & StijnBrakkee
Copyright: De Villa. Daria Scagliola & StijnBrakkee
Copyright: De Villa. Daria Scagliola & StijnBrakkee
Copyright: De Villa. Daria Scagliola & StijnBrakkee
Copyright: De Waterman. Gerard van Beek
Copyright: De Waterman. Gerard van Beek
Copyright: De Waterman. Gerard van Beek
Copyright: De Waterman. Gerard van Beek
Copyright: De Waterman. Gerard van Beek
Copyright: De Villa. Harry Noback
Copyright: De Villa. Daria Scagliola & StijnBrakkee
Copyright: De Villa. Daria Scagliola & StijnBrakkee
Copyright: De Villa. Daria Scagliola & StijnBrakkee
Copyright: De Villa. Daria Scagliola & StijnBrakkee
Copyright: De Villa. Daria Scagliola & StijnBrakkee
Copyright: De Villa. Daria Scagliola & StijnBrakkee
Copyright: De Waterman. Gerard van Beek
Copyright: De Waterman. Gerard van Beek
Copyright: De Waterman. Gerard van Beek
Copyright: De Waterman. Gerard van Beek
Copyright: De Waterman. Gerard van Beek

De Zwarte Hond: “Architectuur kan zorgvraag verminderen”

18 september 2013, 16:46
Hoe creëer je voor zorgvragenden een omgeving waarin zij verzorgd worden, maar zich vooral ook prettig voelen? In de zorgprojecten van De Zwarte Hond staat die vraag steeds centraal. Een gesprek met architect Bart van Kampen van De Zwarte Hond.

Tekst Lisa Wagemans

De Zwarte Hond heeft onlangs twee zorgprojecten opgeleverd: het zorgcentrum De Villa met dagbesteding en appartementen voor gehandicapte jongeren en woonzorgtoren De Waterman met psychogeriatrische zorgwoningen en huurappartementen voor senioren.

“Ik ben er van overtuigd dat architectuur door een goede sfeer te creëren – met daglicht, temperatuur, kleuren en materialen – de benodigde zorg kan verminderen”, stelt Van Kampen .

De Villa
Zorgcentrum De Villa in Apeldoorn levert op relatief kleine schaal woon- en opvangvoorzieningen. Het zorgcentrum heeft als naam De Villa gekregen om het kleinschalige en de huiselijke sfeer te benadrukken.

De villa heeft twee functies, die van elkaar gescheiden zijn. Op de begane grond bevindt zich de dagbesteding met werkplekken voor circa veertig mensen, in een kaarsenmakerij of een zeepatelier. Op de bovenste verdiepingen bevinden zich zestien appartementen waar tieners met een licht verstandelijke beperking wonen onder begeleiding.

De architectuur geeft de twee verschillende functies een eigen identiteit. De Villa sluit met zijn bakstenen voorgevel aan bij de bestaande villabebouwing aan de Zutphensestraat. Deze gevel is in twee delen opgeknipt om de omvang van het volume te verkleinen en beter aan te sluiten bij de kleinschalige bouw van een villa.

Doorlopende houten veranda’s aan de achterzijde bieden de appartementen toegang tot een collectieve parkachtige tuin. Trappen leiden de bewoners vanuit hun appartement naar de tuin. Door grote openslaande deuren heeft ook de dagopvang toegang tot deze tuin. “In de toekomst moet hier een theehuisje komen waar elke week thee wordt gezet voor de buurtbewoners”, vertelt architect Bart van Kampen. “Dit bevordert de integratie van de cliënten in de buurt.”

Huiselijke sfeer
Met het chique en kleurrijke interieur, ontworpen door Anne Blussé van Lab3, moet een huiselijke omgeving gecreëerd worden. Om die reden zijn er in het gebouw ook vrijwel geen systeemplafonds toegepast. In de vide, in het hart van het gebouw, is er op de vloeren en de trap met echt hout gewerkt.

“Deze vloer heeft geen klinische uitstraling en mag gewoon slijten, zoals ook gebeurt in normale woningen”, licht Van Kampen toe. Op de muur is er een grote afbeelding te zien van het hotel dat voorheen op deze plek stond.

Bij De Villa zijn de juiste hoeveelheid prikkels belangrijk voor de rust bij de cliënten. Temperatuur is hierin heel belangrijk. Daarom heeft De Zwarte Hond gekozen voor een low tech installatiesysteem dat cliënten toestaat een raam te openen als hier behoefte aan is. Duurzaamheidsmaatregelen als vloerverwarming en een koude-warmteopslag zorgen voor een constante binnentemperatuur, en een energiezuinig en onderhoudsarm gebouw.

“Het is belangrijk om een balans te vinden tussen efficiëntie en praktisch gebruik van een gebouw, in combinatie met een kleinschalige huiselijke sfeer. Dat is hier goed gelukt”, aldus Van Kampen.

De Waterman
In Sneek is De Zwarte Hond gevraagd om tussen de bestaande wijk Lemmerweg-Oost en een nieuwe rondweg drie nieuwe bouwblokken met woonzorgappartementen te ontwerpen. De Waterman is het eerste gerealiseerde blok hiervan.

De Waterman bestaat compositorisch en programmatisch uit twee delen: een plint en een toren. De plint bestaat uit drie lagen en is – in aansluiting om de omliggende bebouwing – uitgevoerd in donker metselwerk met een horizontale belijning. In deze plint bevinden zich 24 zorgwoningen en een parkeergarage. Op de parkeergarage is voor de zorgwoningen een daktuin gerealiseerd.

De toren hierboven bestaat uit vijf lagen en is, in contrast met de plint, uitgevoerd in een lichte kleur. Geprefabriceerde betonnen U-elementen zorgen hier voor een verticale belijning. Bij de toren ligt de nadruk op transparantie, om de bewoners volop van het uitzicht te laten profiteren. De toren bevat twintig sociale huurappartementen voor senioren.

Vanuit hun woningen kunnen de bewoners de bedrijvigheid van de rondweg en het Friese landschap erachter goed zien. “Dit uitzicht geeft de bewoners prikkels, waardoor zij energie krijgen en ze zich meer thuis voelen”, vertelt Van Kampen.

Toe te eigenen ruimtes
De zorgwoningen in de plint zijn verdeeld in vier groepen van steeds zes woningen, waarbij elke groep een eigen keuken, een woonkamer en een grote buitenruimte heeft. De sfeer in deze kamer is bewust huiselijk gehouden met houten vloeren, bloemetjesbehang en door de bewoners zelf gekozen meubels.

De appartementen in de toren worden op de verdiepingen ontsloten met een brede galerij, die ook als collectieve buitenruimte is bedoeld. “Deze ruimte wordt nu al eigengemaakt”, vertelt Van Kampen. “Bewoners zetten eigen bankjes en planten neer.” Alle appartementen hebben aan de zuidzijde een wintertuin. Deze wintertuin heeft een tussenklimaat en is door middel van glazen panelen dicht te zetten. “Zo kunnen de bewoners langer van de tuin genieten.”

De zorgwoningen en de appartementen hebben ieder een eigen entree die prominent in de wijk ligt. “Door de positie van de entree hopen wij dat er een betere integratie is van de bewoners met de wijk”.

De plint en de toren kunnen intern eenvoudig gekoppeld worden. Hierdoor kunnen in de toekomst faciliteiten worden gedeeld en kan eenvoudiger zorg aan de bewoners van de zelfstandige appartementen worden aangeboden. De senioren kunnen door de extra zorg aan huis langer zelfstandig blijven wonen. Dit is een prettig en rustgevend idee voor deze ouderen, en het scheelt bovendien in zorgkosten. Bart van Kampen gelooft dan ook: “Als architectuur goed wordt ingezet, kan de zorg worden verminderd en kunnen daarmee kosten worden bespaard.”

Andere nieuwsberichten

Foto's + video: LUMA Arles

30 juli, 3:00

Gecombineerde parkeergarage en bibliotheek voor Alphen aan den Rijn

30 juli, 11:45

Nieuw centrumgebouw voor woonzorgpark Noordwijk

29 juli, 2:26

Eerste twee fases Pontkade op NDSM-werf opgeleverd

29 juli, 11:49

Nieuwe editie Folly Art Norg van start

30 juli, 10:31

Alliander: snelheid van energietransitie moeilijk bij te houden

30 juli, 9:01

Stedelingen kopen vaker huis in landelijk gebied

29 juli, 11:06

Rechter wijst schadeclaim om parkeergarage Eindhoven Airport af

29 juli, 9:14

Vastgoedavontuur was volgens onderzoek begin einde SNS Reaal

28 juli, 10:37

Ook Neder-Germaanse limes op werelderfgoedlijst geplaatst

28 juli, 9:58
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan