Copyright: Ontwerp Barcode Architects, exterieur. Barcode Architects
Ontwerp Barcode Architects, interieur. Barcode Architects
Ontwerp Barcode Architects, axonometrie. Barcode Architects
Ontwerp Barcode Architects, zicht vanaf de Rijn. Barcode Architects
Copyright: Ontwerp XML, exterieur. XML
Copyright: Ontwerp XML, lobby. XML
Copyright: Ontwerp XML, vogelperspectief. XML
Copyright: Ontwerp XML, model. XML
Copyright: Ontwerp Barcode Architects, exterieur. Barcode Architects
Ontwerp Barcode Architects, interieur. Barcode Architects
Ontwerp Barcode Architects, axonometrie. Barcode Architects
Ontwerp Barcode Architects, zicht vanaf de Rijn. Barcode Architects
Copyright: Ontwerp XML, exterieur. XML
Copyright: Ontwerp XML, lobby. XML
Copyright: Ontwerp XML, vogelperspectief. XML
Copyright: Ontwerp XML, model. XML

Barcode finalist voor nieuw VN-kantoor in Bonn

17 september 2013, 15:17
Bij de ontwerpwedstrijd voor de campus van de Verenigde Naties in Bonn is Barcode Architects, samen met West 8, finalist geworden. XML en LOLA kregen een eervolle vermelding.
In een internationale prijsvraag voor een nieuw Verenigde Naties-hoofdkantoor in Bonn is Barcode Architects uit Rotterdam finalist. Er werd gevraagd om een ontwerp voor een nieuw kantoorgebouw voor de VN als aanvulling op bestaande gebouwen die de organisatie in Bonn momenteel gebruikt.

Parallellogram
Barcode heeft een vijftig meter hoog kantoorgebouw ontworpen als nieuwe entree tot de groene Campus van de Verenigde Naties. Het 12.000 vierkante meter tellende gebouw heeft een parallellogram als plattegrond, waardoor het een sculpturaal effect krijgt.

Het volume heeft een verrassende optische werking, volgens Barcode. Vanaf de Rijnzijde gezien heeft de toren een slank en subtiel profiel, waardoor het landschap zich op een natuurlijke wijze langs het gebouw voortzet.

Symbolisch
Het architectenbureau heeft het gebouw voorzien van een symbolisch gevelontwerp. Het volume wordt ‘gewikkeld’ in de vlaggen van alle leden van de VN-lidstaten. De verticale betonnen zonweringelementen zijn subtiel gegolfd en symboliseren daarmee de lijn van wapperende vlaggen die de entree van VN-gebouwen veelal kenmerken.

Voor het landschap werkte Barcode samen met West 8 urban design & landscape architecture. Dit bureau ontwierp een park dat het karakter van het huidige landschap als groene, ontspannen oase aan de Rijn versterkt. Daarnaast stimuleert het ontwerp volgens de architecten de ontmoeting en interactie tussen de VN-werknemers.

Berlijns team
De jury heeft de eerste plaats in de ontwerpwedstrijd toegekend aan de Berlijnse combinatie Stefan Lippert en ANNABAU Architektur + Landschaft. Het ontwerp van dit team omvat een zeventien verdiepingen tellend gebouw met een voetafdruk van 20 x 30 meter en een inpandige, over meerdere verdiepingen reikende, groene wintertuin.

Vanaf nu worden gesprekken gevoerd met de twee finalisten. Eind van het jaar wordt bekend gemaakt welk van de twee voorstellen daadwerkelijk wordt gerealiseerd.

XML
De prijsvraag leverde meer Nederlandse eer op: het voorstel van XML, in samenwerking met LOLA Landscape Architects en adviesbureau ABT, kreeg een eervolle vermelding. XML heeft het gevraagde programma ondergebracht in een slank volume met een minimale voetafdruk.

Opvallend is het schuin naar binnen plaatsen van de ramen, waarmee de architecten zowel een verrassende alzijdige uitstraling, als een verminderde koellast en lichtreflectie bereiken.

Campus
De Verenigde Naties maakt momenteel in Bonn gebruik van een aantal bestaande gebouwen, die tot het vertrek naar Berlijn in gebruik waren bij het Duitse parlement. De organisatie wil dit uitbreiden met een nieuw duurzaam gebouw van 14.000 vierkante meter voor de UNFCCC, het onderdeel dat zich richt op internationaal overleg met betrekking tot klimaatverandering.

Daarnaast moest de inzending een voorstel doen voor de inrichting van het landschap om de nieuwbouw en de bestaande gebouwen tot een campus te smeden. De campus in Bonn moet de vierde belangrijke locatie voor de VN worden, na New York, Genève en Wenen.

Andere nieuwsberichten

KAW vergroot met nieuwbouw diversiteit in naoorlogse woonbuurt

Gisteren, 16:42

Mecanoo transformeert Zaans fabriekscomplex tot stedelijke buurt

Gisteren, 14:29

Reizende installatie ‘Reading Room’ presenteert onopgemerkt architectuuronderzoek

Gisteren, 11:55

Nieuwe impressies van interieur De Zalmhaven I

2 augustus, 5:14

Timpaan en Padua onderzoeken mogelijkheid woningbouw in De Zilk

Gisteren, 13:29

Nieuwe editie Folly Art Norg van start

30 juli, 10:31

Alliander: snelheid van energietransitie moeilijk bij te houden

30 juli, 9:01

Stedelingen kopen vaker huis in landelijk gebied

29 juli, 11:06

Rechter wijst schadeclaim om parkeergarage Eindhoven Airport af

29 juli, 9:14

Vastgoedavontuur was volgens onderzoek begin einde SNS Reaal

28 juli, 10:37
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan