Rotterdam steekt 90 miljoen in Stadionpark

12 juni 2013, 15:13
De gemeente Rotterdam wil de komende zeven jaar negentig miljoen euro investeren in het Stadionpark. De ambitie is om zo van Varkenoord en Park de Twee Heuvels samen een internationaal gerenommeerd gebied voor breedtesport en topsport te maken.

De ontwikkeling van het gebied tot een moderne sportcampus is in de visie van het college van Burgemeester en Wethouders één van de motoren voor de kwaliteitssprong op Zuid. Voor Rotterdam (Zuid) heeft het Stadionpark grote betekenis bij het stimuleren van een actieve leefstijl, stelt het college. Het masterplan voor de gebeidsontwikkeling is in 2008 gemaakt door KCAPArchitects&Planners.

Fasering
In de eerste fase worden faciliteiten voor onder meer voetbal, cricket, korfbal en hockey vernieuwd en multifunctioneel gemaakt. Nieuwe sportvoorzieningen worden toegevoegd voor dans, vechtsport en atletiek (in de vorm van een atletiekbaan en een centrum voor indoor-atletiek). In deze eerste fase wil de gemeente ook starten met de verbetering van Park de Twee Heuvels, dat is gericht is op sportbeoefening buiten een vereniging om. Het college raamt de investeringskosten voor de eerste fase (2015-2020) op maximaal 54 miljoen euro. Het Top- en Breedtesportcluster dat in de eerste fase wordt gerealiseerd, zal volgens het college andere partijen verleiden om te investeren in de volgende fase: het Sport- en Onderwijscluster (2020-2035). In die fase moeten onderwijsvoorzieningen, een dubbele sporthal, (studenten)huisvesting, commerciële sportvoorzieningen, op sport gerichte kantoren en horeca een plaats krijgen.

Het nieuwe Stadion
Het college verwacht “een stevige hefboomwerking van een nieuw stadion voor de aantrekkingskracht, attractiviteit en vitaliteit van het gehele gebied”. De komst van een nieuw stadion creëert extra werkplekken, geeft Feyenoord mogelijkheden om zijn maatschappelijke projecten uit te breiden en zal de lokale en regionale economie een extra impuls geven. Het college wil de komst van een nieuw stadion dan ook ondersteunen door garant te staan voor een deel van de lening die Feyenoord moet afsluiten voor de bouw. Hiervoor moet de gemeente de komende jaren ongeveer vijftien miljoen euro reserveren. Het financiële risico noemt Rotterdam aanvaardbaar, omdat de gemeente van Feyenoord een premie voor de garantstelling ontvangt. Verder moet er circa zesendertig miljoen worden geïnvesteerd in het aanpassen van de buitenruimte en de infrastructuur met het oog op een nieuw stadion.

Vervolgproces
De geraamde budgetten voor de Sportcampus en de aanpassing van de infrastructuur en buitenruimte zijn opgenomen in de Lange Termijn InvesteringsPlanning. Die stelt de gemeenteraad van Rotterdam dit najaar vast. Bij een positief besluit over de garantstelling aan Feyenoord zal deze vervolgens bij de Europese Commissie worden getoetst. Het Stadionpark is de laatste gebiedsontwikkeling van de ‘Big Five’ die Rotterdam in korte tijd rijker is. Aan deze ontwikkeling zijn die van de Kop van Zuid, het Centrum, het Centraal Station en Hart van Zuid vooraf gegaan.

Gerelateerde projecten

KCAP Architects&Planners

Andere nieuwsberichten

Wat zeggen de verschillende verkiezingsprogramma's over ruimte? Deel 1: VVD, PVV en CDA

2 uur geleden

Studio Rianknop presenteert zelfbouwwoning Amsterdam-Noord

5 maart, 12:26

Heijmans en AM gaan woningen bouwen in Feyenoord City

5 maart, 10:56

Eerste woongebouw Rijnhaven in Alphen aan den Rijn klaar

4 maart, 4:52

Duitsland betaalt energiebedrijven miljarden om einde kernenergie

27 minuten geleden

'Afspraak Klimaatakkoord over aardgasvrije huizen wordt niet gehaald'

1 uur geleden

Woonwijk uit jaren zeventig verwarmd met behulp van waterstof

5 maart, 10:03

'Lokale conflicten over duurzame plannen moeilijk te voorkomen'

5 maart, 9:32

Provincies zijn verdeeld over nieuwe kerncentrale

4 maart, 3:57

Meer laadpunten in parkeergarages

4 maart, 2:35
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan