De Stuurlui: “Het moet zich verder kunnen ontwikkelen”

11 juni 2013, 17:43
“We moeten af van het idee dat duurzaamheid een soort label is”, vindt Marijke Bruinsma van De Stuurlui stedenbouw. “ Zo van: deze dakpannen zijn ‘groen’, dus die gebruiken we. Het gaat om een andere manier van denken.”

Tekst Kirsten Hannema

Een voorbeeld van de andere manier van denken die Bruinsma bedoelt: oude koffiefilters als basis om paddenstoelen op te kweken. Dat kan; met hun project Mushroom Trees heeft De Stuurlui (in samenwerking met groundcondition) het bewezen. En Bruinsma is ervan overtuigd dat zoiets ook op grotere schaalniveaus mogelijk is, dat je bestaande, basic materialen op andere manieren kunt inzetten. “De kern is dat we op die manier duurzaamheid in de toekomst praktisch en betaalbaar maken; als dat lukt, zul je zien dat het vanzelf gaat lopen.”

Eethuis
De Stuurlui, het bureau dat Bruinsma samen met Frank de Volder oprichtte in 2010, werd bekend met hun Eethuis, het tijdelijke ‘eetbare’ paviljoen dat zij samen met Atelier GRAS ontwierpen voor het Tuinenfestival in Appeltern. Een huisje gemaakt van steigerbuizen, met gevels van plastic kratjes waaruit kruiden en groenten groeien. Supersimpel, maar de reacties waren er niet minder enthousiast om; wereldwijd werd er geblogd over dit ‘frikkin genius idea’ dat iedereen wel in zijn achtertuin zou willen hebben.

“Toen wij uitgenodigd werden voor de prijsvraag voor het Tuinenfestival wisten we meteen dat we iets wilden maken met verticaal groen”, vertelt Bruinsma over het ontwerp van het Eethuis. “Maar die gevelsystemen waren hartstikke duur. Wij besloten daarom een eigen systeem te verzinnen met wat er al was aan materiaal. Het Eethuis heeft er een seizoen gestaan en daarna hebben we al het groen op de composthoop gegooid, de steigerbouwer heeft zijn spullen opgehaald en de kratjes gingen weer terug naar de veiling. Dat flexibele en de tijdelijkheid heeft iets heel sterks.”

Buurtgevoel
Flexibiliteit is volgens de landschapsarchitect ook een must als het aankomt op duurzame stedenbouw. “Wat wij ontwerpen moet zich eenvoudig kunnen aanpassen in de tijd;
wij bouwen niet voor de eeuwigheid.” Daarnaast is in het werk van De Stuurlui de sociale duurzaamheid belangrijk: het betrekken van gebruikers. Bruinsma: ”Ik heb het niet over de klassieke burgerparticipatie; dan blijft het vaak beperkt tot de eigen backyard. Wij willen iets maken dat betekenis heeft voor een grotere groep mensen, een gebouw of plek die op een vanzelfsprekende manier omarmd wordt. Daarmee draag je bij aan maatschappelijke cohesie. Dat klinkt misschien erg zwaar, maar dat buurtgevoel is wel heel belangrijk.”

Hoe dat werkt kun je zien in Capelle aan de IJssel, waar De Stuurlui (ook in samenwerking met Atelier GRAS) vorig jaar een buurttuin bouwde in een jaren zeventig wijk. Bruinsma: “Op initiatief van een van de bewoners zijn we met een klein groepje aan de slag gegaan. We hebben de tuin samen met hen ontworpen en aangelegd. Het leuke was dat je zag dat er ook onder de bewoners iets groeide. We begonnen met drie mensen, op het moment dat de eerste schop de grond in ging kwam de rest erbij en aan het eind was er zelfs een wachtlijst voor een moestuin.”
Omdraaiing
Op dit moment werkt het bureau (in samenwerking met Wolbert van Dijk) onder meer aan een plan in het Overijsselse dorp Genemuiden. De aanleiding voor het ontwerp was dat de dijk verhoogd moest worden. De vraag aan de ontwerpers: wat te doen met het achtergelegen terrein? De Stuurlui draaide die vraag om: de verhoging van de dijk is aangegrepen om de woonwijk erachter te herstructureren en een nieuw waterfront aan de rivier te ontwerpen. Daarmee krijgt het dorp een hele nieuwe uitstraling.

Ook de kracht van dit plan is volgens Bruinsma de omgang met de situatie zoals die er is. “Ik vind het belangrijk dat het eigene van een plek blijft behouden. Bovendien kun je met dit voorstel tot in de verre toekomst op verschillende manieren omgaan met het water. Het water, dat in eerste instantie als een probleem werd gezien, is straks een kwaliteit.”

Andere nieuwsberichten

Eerste woongebouw Rijnhaven in Alphen aan den Rijn klaar

Gisteren, 16:52

BAM Bouw en Techniek realiseert politiebureau Zeeburgereiland

Gisteren, 16:24

Oud kantoor in Capelle aan den IJssel is verbouwd tot tweede Veilige Veste

Gisteren, 13:34

Amsterdam bouwt 550 woningen op plek sporthallen Zuid

Gisteren, 11:34

Provincies zijn verdeeld over nieuwe kerncentrale

Gisteren, 15:57

Meer laadpunten in parkeergarages

Gisteren, 14:35

Provincie en gemeenten steken tot 330 miljoen in Noord-Brabant

Gisteren, 09:59

Mobiliteitsalliantie wil jaarlijks drie miljard euro van regering

Gisteren, 09:18

'Na corona verdwijnt een derde van non-foodwinkels'

3 maart, 10:20

'Minder kantoren verkocht of verhuurd in crisisjaar 2020'

3 maart, 9:52
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan