Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg
Copyright: grafie Marcel van der Burg

Woning met gestreept stucwerk in Leiden

17 september 2012, 16:35
In de Leidense nieuwbouwwijk Nieuw Leyden is het Stripe House opgeleverd. De door GAAGA studio for architecture ontworpen woning valt op door het gestreepte stucwerk van de gevel. “Daarbij is gestreefd naar een tactiele uitstraling, waarbij ambacht en de zichtbaarheid van menselijke inbreng centraal diende te staan”, zegt GAAGA.

Alle gevels zijn voorzien van een patroon van meerdere, rondom doorlopende horizontale lijnen op onderling wisselende afstanden, vertelt het architectenbureau.

“Vanuit de architectonische beleving is juist voor dit type ornament gekozen om de alzijdigheid van het gebouw te versterken, de verschillende gevelvlakken met elkaar te verbinden en de perspectivische werking van de kubusachtige basisvorm te versterken.”

“De lijnen zijn gerealiseerd door handmatig met verschillende mallen lijnen te kerven in halfgehard stucwerk en het gekerfde stucwerkoppervlak vervolgens na te behandelen en glad te maken”, aldus GAAGA.

Verticaal
Het woonwerkhuis is geplaatst om een negentig vierkante meter omvattende kavel, die aan drie zijden omsloten is door openbaar gebied. Om zoveel mogelijk privacy te waarborgen, is het programma verticaal georganiseerde met het werkgedeelte beneden. Via een ommuurde tuin wordt afstand gehouden tot de tegenovergelegen woningen.

“Ramen zijn zodanig geplaatst dat ze het uitzicht optimaal inkaderen; het exterieur wordt als een geïdealiseerde afbeelding gepresenteerd”, zegt GAAGA. “Dit is het meest extreem op de eerste verdieping waar het hoge raam in de vide tezamen met de twee andere vensters op deze verdieping een drieluik vormt.”

“Het is een soort visuele samenvatting van de directe leefomgeving: aan de noordzijde de hemelkoepel, aan de oostzijde de platanen en aan de westzijde de buurwoningen. Naast de ramen zijn aluminium panelen gemonteerd die de gevelopeningen aan de buitenzijde visueel vergroten. Een aantal van deze panelen zijn te openen.”

Blikvanger
De vide tussen de eerste en tweede verdieping vormt het zwaartepunt in het huis. Een groot venster op de eerste verdieping is daar de blikvanger en voorziet het interieur van licht. “Door de plaatsing van de zes meter lange keuken is het tevens een dynamische ruimte die gedurende de dag frequent bezocht wordt”, vertelt GAAGA.

“De vide is op de tweede verdieping middels een borstwering met glasplaat afgeschermd, enkel de oranje gekleurde luiken maken fysiek contact met onderliggende verdieping mogelijk. Door deze afscherming is er gelaagdheid in het uitzicht; er is zowel zicht op het interieur als op de achterliggende buitenwereld”, besluit het architectenbureau.

Andere nieuwsberichten

OMI organiseert manifestatie over Oude Westen Rotterdam

Gisteren, 16:56

Tinfabriek Naarden verbouwd tot autoshowroom en ontmoetingsplek

Gisteren, 14:47

Tinfabriek Naarden verbouwd tot autoshowroom en ontmoetingsplek

Gisteren, 14:47

Gebouw met stripkreten op de gevel (MVRDV) geopend

18 oktober, 2:56

Workthere: fun-factor werkplek minder belangrijk

Gisteren, 11:51

'Centrum Veilig Wonen kwam afspraken niet na'

Gisteren, 10:08

Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak

Gisteren, 09:39

Renovatie Binnenhof mogelijk nog langer vertraagd

18 oktober, 3:27

Mobiliteitsplan Formule 1: op de fiets naar Zandvoort

18 oktober, 9:45

Renovatie voor beeldbepalende kas Hortus Botanicus Amsterdam

17 oktober, 2:58
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt