Copyright: Het winnend ontwerp (en BNI)
Copyright: Bram Vromans ( BNI)
Copyright: Het winnend ontwerp (en BNI)
Copyright: Bram Vromans ( BNI)

Bram Vromans winnaar BNI-prijs 2010

24 september 2010, 11:29
Bram Vromans van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag is de winnaar van de BNI-prijs 2010. Dit werd donderdagmiddag bekend gemaakt door BNI-voorzitter Christine van Gemert tijdens de feestelijke uitreiking van de prijs in Veenendaal. Bram Vromans wist met zijn ontwerp voor een popschool in Scheveningen de jury te overtuigen van zijn kracht als interieurarchitect, zegt de BNI.

De jury bestond uit Koos Frederiks (Frederiks & van der Nat), Abbie Steinhauser (Merkx+Girod), Jaap Huisman (hoofdredacteur Smaak) en Anita Haver (bestuurslid BNI). Steinhauser: “Bram onderscheidt zich van de andere talenten omdat hij na een heldere analyse tot een eigen en compleet ontwerp komt, waarin alles lijkt te kloppen. Het ontwerp getuigt van zijn professionaliteit.”

“Ik heb een popschool ontworpen in de Visafslag in Scheveningen”, zegt Bram Vromans over het ontwerp. “In deze visloods wilde ik een parallel trekken tussen de ritmiek van het gebouw en die van de muziek. De popschool is een creatieve omgeving waarin de passie voor muziek gedeeld wordt. In de popschool kunnen studenten individueel muzieklessen volgen, oefenen met een band en optredens geven voor publiek.”

“Toen ik zelf drumlessen volgde, vond ik het gebouw waarin ik mijn lessen kreeg erg gesloten: een trappenhuis met gesloten kamers. Je hoorde wel muziekgeluiden, maar zag de andere studenten amper. Dat vond ik jammer. Met dit in het achterhoofd heb ik een concept bedacht dat voor de muzikant(en) niet alleen functioneel is, maar ook inspireert en motiveert.”

“De met hout beklede studio’s ‘zweven’ in het gebouw en komen los van de vloer en wanden zodat de ruimte eromheen werkt als geluidsbuffer. De bestaande schuine vloer, die diende voor de afwatering richting zee, heb ik voor een deel gebruikt voor het publiek, zo kijk je mooi over elkaar heen naar het podium.”

“De studio’s ‘kijken’ naar elkaar waardoor er onderling contact is met de studenten, dit bevordert het samenspelen. Daarnaast kunnen de studenten wennen aan het spelen met publiek, dit verlaagt de drempel naar het podium. De facilitaire functies zijn samen-gesmolten met het bestaande gebouw waardoor de aandacht gericht blijft op de creatieve functies. De schuine vormgeving van de studio’s zorgt voor een betere akoestiek/ geluidsweerkaatsing en geeft een tegenstelling met het bestaande interieur van de Visafslag.”

Eervolle vermelding
Gabor Disberg van de Rietveld Academie in Amsterdam kreeg een eervolle vermelding, omdat ‘hij op fascinerende wijze invulling gaf aan zijn onderzoek naar flexibele architectuur’. Zijn afstudeerproject is (nog) geen compleet ontwerp, maar het wekt hoge verwachtingen, aldus de jury. Frederiks: “Gabor stelt vragen die anderen niet stellen. Hij onderzoekt en toetst zijn ideeën op een verrassende manier. Zijn nieuwsgierigheid kan hem ver brengen.”

De andere genomineerde talenten waren Angela van Gils van de Artez Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle, Eva Rius van Teeseling van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, Joep Esseling van de Hogeschool Zuyd/ABK in Maastricht, Roos Zondervan van de Kunstacademie AKV St. Joost in Breda, Kim Wildhagen van de Hanzehogeschool in Groningen en Marieke van Dijk van Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

De BNI-prijs 2010 werd gesponsord door Kembo en Leoxx.

Trefwoorden

bni prijs bram vromans

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel centrum en brede school Rockanje in gebruik genomen

Gisteren, 14:19

Winnaars Archiprix 2020 bekend

Gisteren, 11:50

Heembouw ontwerpt en realiseert kantoor NVM in Papendorp

Gisteren, 10:31

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

2 juli, 4:16

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

Gisteren, 15:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

Gisteren, 09:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

Gisteren, 09:00

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

2 juli, 9:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

2 juli, 9:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan