‘Competitie theater Spui niet volgens opgave’

3 mei 2010, 14:58
Het Haagse stadsbestuur en de selectiecommissie voor het nieuwe muziek- en danscentrum aan het Spui hebben zich niet aan de opdracht van de gemeenteraad gehouden. Dat schrijven architect Peter Drijver, Frits van Erpers Rooijaards (medewerker ministerie van Binnenlandse Zaken) en Frans van der Steen (Haags Milieucentrum) in een brief die zij deze week aan het college zullen sturen.

De inwoners krijgen volgens hen minder ontwerpen voorgelegd dan was voorgeschreven. Daarnaast hebben de geselecteerde architecten geen ‘ontwerpvisie’ voor het complex en de omgeving ingediend, maar een concreet ontwerp voor het gebouw zelf. Dat gaat in tegen het mandaat dat de selectiecommissie had gekregen van de gemeenteraad, vindt het trio.

Doordat van de twintig geselecteerde bureaus zich vier hadden teruggetrokken uit de prijsvraag, heeft Den Haag minder keuze dan in de opgave van de gemeenteraad was geëist, zeggen de briefschrijvers. Dat, terwijl zo’n zestig bureaus zich hadden ingeschreven.

“Het is op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat hun plaatsen niet opgevuld zijn door de volgende vier van de lange lijst bureaus die zich voor deze selectieprocedure hadden aangemeld. We hebben hierbij als Hagenaars immers twintig procent minder keuze dan afgesproken! Bovendien hebben we geen enkel inzicht in de criteria waarop de bureaus zijn geselecteerd.”

Ook vinden de critici de geselecteerde ontwerpen te eenzijdig. “Nu de voorstellen gepresenteerd worden blijken alle presentaties van modernistische snit: zo is er geen enkel gebouw gemetseld, en geen enkele presentatie kijkt naar een traditioneler inweving van een openbaar gebouw in het stedelijk weefsel. Daarmee is de architectuur en inpassing losgezongen van de stad waarin zij staat.”

Schakel in de omgeving
Volgens de opstellers van de brief hebben de architecten hun focus gericht op het ontwerp van het gebouw zelf en niet zozeer gekeken naar de rol van het complex als schakel in de omgeving.

Ook ontbreekt in hun ogen een visie op hoe het theater een spil kan zijn in het stadsdeel dat volop in herontwikkeling is. In de visiepresentatie op het Cultuurforum Spui, waar het nieuwe theater deel van uit maakt, had Den Haag volgens de auteurs juist de nadruk gelegd op deze spilfunctie.

“Over de drempel van het gebouw is niet gekeken: niet naar de ruimtelijke ervaring van Spui en Spuiplein, van Turfmarktroute en zelfs niet van de aangrenzende locaties van Justitie en Binnenlandse Zaken waar een food-court, winkels en appartementen gaan komen.”

“Maar de plannen zijn wel zover uitgewerkt dat ons gedetailleerde perspectieven kunnen worden getoond van hoe die zestien gebouwen straks met hun ‘voorgevel’ aan dat Spuiplein zouden kunnen staan.”

“Door de gebouwontwerpen te presenteren als een ‘af’ ontwerp, met een maquette als een huishoudelijk apparaat in een transparante kubus is het onmogelijk maat, schaal en geleding van deze abstracte objecten te relateren aan Turfmarktbreedte, Spuiplein of maat van de Nieuwe Kerk.”

Niet-gevestigde bureaus
De auteurs noemen nog een aantal punten waarop de commissie haar volmacht te buiten gaat, maar kwalijk vinden ze ook het ontbreken van niet-gevestigde bureaus onder de geselecteerde architecten. Ze schrijven dat er in de raad nog wat woorden waren gevallen over het toelaten van jonge ontwerpers tot deze grote prijsvraag.

“Bij de opening van de tentoonstelling bleek dit echter niet anders gerealiseerd dan dat ‘de betrokken bureaus jongere medewerkers in dienst hebben’ en dat er zo aan de volgende generatie gedacht zou zijn.”

“Dit schrijnt temeer omdat tenminste één van de twintig bureaus zich heeft moeten terugtrekken omdat ze de door de gemeentelijke selectiecommissie verlangde bankgarantie niet kon financieren: hier heeft de commissie een louter financiële drempel opgeworpen.”

Noodzaak
Vorige maand hadden Drijver en consorten ook al een brief gestuurd naar het college en de gemeenteraad. Hierin wordt onder meer de noodzaak en haalbaarheid van nieuwbouw op de plek van het huidige Nederlands Danstheater (architect: Rem Koolhaas) betwist. Ook wijzen de opstellers op een gebrek aan een stedenbouwkundige visie op de omgeving.

De brief was ondertekend door architecten en prominente inwoners van Den Haag.

Andere nieuwsberichten

Gesloten diamantslijperij is herbestemd tot markant woon- en werkgebouw

2 uur geleden

De Nieuwe Verbinding N69 ingepast in natuurlijk landschap

4 uur geleden

Kantoor van PUUR geïnspireerd op Arsenale en soberheid

Vandaag, 12:02

AM wint tender voor woonblokken Vreeswijkpad Amsterdam

Gisteren, 15:49

Bewoners van ruim duizend Rotterdamse straten vergroenen omgeving

3 uur geleden

Royal HaskoningDHV doet onderzoek naar stadion na instorting tribune

Vandaag, 10:17

'Plan om wijk in Purmerend van gas af te halen is onrealistisch'

Vandaag, 09:52

BNO Piet Zwart Prijs 2021 voor Hella Jongerius

Gisteren, 16:39

Chinese huizenmarkt stort verder in door crisis bij Evergrande

Gisteren, 13:56

'Airbnb raakt driekwart van zijn adressen kwijt in Amsterdam'

Gisteren, 09:26
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan