‘Competitie theater Spui niet volgens opgave’

3 mei 2010, 14:58
Het Haagse stadsbestuur en de selectiecommissie voor het nieuwe muziek- en danscentrum aan het Spui hebben zich niet aan de opdracht van de gemeenteraad gehouden. Dat schrijven architect Peter Drijver, Frits van Erpers Rooijaards (medewerker ministerie van Binnenlandse Zaken) en Frans van der Steen (Haags Milieucentrum) in een brief die zij deze week aan het college zullen sturen.

De inwoners krijgen volgens hen minder ontwerpen voorgelegd dan was voorgeschreven. Daarnaast hebben de geselecteerde architecten geen ‘ontwerpvisie’ voor het complex en de omgeving ingediend, maar een concreet ontwerp voor het gebouw zelf. Dat gaat in tegen het mandaat dat de selectiecommissie had gekregen van de gemeenteraad, vindt het trio.

Doordat van de twintig geselecteerde bureaus zich vier hadden teruggetrokken uit de prijsvraag, heeft Den Haag minder keuze dan in de opgave van de gemeenteraad was geëist, zeggen de briefschrijvers. Dat, terwijl zo’n zestig bureaus zich hadden ingeschreven.

“Het is op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat hun plaatsen niet opgevuld zijn door de volgende vier van de lange lijst bureaus die zich voor deze selectieprocedure hadden aangemeld. We hebben hierbij als Hagenaars immers twintig procent minder keuze dan afgesproken! Bovendien hebben we geen enkel inzicht in de criteria waarop de bureaus zijn geselecteerd.”

Ook vinden de critici de geselecteerde ontwerpen te eenzijdig. “Nu de voorstellen gepresenteerd worden blijken alle presentaties van modernistische snit: zo is er geen enkel gebouw gemetseld, en geen enkele presentatie kijkt naar een traditioneler inweving van een openbaar gebouw in het stedelijk weefsel. Daarmee is de architectuur en inpassing losgezongen van de stad waarin zij staat.”

Schakel in de omgeving
Volgens de opstellers van de brief hebben de architecten hun focus gericht op het ontwerp van het gebouw zelf en niet zozeer gekeken naar de rol van het complex als schakel in de omgeving.

Ook ontbreekt in hun ogen een visie op hoe het theater een spil kan zijn in het stadsdeel dat volop in herontwikkeling is. In de visiepresentatie op het Cultuurforum Spui, waar het nieuwe theater deel van uit maakt, had Den Haag volgens de auteurs juist de nadruk gelegd op deze spilfunctie.

“Over de drempel van het gebouw is niet gekeken: niet naar de ruimtelijke ervaring van Spui en Spuiplein, van Turfmarktroute en zelfs niet van de aangrenzende locaties van Justitie en Binnenlandse Zaken waar een food-court, winkels en appartementen gaan komen.”

“Maar de plannen zijn wel zover uitgewerkt dat ons gedetailleerde perspectieven kunnen worden getoond van hoe die zestien gebouwen straks met hun ‘voorgevel’ aan dat Spuiplein zouden kunnen staan.”

“Door de gebouwontwerpen te presenteren als een ‘af’ ontwerp, met een maquette als een huishoudelijk apparaat in een transparante kubus is het onmogelijk maat, schaal en geleding van deze abstracte objecten te relateren aan Turfmarktbreedte, Spuiplein of maat van de Nieuwe Kerk.”

Niet-gevestigde bureaus
De auteurs noemen nog een aantal punten waarop de commissie haar volmacht te buiten gaat, maar kwalijk vinden ze ook het ontbreken van niet-gevestigde bureaus onder de geselecteerde architecten. Ze schrijven dat er in de raad nog wat woorden waren gevallen over het toelaten van jonge ontwerpers tot deze grote prijsvraag.

“Bij de opening van de tentoonstelling bleek dit echter niet anders gerealiseerd dan dat ‘de betrokken bureaus jongere medewerkers in dienst hebben’ en dat er zo aan de volgende generatie gedacht zou zijn.”

“Dit schrijnt temeer omdat tenminste één van de twintig bureaus zich heeft moeten terugtrekken omdat ze de door de gemeentelijke selectiecommissie verlangde bankgarantie niet kon financieren: hier heeft de commissie een louter financiële drempel opgeworpen.”

Noodzaak
Vorige maand hadden Drijver en consorten ook al een brief gestuurd naar het college en de gemeenteraad. Hierin wordt onder meer de noodzaak en haalbaarheid van nieuwbouw op de plek van het huidige Nederlands Danstheater (architect: Rem Koolhaas) betwist. Ook wijzen de opstellers op een gebrek aan een stedenbouwkundige visie op de omgeving.

De brief was ondertekend door architecten en prominente inwoners van Den Haag.

Andere nieuwsberichten

Groen licht voor eerste blok ZOHO Rotterdam

1 uur geleden

Een horecagelegenheid met een restaurant per dagdeel

Gisteren, 17:48

Verdwenen deel Harderwijkse stadsmuur weer zichtbaar gemaakt

Gisteren, 15:47

Werkkamer van Alison Smithson als VR-installatie bij HNI

Gisteren, 14:30

ABN AMRO: vastgoedwaarden kantoren en woningen dalen

3 uur geleden

Liander breidt elektriciteitsnet Gelderland en Noord-Holland uit

Gisteren, 13:34

Kennisinstituut: nauwelijks minder autoverkeer bij goedkoper ov

Gisteren, 09:24

Reuters: Chinese centrale bank schiet vastgoedsector te hulp

25 november, 3:29

Groningen krijgt eind 2027 naar verwachting waterstoftrein

25 november, 10:01

Flevoland wil Almere 2,2 miljoen coronasteun voor Floriade geven

25 november, 9:22
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan