Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Enkele en uit de tentoonstellingen van de 4e IABR (en IABR)
Copyright: Enkele en uit de tentoonstellingen van de 4e IABR (en IABR)

Tentoonstellingen 4e IABR naar buitenland

7 januari 2010, 11:44
De resultaten van de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) kunnen zich verheugen in een wereldwijde belangstelling. Vier biënnaletentoonstellingen reizen in 2010 naar drie continenten.

Precies één dag na sluiting van de 4e editie in Nederland, op maandag 11 januari, opent Projects for the Open City in Parijs. In de maanden daarna reizen verschillende onderdelen van Open City naar Istanbul, Jakarta en São Paulo.

Open City/Refuge naar Istanbul
Op 5 maart opent Open City/Refuge haar deuren in Istanbul, Turkije, als onderdeel van Istanbul 2010: Cultural Capital of Europe. Dit project behelst een presentatie van de tentoonstelling Refuge – één van de onderdelen van Open City: Designing Coexistence – in DEPO/Tütün Deposu, in het centrum van Istanbul, in de maanden maart en april.

Tegelijkertijd wordt in DEPO een speciaal gemaakte fototentoonstelling van de Rotterdamse architectuurfotograaf Bas Princen getoond die vervolgens te zien zal zijn in Amman, Beirut en Caïro. Eind april vind de conferentie Open City Istanbul: Designing Coexistence plaats, in nauwe samenwerking met Bilgi University en voorbereid in samenwerking met de diensten Stedenbouw van Rotterdam en Amsterdam.

Open City/Squat naar São Paulo
Het onderzoek in de favela Paraisópolis, dat de afgelopen twee jaar is verricht in en in samenwerking met partners in São Paulo, heeft geresulteerd in Squat, een onderdeel van de hoofdtentoonstelling van de 4e IABR, Open City: Designing Coexistence. Dit onderdeel, Open City/Squat, zal zelfstandig te zien zijn in São Paulo in april en mei.

De projecten die zijn ontwikkeld in het kader van Squat zullen vervolgens deels geïmplementeerd worden. De stad São Paulo heeft het equivalent van 180 miljoen euro bestemd voor realisatie van deze projecten.

Daarnaast heeft de dienst Stedenbouw van de stad, SEHAB, besloten om de samenwerking met de IABR te continueren. Dat wil zeggen dat in het voorjaar van 2010 opnieuw een locatie in São Paulo wordt gekozen die object wordt van gezamenlijk onderzoek dat tot een aantal projecten moet leiden voor de 5e IABR en waarvan het opnieuw de bedoeling is deze te realiseren.

Open City/Reciprocity naar Jakarta
In juni opent in Jakarta Open City/Reciprocity. De locatie zal het Erasmus Huis zijn, het Nederlands Cultureel Centrum in de hoofdstad van Indonesië, dat zijn 40-jarig bestaan viert met deze tentoonstelling.

Met Open City/Reciprocity gaan de resultaten van het onderzoek dat voor Reciprocity is verricht ‘terug’ naar huis, naar Jakarta. Het project krijgt in samenwerking met de University of Indonesia een ‘lokale update’. Ook worden er debatten, workshops en een symposium georganiseerd met sprekers uit binnen- en buitenland.

Projects for the Open City naar Parijs
Van 11 januari tot 12 februari is een selectie van projecten gemaakt voor Parallel Cases//IABR@RDM te zien in de École nationale supérieur d‘architecture de Paris-Malaquais, in het centrum van Parijs.

Onder de titel Projects for the Open City laten studententeams en onderzoekers van universiteiten wereldwijd met tekeningen, modellen, films of andere audiovisuele middelen hun visie zien op de toekomst van de stad en de sociale cohesie in de stad. Te zien zijn onder andere de drie winnende projecten van de Parallel Cases Biënnale Award: Leaping the Fence, Olympic Legacy Now; Shoafat RC; en Working on Cities.

Platform, katalysator en bemiddelaar
Biënnaledirecteur George Brugmans ziet in het feit dat de resultaten van het onderzoek van de 4e IABR – ook na beëindiging van het evenement – wereldwijde aandacht genieten een bevestiging van de rol van de IABR als platform, katalysator en bemiddelaar tussen locale en mondiale partijen.

“De toegevoegde waarde van de IABR bij het realiseren van stedenbouwkundige projecten wordt met name duidelijk in onze samenwerking met de stad São Paulo. Met onze thematische aanpak, onze internationaal opgezette research en het prestige dat de IABR als belangrijke tentoonstelling geniet, voegen wij gewicht toe aan de projecten die de stad São Paulo ontwikkelt.”

“Elementen als kwaliteit, duurzaamheid en sociale cohesie worden middels internationale research en expertise gekoppeld aan het reguliere bouwproces. Dit heeft meerwaarde aan de projecten gegeven en ook het draagvlak voor realisatie vergroot.”

De hoofdtentoonstelling van de 4e IABR, Open City: Designing Coexistence, is nog tot en met aanstaande zondag te zien in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

Andere nieuwsberichten

MVRDV presenteert geopende Radio Hotel & Tower in New York

3 uur geleden

Aanbesteding totale opgave dijkversterking en -verlegging Arcen gestart

4 uur geleden

Opvallend onderkomen voor dienst Logistiek en Milieu TU Delft

Vandaag, 13:36

Hans van der Heijden aangesteld als parttime hoogleraar Architectuurontwerp aan de Universiteit Antwerpen

Vandaag, 09:54

Diverse organisaties eisen actie voor gezondere schoolgebouwen

Vandaag, 11:25

Jongeren willen groenere steden, meer treinen en minder vee

Vandaag, 10:17

PBL: extra klimaatactie steden, regio's en bedrijven valt tegen

Gisteren, 16:10

LEVS ontwikkelt ontwerpmethodiek om CO2-uitstoot projecten te verminderen

Gisteren, 10:52

Gros gemeenteambtenaren wil uitstel Omgevingswet

27 september, 1:38

Rapport: maatwerk nodig om starters aan huis te helpen

27 september, 11:01
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan