Winnaars Cascadepark-West Almere bekend

4 december 2008, 15:36
De winnaars van de prijsvraag Openbare ontwikkelingscompetitie urban villa’s en woontoren Cascadepark West - Aangenaam Duurzaam zijn bekend gemaakt. Kalliste Woningbouwontwikkeling en Timpaan zijn geselecteerd voor de ontwikkeling van urban villa’s, De Key/DePrincipaal realiseert een woontoren.

Het Cascadepark-West wordt beschouwd als een van de ‘best practices’ in de ambitie van Almere om de stad duurzaam te ontwikkelen. Het vervult een voorbeeldrol in de vertaalslag van de Almere Principles naar concrete duurzaamheidinitiatieven. In deze ‘etalage van duurzaamheid’ moeten zeven urban villa’s en een woontoren worden gerealiseerd.

In mei dit jaar werden partijen uitgedaagd om een duurzaam en realiseerbaar ontwerp te ontwikkelen, zowel voor de urban villa’s als voor de woontoren. De gemeente ontving twaalf inzendingen; zeven voor de urban villa’s en vijf voor de woontorens. Een aantal inzendingen voldeed niet aan de wedstrijdcriteriaen is uitgesloten.

Uiteindelijk zijn zes ontwerpen voor de urban villa’s en één ontwerp voor de woontoren aan een externe commissie voorgelegd. De beoordelingscommissie heeft gezocht naar plannen met een uitzonderlijk duurzaamheidgehalte; plannen die enerzijds zo bijzonder zijn dat zij zonder stimulans van een ontwikkelingcompetitie niet zouden worden gerealiseerd, maar anderzijds ook toepasbaar zijn binnen reguliere woningbouw. Voor de urban villa’s voldeden twee plannen aan deze vraag. Het plan ‘Urban Forest’ (ontworpen door BFAS) is in tal van opzichten vernieuwend, meent de beoordelingscommissie. Sterke punten zijn het concept van een vrij indeelbare, grotendeels houten constructie met een ‘slim’ energieproducerend dak, en de uitzonderlijke vrijheid die medeopdrachtgevers krijgen in de inrichting van hun woning en buitenruimte.

De beoordelingscommissie beschouwt ‘L.E.F.’ (Mulderblauw Architecten) als een project waarin (bijna) iedereen zou willen wonen. Het project speelt in op de specifieke kwaliteiten van de locatie, en de onconventionele opzet van de maisonnettes biedt de driezijdig georiënteerde woningen een verrassende ruimtelijkheid. Het college van B&W neemt het advies van de beoordelingscommissie over. Voor de woontoren is één ontwerp ingediend dat voldeed aan de diverse inzendingvereisten: FARO architecten ontwierp het plan ‘Casa Cascada’, dat bestaat uit een woontoren inclusief parkeergarage. Met betrekking tot de woontoren strekt het oordeel van het college van B&W verder dan het advies van de beoordelingscommissie.

Het college van B&W betrekt - naast het feit dat de bouw van het Homerus- en Columbuskwartier vordert, en het voorkeur heeft de woontoren tegelijkertijd te realiseren - ook de bewezen kwaliteiten van de woonstichting in het oordeel, en besluit om de locatie voor de woontoren toe te kennen vaan De Key/De Principaal.

Voorwaarde voor realisatie is dat nadere afspraken worden gemaakt over verdere uitwerking van het plan, met name op het gebied van duurzaamheid en zeggenschap van toekomstige bewoners.

Bron: bron + beelden: gemeente Almere

Andere nieuwsberichten

Manifest van de Scheggen overhandigd aan wethouder

13 december, 5:30

Terrassengebouw markeert entree Leidsche Rijn

13 december, 11:38

Winnaars De Prijzen Amsterdam 2019 bekend

13 december, 10:08

Nieuw algemeen ziekenhuis Curaçao in gebruik genomen

12 december, 5:17

Museum De Lakenhal gedocumenteerd in boek

13 december, 2:20

Kijktip: Jongens van de Bouw

13 december, 12:24

Planbureau: kijk niet alleen naar minder stikstof

13 december, 9:25

Bouwpartijen tekenen verklaring om stikstofuitstoot te reduceren

12 december, 5:03

Prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties Rotterdam

12 december, 2:04

Amsterdamse muurschildering Keith Haring gerestaureerd

12 december, 10:53
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan