Winnaars Cascadepark-West Almere bekend

4 december 2008, 15:36
De winnaars van de prijsvraag Openbare ontwikkelingscompetitie urban villa’s en woontoren Cascadepark West - Aangenaam Duurzaam zijn bekend gemaakt. Kalliste Woningbouwontwikkeling en Timpaan zijn geselecteerd voor de ontwikkeling van urban villa’s, De Key/DePrincipaal realiseert een woontoren.

Het Cascadepark-West wordt beschouwd als een van de ‘best practices’ in de ambitie van Almere om de stad duurzaam te ontwikkelen. Het vervult een voorbeeldrol in de vertaalslag van de Almere Principles naar concrete duurzaamheidinitiatieven. In deze ‘etalage van duurzaamheid’ moeten zeven urban villa’s en een woontoren worden gerealiseerd.

In mei dit jaar werden partijen uitgedaagd om een duurzaam en realiseerbaar ontwerp te ontwikkelen, zowel voor de urban villa’s als voor de woontoren. De gemeente ontving twaalf inzendingen; zeven voor de urban villa’s en vijf voor de woontorens. Een aantal inzendingen voldeed niet aan de wedstrijdcriteriaen is uitgesloten.

Uiteindelijk zijn zes ontwerpen voor de urban villa’s en één ontwerp voor de woontoren aan een externe commissie voorgelegd. De beoordelingscommissie heeft gezocht naar plannen met een uitzonderlijk duurzaamheidgehalte; plannen die enerzijds zo bijzonder zijn dat zij zonder stimulans van een ontwikkelingcompetitie niet zouden worden gerealiseerd, maar anderzijds ook toepasbaar zijn binnen reguliere woningbouw. Voor de urban villa’s voldeden twee plannen aan deze vraag. Het plan ‘Urban Forest’ (ontworpen door BFAS) is in tal van opzichten vernieuwend, meent de beoordelingscommissie. Sterke punten zijn het concept van een vrij indeelbare, grotendeels houten constructie met een ‘slim’ energieproducerend dak, en de uitzonderlijke vrijheid die medeopdrachtgevers krijgen in de inrichting van hun woning en buitenruimte.

De beoordelingscommissie beschouwt ‘L.E.F.’ (Mulderblauw Architecten) als een project waarin (bijna) iedereen zou willen wonen. Het project speelt in op de specifieke kwaliteiten van de locatie, en de onconventionele opzet van de maisonnettes biedt de driezijdig georiënteerde woningen een verrassende ruimtelijkheid. Het college van B&W neemt het advies van de beoordelingscommissie over. Voor de woontoren is één ontwerp ingediend dat voldeed aan de diverse inzendingvereisten: FARO architecten ontwierp het plan ‘Casa Cascada’, dat bestaat uit een woontoren inclusief parkeergarage. Met betrekking tot de woontoren strekt het oordeel van het college van B&W verder dan het advies van de beoordelingscommissie.

Het college van B&W betrekt - naast het feit dat de bouw van het Homerus- en Columbuskwartier vordert, en het voorkeur heeft de woontoren tegelijkertijd te realiseren - ook de bewezen kwaliteiten van de woonstichting in het oordeel, en besluit om de locatie voor de woontoren toe te kennen vaan De Key/De Principaal.

Voorwaarde voor realisatie is dat nadere afspraken worden gemaakt over verdere uitwerking van het plan, met name op het gebied van duurzaamheid en zeggenschap van toekomstige bewoners.

Bron: bron + beelden: gemeente Almere

Andere nieuwsberichten

Architectenweb Podcast – Gesprek met Paul Ketelaars en Ellen van der Wal over het Vakwerkhuis

1 uur geleden

Forum Groningen verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

Gisteren, 21:00

Bouw studentencomplex in Leidse Schilperoortpark start spoedig

Gisteren, 16:17

RoosRos zoekt met Duinhotel Breezand de sfeer van de locatie

Gisteren, 14:35

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

1 uur geleden

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

Gisteren, 14:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

Gisteren, 10:49

AD: tijdelijke Tweede Kamer niet coronaproof

Gisteren, 09:19

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

21 oktober, 3:52

Kabinet: te veel nadelen aan verder uitstel verhuizing Tweede Kamer

21 oktober, 9:23
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan