‘Schetsen’ Westland te gortig voor architecten

21 juli 2008, 16:57
Liefst zeven van de twaalf architectenbureaus die hun visie op het nieuwe gemeentehuis van Westland mochten presenteren, hebben zich teruggetrokken uit de aanbestedingsprocedure. Ook zou één van de overgebleven bureaus overwegen zich alsnog terug te trekken. Ongenoegen over hoge en onredelijke eisen die door de opdrachtgever zijn gesteld, vormen de oorzaak.

Het zijn niet de minste bureaus die de opdracht lieten schieten. Het gaat om Jo Coenen en Co Architekten, Kraaijvanger•Urbis, Mecanoo architecten, Ector Hoogstad Architecten, Quist Wintermans Architecten, Claus en Kaan Architecten en Hans van Heeswijk Architecten.

De onvrede richt zich onder meer over de onevenredige grote moeite die gedaan moet worden voor de komende fase van de aanbesteding. Onder ‘schetsontwerp’ verstaat de opdrachtgever het maken van 3D-visualisaties, maquettes en een financiële prognose.

,,Zo maak je in de ideefase al ontzettend veel kosten”, verzucht Laurens Cobben van Jo Coenen en Co. ,,En met zoveel meedingende bureaus is de kans klein dat je wint.”

Daarbij is de architect er niet zeker van dat de criteria die nu worden gesteld, ook gelden als de winnaar van de selectieprocedure eenmaal is aangewezen. ,,Dan kun je weer van voren af aan beginnen en maak je nog hogere kosten.”

Directeur Marie Hélène Cornips van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) noemt de aanbesteding ‘disproportioneel’. Volgens Cornips is de gunningsleidraad gebaseerd op de vorig jaar gepresenteerde Werkmap Europees aanbesteden voor opdrachtgevers, maar heeft de gemeente daarbovenop extra eisen gesteld en een derde fase toegevoegd.

Hanneke Hollander, woordvoerster van Mecanoo architecten, merkt dat dit overal in Nederland gebeurt. Gemeenten die eisen dat inschrijvers in korte tijd al enige overheidsgebouwen hebben gerealiseerd, bijvoorbeeld.

,,Er worden hele hoge eisen gesteld, en dat maakt het vooral moeilijk voor kleinere bureaus. Wellicht spelen opdrachtgevers bewust op grote bureaus, maar het kan ook liggen aan projectmanagers die tegenwoordig worden ingezet voor de organisatie van een aanbesteding.”

Ook noemt de medewerkster van het Delftse architectenbureau de onmacht van een organisatie als BNA. Zo bleek ook in het geval van de gemeente Westland dat de beroepsvereniging niet meer kon uitrichten dan blijven wijzen op een juiste hantering van de adviezen in de Werkmap.

,,We hebben een stevige brief gestuurd. De gemeente heeft gezegd met ons in gesprek te gaan, maar ze beschouwt ons niet als opdrachtnemende partij”, aldus Cornips.

,,In andere landen is het heel anders, zo zeggen ook buitenlandse architecten die op ons bureau werkzaam zijn”, zegt Hollander. ,,Als de bond daar zegt dat het niet kan, gaat de aanbesteding niet door.” In Nederland zijn niet alle bureaus lid van de BNA. ,,Misschien dat daar iets zit.”

Er wordt wel aan gewerkt om architecten een luidere stem te geven in het Europese aanbestedingsproces. De BNA lobbyt in Den Haag tegen de strenge toepassing van Europese aanbestedingsregels. En Atelier Kempe Thill heeft in mei een eerste versie van een studie naar Europees aanbesteden verzonden naar andere architectenbureaus, met als doel steun te verwerven voor een politieke lobby in deze zaak.

Bron: Afbeelding homepage: kassen in het Westland

Andere nieuwsberichten

Video: portretten genomineerden 'jonge' Abe Bonnema Prijs

Gisteren, 15:31

Shortstay-hotel voegt zich in historisch lintdorp Sloten

Gisteren, 14:35

Vijf teams geselecteerd voor tweede ronde prijsvraag De Omval

Gisteren, 11:45

Oud en nieuw geïntegreerd in IKC Prins Constantijn

Gisteren, 10:36

PBL: leegstand winkels binnensteden neemt fors toe

Gisteren, 12:11

Bond Heemschut bezorgd over verkoop Veenhuizen

Gisteren, 09:53

Bouw 20.000 woningen kan starten na verlaging snelheid wegen

Gisteren, 09:27

Den Haag steekt 65 miljoen euro in fietsmaatregelen

3 december, 9:42

'Investeringen van beleggers in huurwoningen naar record'

2 december, 4:36

Vertraging renovatie Afsluitdijk 'kras op reputatie ministerie'

2 december, 9:27
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan