2007: De meest besproken zaken en projecten

24 december 2007, 13:42
Zoals ieder jaar had ook 2007 zijn fenomenen en veelbesproken opdrachten. Het Groninger Forum was een succes, maar bijvoorbeeld het Nationaal Historisch Museum leidde tot felle discussies. Ook leverde het jaar twee nieuwe begrippen op: ‘blunderput’ en cradle-to-cradle.

Het jaar begon met opwinding in Delft en Groningen. Drie van de vier kandidaat-architecten voor het stadskantoor met stationshal in de eerstgenoemde stad dreigden een kort geding aan te spannen vanwege de gang van zaken rond de aanbesteding. In overleg met de bureaus werd uiteindelijk besloten deze opnieuw te organiseren.

De uiteindelijke winnaar had in de oorspronkelijke aanbesteding de tweede ronde niet eens gehaald. Mecanoo architecten kreeg in juli de opdracht voor het gebouw, vooral omdat de selectiecommissie een hoge score gaf aan het ontwerp. Dat was met name zuur voor Soeters Van Eldonk Architecten, dat in beide aanbestedingen als publieksfavoriet uit de bus kwam en mede op basis daarvan de meeste punten had behaald in de eerste.

In het Noorden liep men in januari warm voor het ontwerp van het Groninger Forum. NL Architects / Bureau Bouwkunde werd na onder meer een drukbezochte tentoonstelling van de zeven meedingende ontwerpen in de Martinikerk door zowel het publiek als de jury gekozen tot winnaar. In het gebouw achter de oostzijde van de Grote Markt wordt onder meer de Openbare Bibliotheek ondergebracht.

Nationaal Historisch Museum
De meest prestigieuze Nederlandse opdracht van het jaar, het Nationaal Historisch Museum, ging ook naar Mecanoo architecten. Het Delftse bureau had het voorstel van Arnhem vormgegeven en minister Plasterk (Cultuur) vond dit het beste. Dat de bewindsman slechts drie steden in aanmerking had laten komen voor de vestiging van het museum voor het historische canon, leidde tot kritiek van een aantal andere steden.

In september ging Friesland akkoord met het ontwerp van Sjoerd Soeters voor het nieuwe provinciehuis. Dit gebeurde nadat de architect enkele wijzigingen had aangebracht, zoals het schrappen van de voorgenomen windturbines op het dak. De kous was daarmee niet af: de aanbesteding voor de bouw mislukte en perikelen rond de verhuizing naar een tijdelijk onderkomen leidde tot het aftreden van het provinciebestuur.

Nog meer zand in de motor was er voor de bouw van twee nieuwe torens voor de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken in Den Haag. Tot twee keer toe mislukte de aanbesteding voor de bouwcombinaties. Dit leidt onvermijdelijk tot vertraging van het meest omvangrijke en prestigieuze project (ontwerp: Hans Kollhoff) van de Rijksgebouwendienst tot nu toe.

Belle van Zuylen
De mogelijke komst van de hoogste toren van Nederland, de Belle van Zuylen in Utrecht, leidde vanzelfsprekend tot veel gespreksstof. Hoewel de gemeente en ontwikkelaar Burgfonds halverwege het jaar meedeelden dat de komst van het 262 meter hoge bouwwerk haalbaar is, zetten VROM-minister Jacqueline Cramer en Rijksbouwmeester Mels Crouwel hun vraagtekens bij de plannen.

De grootste soap van het jaar speelde zich af rond de ‘blunderput’, zoals de parkeergarage in het Rotterdamse Museumpark later werd gedoopt. De enorme kostenoverschrijding (van 50 naar 103 miljoen euro) van het door Paul de Ruiter ontworpen bouwwerk leidde tot openbare verhoren en pijnlijke onthullingen. Verantwoordelijk wethouder Jeanette Baljeu besloot echter aan te blijven. De stad aan de Maas zal zich dit jaar echter vooral blijven herinneren vanwege Rotterdam 2007: City of Architecture. Het markeren van de brandgrens leidde tot een onvergetelijke lichtshow, met de tentoonstelling over Le Corbusier haalde de stad een wereldprimeur in huis en de Rotterdamse gebouwen werden op de meest uiteenlopende manieren onder de aandacht gebracht. Ook vond voor de derde keer de Internationale Architectuur Biënnale plaats.

Opmerkelijk is verder de doorbraak van cradle-to-cradle in Nederland. Haarlemmermeer besloot een kantorenpark volgens dit duurzaamheidsconcept aan te leggen en Almere huurde bedenker William McDonough in om zich te buigen over de groei van de stad. De Al Gore van de architectuur sprak samen met zijn compagnon Michel Braungart ook nog op het eerste cradle-to-cradle-congres in Maastricht.

VS
Tenslotte lijkt de VS de Nederlandse bureaus te ontdekken. Naast het daar al gevestigde OMA kregen ook Neutelings Riedijk Architecten, MVRDV en West 8 grote opdrachten. Neutelings Riedijk werd door oud-directeur van het NAi Aaron Betsky aangewezen als architect voor de renovatie en uitbreiding van het Cincinnati Art Museum.

Ook MVRDV maakte zijn debuut in het land, met het ontwerp voor de uitbreiding en renovatie van het Cleveland Institute of Art. Winy Maas en consorten werden daarnaast geselecteerd om mee te doen aan het woningbouwproject Make It Right van filmster en architectuurliefhebber Brad Pitt in New Orleans.

West 8 kreeg op de valreep van 2007 de opdracht een park te ontwerpen op Governors Island in New York. Ook OMA beleefde begin december nog een primeur: het bureau van Rem Koolhaas gaat zijn eerste woontoren in New York ontwerpen. Bovendien fungeert het deels als projectontwikkelaar.

Andere nieuwsberichten

Happel Cornelisse Verhoeven presenteert gerenoveerd stadhuis Groningen

Vandaag, 14:28

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome Architectuur 2022

Vandaag, 10:37

BDP ontwerpt Metropolis Lyceum in Amsterdam-Noord

Vandaag, 09:05

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

Gisteren, 15:03

Ombudsman: verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

Vandaag, 11:32

Provincies vragen Unesco-status aan voor Scheldedelta

Vandaag, 09:44

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

Gisteren, 17:30

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

Gisteren, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

Gisteren, 09:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan